Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki-Vantaalla alkaa 900 miljoonan euron remontti – tavoitteena yli kolme miljoonaa uutta matkustajaa vuodessa

Suurremontin jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tarkoitus käydä 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Vuonna 2020 liikenne voi lähteä yhdestä paikasta.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Helsinki-Vantaan lentoasema kuvattuna viime joulukuussa.
Helsinki-Vantaan lentoasema kuvattuna viime joulukuussa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

900 miljoonan euron kehityshanke

 Maanantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla muurataan Schengen-alueen ulkopuolisten lentojen laajennusosan peruskivi.

 Lentoaseman 900 miljoonan euron kehitysohjelma julkistettiin lokakuussa 2013.

 Heinäkuussa 2015 avattiin junayhteys.

 Helsinki-Vantaalla on kolme kiitorataa. Suoria lentokohteita eri puolille maailmaa on 130.

 Suomen lentoliikenteestä 90 prosenttia kulkee Helsinki-Vantaan kautta.

 Matkustajia on vuosittain yhteensä yli 16 miljoonaa.

 84 prosenttia käyttää kansainvälisiä lentoja.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla muurataan tänään maanantaina uuden laajennuksen peruskivi. Valtion lentoasemayhtiö Finavia sijoittaa 900 miljoonaa euroa lähinnä parantaakseen palveluitaan Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana toimivalla asemalla.

Lokakuussa 2013 julkistetun investointiohjelman tarkoitus on kasvattaa Helsinki-Vantaalla käyvien matkustajien määrä 20 miljoonaan vuodessa. Viime vuonna se oli 16,4 miljoonaa.

Tavallisen matkustajan kannalta olennaisin havaittava muutos lienee se, että investointien myöhemmässä vaiheessa, 2020-luvun alussa, lentoasemalle tullaan yhdestä ja samasta pisteestä, jos investointipäätös tehdään suunnitelmien mukaan. Aula olisi pysäköintialueiden päällä.

”Juna, bussit ja taksit lähtisivät samasta liikenteen solmukohdasta”, selittää Finavian viestintäjohtaja Mikko Saariaho.

Samalla nimet terminaali 1 ja terminaali 2 voivat kadota, kun lentoaseman eri haarakkeisiin ja kahteen uuteen ”sormeen” mennään yhdestä pisteestä. Tällöin kävelymatkat kasvavat, mutta Finavia saa pelkästään isoille lentokoneille kymmenkunta uutta lentokoneporttia. Niiden rakentaminen on jo käynnissä. Näin kaikki mannertenvälisten lentojen laajarunkoiset koneet pysyvät yhden katon alla.

Kyseessä on yksi Suomen suurimmista rakennushankkeista.

Jotain hankkeen mittasuhteista kertoo se, että uusien terminaalitilojen pinta-ala, 75 000 neliömetriä, vastaa kooltaan Linnanmäen huvipuistoaluetta.

Kun laajennus on vuonna 2020 valmis, lentoaseman sisätilojen pinta-ala vastaa kymmentä eduskuntataloa. Ulkopuolella olevia asemataso- ja rullauspaikkojakin uudistetaan 65 jalkapallokentän kokoiselta alueelta.

Finavia laskee saavansa pitkälti lainarahoituksella maksettavan investointinsa takaisin lentoaseman kasvavista tuotoista. Valtio-omistajaa kiinnostavat myös välilliset tuotot. Nyrkkisäännön mukaan miljoonan lisämatkustajan saanti lentoasemalle tuo tuhat uutta työpaikkaa.

Eurooppalaisten lentoasemien yhdistyksen ACI:n selvityksen mukaan lentoaseman matkustajamäärien kymmenen prosentin lisäys tuo yleensä sitä ympäröivälle alueelle 0,5 prosentin bruttokansantuotteen lisäyksen.

Helsinki-Vantaa on yhä Euroopan ja Aasian välisessä liikenteessä viidenneksi tärkein lentomatkustamisen solmukohta Euroopassa, mutta lentoasemien ja alueiden taistelu on kovaa.

Helsinki-Vantaan kysyntää luovat kotimaisten lentojen ja Euroopan ja Aasian välisen liikenteen lisäksi Pohjoismaiden, Baltian ja Pietarin alueen liikenne.

Parhaiten lentoaseman houkuttelevuutta edistää alueen tai maan oma matkailun saaminen kuntoon. Siksi Finavia sijoittaa varojaan Lapin-matkailuun tai tukee Guggenheim-taidemuseon rakennushanketta Helsingissä.

Kun Helsinki-Vantaan matkustajamäärä saadaan tavoitteiden mukaan 20 miljoonaan vuonna 2020, se tarkoittaa viittätuhatta uutta pysyvää työpaikkaa, arvioi viestintäjohtaja Saariaho.

Suuri osa investoinneista tehdään velkarahalla. Finavia kerää rahat investointeihin valtion 200 miljoonan euron pääomasijoituksella, Euroopan investointipankin ja Pohjoismaisen investointipankin NIB:n lainoina sekä joukkovelkakirjarahoituksella.

Lentoasemille ei enää juuri sallita valtion tukea, sillä omistus on siirtymässä Euroopassa yksityisiin käsiin. EU-komissio käsittelee paraikaa viittäkymmentä valitusta laittomista valtion tuista lentokentille.

Kun vuonna 2010 joka viides lentoasema Euroopassa oli osin yksityisessä omistuksessa, nyt jo kaksi viidestä eli yli 200 lentoasemaa on osin yksityisiä.

Helsinki-Vantaan myynti voisi houkutella Juha Sipilän (kesk) hallitustakin, joskin keskeistä kenttää voi pitää lentoyhtiötäkin strategisempana omistuksena. Esimerkiksi pörssilistattu Kööpenhaminan lentoasema on yli 3,5 miljardin euron arvoinen.

Euroopan lentoasemat ovat raportoineet roimasta matkustajamäärien kasvusta. Eurooppalaisten lentokenttien yhteisjärjestön ACI Europen mukaan henkilöliikenne kasvoi helmikuussa keskimäärin yli 10,3 prosenttia.

Helsinki-Vantaa on kasvuvauhdillaan keskitasoa: matkustajamäärien ennustetaan kasvavan viisi prosenttia vuodessa.

Syitä kasvuun ovat lentoasemauudistusten lisäksi kansallisen lentoyhtiön Finnairin panostukset Euroopan ja Aasian välisiin lentoihin – ja se, että moni suuri Euroopan kenttä ei eri syistä pysty kasvamaan.

Usein tämä johtuu siitä, etteivät paikalliset suostu antamaan lentoasemille lupaa uusien kiitoratojen tai laajennusten tekoon. Näin lisämatkustajat valuvat hyville vaihtoehtokentille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat