Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan velka on noussut ennätyslukuihin – pahimmillaan edessä on finanssikriisi tai talouden hiipuminen

Kiinalla oli velkaa maaliskuun lopussa yli 22 biljoonaa euroa. Se on 237 prosenttia maan bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Talous
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Kiinan keskuspankki voisi pumpata pankeille lisää käteistä, mikä pitäisi ne toimintakykyisinä pienituottoisista lainoista huolimatta.
Kiinan keskuspankki voisi pumpata pankeille lisää käteistä, mikä pitäisi ne toimintakykyisinä pienituottoisista lainoista huolimatta. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Kiinan velka kohosi ennätyslukemiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä, mikä puolestaan lisää finanssikriisin tai pitkittyneen talouskasvun hidastumisen riskiä, kertoo talouslehti Financial Times (FT).

Lehden laskelmien mukaan Kiinalla oli velkaa maaliskuun lopussa yli 22 biljoonaa eli 22 tuhatta miljardia euroa. Se on 237 prosenttia maan bruttokansantuotteeseen verrattuna ja selvästi enemmän kuin muilla kehittyvillä talouksilla.

Kansainvälisen järjestelypankin mukaan kehittyvillä talouksilla on velkaa 175 prosenttia yhteenlaskettuun bruttokansantuotteeseen verrattuna.

Pelkästään tammi–maaliskuussa Kiina otti uutta velkaa melkein biljoona euroa, FT kertoo.

Financial Timesin laskelmissa on otettu huomioon yksityinen – kotitaloudet ja yritykset – ja julkinen velka.

Kiina on yrittänyt piristää talouttaan ottamalla valtavasti velkaa lyhyessä ajassa. Vielä vuoden 2007 lopulla maalla oli velkaa 148 prosenttia suhteessa sen bruttokansantuotteeseen.

Suurin ongelma onkin Financial Timesin mukaan velkaantumisen vauhti, ei niinkään määrä.

Taloustieteilijöiden mukaan nopeassa velkaantumisessa on se ongelma, että niin suurta summaa rahaa on vaikea sijoittaa kannattavasti lyhyellä aikavälillä. Lainan tuotto jää tällöin pieneksi, mikä vaikeuttaa lainojen takaisinmaksua.

Nopean velkaantumisen pelätään johtavan samaan, mikä tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 2008. Joidenkin asiantuntijoiden mielestä on vain ajan kysymys, milloin jokin kiinalaispankki joutuu vararikkoon.

”Siinä vaiheessa finanssikriisi on todennäköinen”, talousanalyytikko Jonathan Anderson arvioi viime kuussa.

Kaikki eivät tätä näkemystä jaa. Kiinan keskuspankki voi pumpata pankeille lisää käteistä, mikä pitäisi ne toimintakykyisinä pienituottoisista lainoista huolimatta.

Tässäkin tilanteessa Kiinan talous kärsisi lainataakasta, mikä taas hidastaisi talouskasvua.

Helmikuussa Goldman Sachsin investoinneista vastaava johtaja Ha Jiming totesi uutistoimisto Bloombergille, että nopea velkaantuminen on aina johtanut joko finanssikriisiin tai pitkittyneeseen talouden kasvun hidastumiseen.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti huhtikuun alussa, että Kiinan velkaantuminen ja samalla sen yhä tiiviimpi osallistuminen maailman finanssimarkkinoille on riski myös kehittyneille talouksille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat