Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritykseltä ostetun työn kaavake vaatii taitoa

Talous
 

Jos kotitalousvähennystä ei ole etukäteen ilmoittanut hakiessaan muutosta verokorttiin, vähennystä ei ole merkitty veroehdotukseen. Sitä haetaan lomakkeella 14 A, joka on vero.fi-sivun lomakkeissa.

Tulostettavaa lomaketta etsittäessä on tärkeää muistaa, että valitsee vuoden 2015 lomakkeen, ei vuoden 2016.

Kotitalousvähennys vaihtelee sen mukaan, onko työ ostettu yritykseltä vai onko työntekijä itse palkattu. Tässä käydään läpi yritykseltä ostetun työn kaavakkeen täyttäminen.

Ensiksi täytetään omat henkilötiedot. Sitten pannaan rasti ruutuun sen mukaan, minkä tyyppistä työtä on ostettu. Sekin kerrotaan, onko kyseessä oma asunto, vapaa-ajanasunto vain vanhempien tai isovanhempien asunto.

Veronmaksaja voi tehdä tehdä kotitalousvähennyksen myös omien vanhempien tai isovanhempien asunnossa tai mökillä tehdystä työstä.

Vanhemmat eivät siis saa tehdä vähennystä lastensa asuntojen remonteista, mutta omille vanhemmille lapset voivat tilata esimerkiksi kotisiivoojan tai remontin.

Yrityksen nimi ja sen y-tunnus selviävät laskusta. Ensimmäinen ja viimeinen maksupäivä kysytään, koska vähennykset hyväksytään aina tehtyjen maksujen ajan perusteella.

Kaavakkeessa kysytään myös sopimuksen tekopäivä. Sen tarkka muistaminen voi olla vaikeaa, mutta käytännössä kyse on ajankohdasta, jolloin on itse antanut työn tekemiselle sitovan toimeksiannon.

Sopimuksen tekopäivä on verottajan kannalta tärkeä tieto, kun työn tehnyt yritys on myöhemmin poistettu ennakkoperintärekisteristä laiminlyöntiensä tähden. Jos yritys on kuitenkin ollut ennakkoperintärekisterissä sopimuksentekohetkellä, vähennyksen voi saada.

Työn tilaajan pitää aina itse selvittää, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin vai ei. Tuo tieto on verkossa osoitteessa ytj.fi, josta yhtiöitä voi etsiä nimellä tai y-tunnuksella.

Lomakkeeseen kirjataan laskun kokonaismäärä ja se, paljonko laskusta on itse maksanut. Sitten laskusta erotetaan työn osuus niin, että tarvikkeet ja matkakulut rajataan pois. Nämä kaikki kulut kirjataan arvonlisäveroineen.

Joskus on tilattu pelkkää työtä. Silloin kaavakkeeseen kannattaa kirjoittaa, että lasku ei sisällä materiaaleja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat