Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saudi-Arabia myy osan öljy-yhtiöstään Aramcosta

Maailman suurin öljynviejävaltio yrittää vähentää riippuvuuttaan öljystä.

Talous
 
HS–Reuters
HANDOUT
Prinssi Mohammed bin Salman kertoi maanantaina Riadissa Aramco-osuuden myynnistä.
Prinssi Mohammed bin Salman kertoi maanantaina Riadissa Aramco-osuuden myynnistä. Kuva: HANDOUT

Saudi-Arabia aikoo myydä viiden prosentin omistusosuuden öljy-yhtiö Aramcosta vähentääkseen riippuvuuttaan öljystä, kertoi vaikutusvaltainen prinssi Mohammed bin Salman maanantaina.

Saudi-Arabia on maailman suurin öljynviejävaltio, jonka talous on kärsinyt pahoin raakaöljyn voimakkaasta halpenemisesta.

Prinssi ei arvioinut, kuinka paljon Saudi-Arabia uskoo saavansa Aramcon viiden prosentin omistusosuudesta. Hän totesi ainoastaan, että tavoitteena on kasvattaa valtion sijoitusyhtiön pääoma 7 000 miljardiin rialiin eli noin 1 775 miljardiin euroon. Nykyisin sijoitusyhtiön pääoma on 142 miljardia euroa.

Valtaosa pääoman lisäyksestä tulee todennäköisesti Aramcon osakkeiden myymisestä. Osakeannin tavoitteena on kehittää Saudi-Arabiasta kansainvälisten sijoitusten keskus.

Taloudellisten muutosten lisäksi Saudi-Arabia suunnittelee muutoksia sosiaalijärjestelmään ja naisille enemmän mahdollisuuksia osallistua talouselämään. Saudi-Arabia on uskonnollisesti erittäin konservatiivinen valtio.

Analyytikot ovat varoittaneet jo pitkään Saudi-Arabiaa sen liian suuresta öljyriippuvuudesta. Saudi-Arabia on estänyt öljynviejävaltioiden yhteistyöjärjestössä Opecissa tuotannon rajoitukset.

Nykyisin öljyn tuotanto on maailmassa selvästi kysyntää suurempaa, mikä on merkittävä syy poikkeuksellisen halpaan öljyn hintaan. Jos tuotantoa rajoitettaisiin tuntuvasti, öljy todennäköisesti halpenisi.

Saudi-Arabia on yksi suurista öljyntuottajavaltioista, jotka eivät halua tinkiä nykyisistä markkinaosuuksistaan.

Arviolta 90 prosenttia Saudi-Arabian valtion tuloista muodostuu öljyn ja kaasun tuotannosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat