Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahasampo nimeltä Suomi – lakkautettava eläkevakuutusyhtiö on takonut näyttävää tuottoa

Lakkautettavan yhtiön vanhat eläkevakuutukset ovat tuottaneet yli 9 prosentin riskitöntä tuottoa.

Talous
 
Vesa Oja
Professori Markku Kuisma
Professori Markku Kuisma Kuva: Vesa Oja
Fakta

Pääoman linnake teki itsestään tarpeettoman

 Suomi-yhtiö perustettiin vuonna 1890 osana fennomaanista liikettä, jonka tarkoitus oli horjuttaa ruotsinkielisten ylivaltaa yhteiskunnassa.

 Pääkonttori valmistui Lönnrotinkadulle vuonna 1911.

 Henkivakuutusyhtiöt Suomi ja Salama yhdistyivät vuonna 1970.

 Suomi-Salama osti 40 prosentin osuuden vahinkovakuuttaja Pohjolasta.

 Omistus- ja valtataistelut päättyivät vuonna 2004 siihen, että Suomi-yhtiö lopetti uusien vakuutusten myynnin lopullisesti ja yhtiön toimintaa alettiin ajaa alas. Uusia vakuutuksia myisi vain Pohjola.

 Suomi myi Pohjolan osakkeensa vuonna 2005 hyvällä voitolla OP-ryhmälle. Vakuutuskannan siirto Pohjolaan ja OP-ryhmään alkoi.

Henkivakuutusyhtiö Suomen taru saa virallisen päätöksen tänään tiistaina, kun yhtiön edustajisto kokoontuu Katajanokan kasinolle hyväksymään yhtiön lakkauttamisen.

Viimeinen erä Suomen vakuutuksia eli 38 000 yksilöllistä eläkevakuutusta siirtyy päätöksen myötä OP-ryhmän hoiviin.

Nämä vanhat eläkevakuutukset ovat olleet omistajilleen odottamaton rahasampo. Niille on maksettu kahden viime vuosikymmenen aikana keskimäärin yli yhdeksän prosentin vuotuista tuottoa – ja täysin ilman riskiä.

Suomi-yhtiö lopetti uusien vakuutusten myymisen ensi kertaa vuonna 1997. Jos silloin olisi sijoittanut Suomen eläkevakuutukseen 1 000 euroa, se olisi tähän päivään mennessä kasvanut 5 418 euroksi.

Takuutuottoisen vakuutuksen tuotto on ottajalleen riskitön, eli hänelle on taattu tietty prosenttimääräinen tuotto. Yhtä hyvään tuottoon ei olisi yltänyt tänä aikana edes Helsingin pörssin osakeindeksiin sijoittamalla, vaikka osakesijoitusten riski on suuri.

Riskittömänä pidetyn Yhdysvaltain 20 vuoden valtionlainan kuponkikorko oli vuoden 1997 alussa noin seitsemän prosenttia. Jos sellaisen velkakirjan olisi pitänyt tähän päivään asti, 1 000 euroa olisi kasvanut noin 3 600 euroksi eli huomattavasti vähemmän kuin Suomi-yhtiön vakuutus.

Vertailu on vain suuntaa antava, koska eri sijoitusmuotojen verokohtelua tai kaupankäyntikuluja ei ole otettu huomioon.

Suomi-yhtiön vakuutusten erinomaiset tuotot perustuvat siihen, että kun yhtiö päätettiin vuonna 2004 ajaa alas, ylimääräisiä pääomia alettiin jakaa vakuutuksenottajille. Keskinäisessä yhtiössä omaisuus kuuluu asiakkaille.

Heille on jaettu sekä Lönnrotinkadulla sijainneen graniittisen pääkonttorin myyntitulot että Pohjolan osakkeilla pelatut tuotot. Vanhojen vakuutusten lisätuotto ylsi enimmillään 16,2 prosenttiin vuonna 2008.

Pääomia purettiin niin reipasta vauhtia, että kun korot muutama vuosi sitten romahtivat ja vakuutusyhtiöiden vakavaraisuusvaatimukset kiristyivät, Suomi-yhtiö ylsi enää hädin tuskin luvattuihin tuottoihin. Yhtiö oli kynitty puhtaaksi.

Suomi-yhtiö syntyi 127 vuotta sitten fennomaanisen pääoman linnakkeeksi yhdessä Kansallisosakepankin (KOP) ja vakuutusyhtiö Pohjolan kanssa. Sittemmin pääoma on saateltu KOP:n tapauksessa osaksi ruotsalaisjätti Nordeaa. Pohjola ja Suomi ovat monien vaiheiden jälkeen päätyneet osaksi OP-ryhmää.

Täyttiko Suomi-yhtiö tehtävänsä, vai onko loppu surkuteltava? Suomen taloushistoriaa tutkineen professori Markku Kuisman mielestä Suomi-yhtiön elämänkaari on saanut luontevan päätöksen.

”Jos tarkoituksena oli, että suomalaisuus valloittaa talouselämän, niin siinä se on onnistunut. Fennomaaninen liike on toteuttanut ohjelmansa”, Kuisma sanoo.

Kuisman mielestä OP-ryhmä on Suomi-yhtiölle ihan luonteva hautausmaa.

Hyvään tarinaan kuuluu myös dramatiikkaa. Sitä nähtiin 1990-luvun lopun ja seuraavan vuosikymmenen alun vuosina, kun Suomen vakuutuksia ja pääomia yritettiin siirtää Pohjolaan minimaalisella korvauksella vakuutuksenottajille.

Myöhemmin Suomi-yhtiö kävi omia valtapelejään Pohjolan osakkeilla mutta päätyi lopulta sopuun ja palasi tarkoitukseensa eli vakuutuksenottajien etujen ajamiseen. Tässä se näyttää onnistuneen varsin hyvin.

Siinä ohessa monen sukupolven poliitikot ja vaikuttajat ovat saaneet nauttia Suomi-yhtiön hallintoneuvoston ja edustajiston kokousten kevyestä työtaakasta, anteliaasta kestityksestä ja runsaista kokouspalkkioista.

 

Oikaisu 26.4. kello 9.30: Jutun yhteydessä olevan grafiikan kaikissa prosenttiluvuissa oli aiemmin 100 prosenttiyksikön virhe. Oikeat luvut ovat 442, 262 ja 320 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat