Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalainen hoivayrityksen johtaja kehuu Suomen sote-uudistusta – julkiset sote-palvelut yhä vahvoja Ruotsissa

Missään muussa maassa ei ole asetettu niin kunnianhimoisia tavoitteita sosiaali- ja terveyspalvelujen paremmasta yhteistyöstä kuin Suomessa”, sanoo Attendon ruotsalainen toimitusjohtaja Henrik Borelius.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Attendon toimitusjohtaja Henrik Borelius.
Attendon toimitusjohtaja Henrik Borelius. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Hoiva-alan jättiyritys

 Neljässä Pohjoismaassa toimiva Attendo on hoiva-alan markkinajohtaja Suomessa ja Ruotsissa. Suomessa se tarjoaa palveluja myös terveydenhoidossa.

 Pörssiyhtiön liikevaihto oli 2015 noin miljardi euroa ja nettoliikevoitto 30 miljoonaa euroa.

 Yhtiö työllistää 19 000 ihmistä, joista Suomessa 7 750.

 Liikevaihto Suomessa vuonna 2015 oli 452 miljoonaa euroa, ja yritys maksoi yhteisöveroa noin kuusi miljoonaa euroa vuonna 2014.

Kaikissa Pohjoismaissa toimivan hoiva- ja terveyspalveluyritys Attendon ruotsalainen toimitusjohtaja Henrik Borelius pitää Suomen sote-uudistusta kunnianhimoisena ja radikaalina.

”Tämä on hyvin jännittävää. Missään muussa maassa ei ole asetettu niin kunnianhimoisia tavoitteita sosiaali- ja terveyspalvelujen paremmasta yhteistyöstä kuin Suomessa”, Borelius sanoo.

Attendo toimii Suomessa sekä terveyspalveluissa että hoivapalveluissa, koska se tuli Suomeen ostamalla terveyspalveluyritys MedOnen. Sen sijaan Ruotsissa Attendo tarjoaa vain vanhusten hoivapalveluita.

Boreliuksen mielestä kaikkialla länsimaissa pohditaan, miten nämä kaksi toimialaa saataisiin toimimaan paremmin yhteen.

”Mutta Suomessa se todella aiotaan tehdä, mikä herättää suurta kiinnostusta myös ulkomailla. Teidän on syytä olla ylpeitä”, Borelius sanoo.

Sipilän hallitus aikoo toteuttaa uudistuksen antamalla kansalaisille vapauden valita palvelun tuottaja pääsääntöisesti perustason palveluissa ja joissakin erikoistason palveluissa.

Moni pelkää, että julkiset palvelut eivät pärjää laatukilpailussa yksityisten tuottajien kanssa, mutta Boreliuksen mukaan huoli on aiheeton. Valinnanvapauden myötä yksityisten tuottajien osuus palvelutuotannossa on kasvanut hitaasti.

”Julkisen sektorin kilpailukykyä epäiltiin Ruotsissakin, mutta se on osoittautunut todella hyväksi. Ihmiset ovat tottuneet julkiseen palvelutuotantoon.”

Yksityisten palveluntuottajien osuus esimerkiksi vanhusten hoidossa on Ruotsissa kasvanut kahdeksassa vuodessa noin 11 prosentista 18 prosenttiin. Terveyskeskuksissa yksityisten tuottajien osuus on noussut noin 15 prosentista 30 prosenttiin.

Monissa palveluissa kannattaa Boreliuksen mielestä olla ennemminkin huolissaan siitä, miten saadaan yksityisiä tuottajia alalle.

”Esimerkiksi vanhusten kotihoidossa julkiset tuottajat ovat Ruotsissa todella vahvoja. Yksityisillä on ollut vaikeuksia kilpailla asiakkaista näissä palveluissa.”

Boreliuksen mielestä ei ole epäilystäkään siitä, etteikö kilpailu olisi parantanut laatua sekä yksityisten että julkisten tuottajien palveluissa.

”Valinnanvapaus pakottaa tuomaan kaikki kustannukset läpinäkyviksi myös julkisissa palveluissa. Sen myötä palvelun järjestäjä eli Suomessa tulevat maakunnat voivat seurata tarkemmin, mihin rahat on käytetty ja mitä niillä on saatu aikaan.”

Ruotsissa jokainen 21 maakäräjäalueesta on saanut rakentaa terveydenhoitoon omanlaisensa valinnanvapausmallin. Sosiaalipalvelut, kuten vanhusten hoito, taas ovat Ruotsissa kuntien vastuulla.

Ruotsissa tavoitteena ei ollut leikata kustannuksia vaan parantaa palvelujen saatavuutta. Kustannukset ovat nousseet tasaisesti noin kaksi prosenttia vuodessa. Boreliuksen mukaan kehitys on ollut eri puolilla Ruotsia hyvin erilaista.

”Esimerkiksi Tukholmassa terveyskeskusten kustannukset nousivat, koska hoitoon pääsi paremmin. Mutta kun katsotaan kokonaiskustannuksia, parempi hoitoon pääsy perusterveydenhoidossa on säästänyt kustannuksia kalliimmassa erikoissairaanhoidossa.”

Aiemmin julkiset terveyskeskukset saivat Ruotsissa rahansa riippumatta siitä miten paljon potilaita se hoiti. Nyt niillä on kannustimet siihen, mitä pitää tehdä.

”Ennen ei ollut merkitystä oliko terveyskeskus iltaisin auki vai ei, koska ei tarvinnut houkutella asiakkaita. Nyt se on yksi kilpailukeino.”

Myös poliittisen ohjauksen luonne muuttuu valinnanvapauden myötä.

”Ennen poliitikot saattoivat puuttua toiminnan yksityiskohtiin. Nyt heidän tehtävänsä on asettaa tuottajille raamit: Haluamme lisää vanhusten kotihoitoa, ehdottakaa miten se tehdään.”

Kansalaisten huoli alan yksityisten yritysten toiminnan eettisyydestä kuten veronmaksusta on Boreliuksen mukaan tärkeä.

”Asiakkaat valitsevat vain sellaisen yrityksen, joka toimii eettisesti kestävällä tavalla ja maksaa veronsa siihen maahan, jossa se toimii. Niin tekee myös Attendo.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat