Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta selvitti Suomen pankkien veroparatiisipalveluja – Nordealta vaaditaan vielä lisätietoja

Fiva on Panaman tietovuodon jälkeen kiinnostunut pankkien tarjoamasta veroneuvonnasta.

Talous
 
Antti Aimo-Koivisto
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen.
Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Panaman tietovuoto on herättänyt Finanssivalvonnan (Fiva) selvittämään Suomessa toimivien pankkien käytäntöjä verosuunnittelun ja niin sanottujen veroparatiisien saralla.

Pankkien sijoitusneuvontaa säännellään monin tavoin, mutta veroneuvontaa ohjaa vain ”hyvä pankkitapa”. Nyt Fiva on perehtymässä tarkemmin myös siihen, minkälaista verokonsultointia pankit tarjoavat asiakkailleen.

Kaikki pankit ovat vastanneet Fivan kyselyyn ja saaneet valvojalta puhtaat paperit. Myöskään Nordean vastauksista ei tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella pankin toiminnasta olisi huomautettavaa.

Asiaa kuitenkin selvitetään yhä, koska Fiva pyysi Nordealta tarkempia tietoja joihinkin kysymyksiin liittyen.

HS:n haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan Fiva lähetti pankeille huhtikuun alkupuolella tietopyynnön siitä, ovatko pankit tarjonneet kymmenen viime vuoden aikana asiakkailleen veroneuvontaa, muita verotukseen liittyviä palveluja tai neuvoja niin sanottujen veroparatiisiyhtiöiden perustamiseen tai hallinnointiin.

Fiva selvitti myös, ovatko pankit ohjanneet asiakkaitaan veroparatiisipalveluja tarjoavien tahojen luo, ja jos ovat, keitä kyseiset tahot ovat. Lisäksi Fivaa kiinnosti pankkien sisäisen tarkastuksen taso.

Selvityspyyntö lähetettiin Aktialle, Evlille, OP:lle, POP Pankkiliitolle, SEB:lle, S-Pankille, Säästöpankkiliitolle, Handeslbankenille ja Ålandsbankenille.

Nordealle lähetettiin erillinen, pidempi kirje, jossa Fiva vaatii selvitystä pankin tarjoamista veropalveluista ja sen sisäisen tarkastuksen tilasta.

Panaman tietovuoto paljasti, että Nordean Luxemburgin yksikkö on auttanut asiakkaitaan perustamaan satoja hallintayhtiöitä Panamaan.

Fiva haluaa muun muassa tietää, kuinka monta Nordean asiakasta on käyttänyt pankin tarjoamia veroparatiisipalveluja ja mihin maihin pankki on auttanut asiakkaitaan hallintayhtiöitä perustamaan.

Fiva on kiinnostunut myös esimerkiksi siitä, varmistaako Nordea, että sen asiakkaiden varat ja tulot ilmoitetaan verottajalle, ja minkälaisia palveluja Nordean Cayman-saarten yksikkö tarjoaa tällä hetkellä asiakkailleen.

HS esitti OP:lle, Danskelle, S-Pankille, Handelsbankenille, FIM:ille ja Evlille vastaavan kyselyn aiemmin huhtikuussa sen jälkeen, kun Panaman tietovuoto ja Nordean asiakkailleen järjestämät sadat veroparatiisiyhtiöt paljastuivat.

Kaikki pankit vastasivat, etteivät ne tai niiden tytäryhtiöt tarjoa veroparatiiseja asiakkailleen sijoituskohteiksi. OP:ta lukuun ottamatta kaikki vastanneet pankit olivat myös varmoja, että palveluita ei ole koskaan tarjottu. Vielä tuolloin OP ei käytettävissä olleen ajan kuluessa saanut täyttä varmuutta asiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat