Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verovähennyksiä voi vaatia jälkikäteen – mutta jos haluat palautukset aikataulussa, toimi jo nyt

Verottaja saa vuosittain yli 50 000 oikaisuvaatimusta asioista, joita asiakas ei ilmoittanut veroilmoituksessa.

Talous
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Verottaja kannustaa kaivamaan kaikki mahdolliset vähennykset ja myös tulot viime vuodelta heti veroilmoitukseen, vaikka jälkijunassakin niitä voi ilmoittaa.

Veroilmoituksen jättöpäivät ovat keskiviikkona 4. toukokuuta tai perjantaina 13. toukokuuta, mutta vähennyksiä voi vaatia jälkeenpäinkin, vaikka vielä syksyllä tai oikaisuvaatimuksella viiden vuoden ajan.

Siten vuoden 2015 vähennyksiä voisi hakea vuoden 2017 alusta lukien vielä viiden vuoden ajan.

Vähennysten vaatimista ei kuitenkaan kannata jättää muutosverotusvaiheeseen, jos toivoo veronpalautuksia pikaisesti.

Ylitarkastaja Päivi Saarnivainio verohallinnosta sanoo, että verottaja pyrkii käsittelemään oikaisuvaatimukset kuusi kuukautta niiden vireille tulosta. Ainakin tällaiseen palautuksen saamisen viiveeseen pitää varautua, jos ei ehdi tai muista vaatia vähennyksiä varsinaisessa veroilmoituksessaan.

Viime vuonna verottaja käsitteli kaikkiaan melkein 69 000 tuloverotuksen oikaisuvaatimusta, jotka tulivat yksityishenkilöiltä.

Niistä noin 51 000 kappaletta oli ensimmäistä kertaa vasta muutosverotusvaiheessa ilmoitettuja asioita, eli niitä ei ollut alun perin ilmoitettu veroilmoituksessa.

Verohallinnolla ei ole tilastoa, kuinka moni näistä jälkikäteen vaadituista vähennyksistä meni läpi.

Kokonaisuutena noin 74 prosenttia oikaisuista hyväksytään, mutta mukana on siis muitakin oikaisuja kuin mattimyöhäisten vähennyksiä.

Esitäytetty veroilmoitus lähti tänä vuonna yli viidelle miljoonalle veronmaksajalle. Viime vuonna 1,4 miljoonaa asiakasta teki muutoksia esitäytettyyn ilmoitukseen.

Joulukuussa 2015 noin 3,5 miljoonalle asiakkaalle maksettiin edellisvuodelta veronpalautuksia yhteensä 2,3 miljardia euroa.

Toisin sanoen asiakkaiden ennakonpidätysprosentti oli ollut alun perin liian suuri, tai sitten he olivat ilmoittaneet vähennyksiään vasta veroilmoituksellaan. Vähennyksistähän voi ilmoittaa verottajalle myös etukäteen ja säätää verokorttinsa veroprosenttia alemmaksi.

Verottajalla ei ole arviota siitä, paljonko mahdollisia vähennyksiä jää tyystin vaatimatta – eli paljonko suomalaiset maksavat tietoisesti tai tietämättään liikaa veroja.

HS kertoi aiemmin tiistaina, miten verot kannattaa tarkistaa.

Helpot ohjeet veroilmoituksen tekoon
Helpot ohjeet veroilmoituksen tekoon
Laiturin teosta saa kotitalousvähennyksen, mutta rannan ruoppaamisesta ei. Pihapiirin lumen auraus kelpaa, mutta pihakujan ei. Pation voi rakentaa, mutta katoksen tekoa ei korvata. Katso nämä ja joukko muita käytännön vinkkejä veroilmoituksen täyttöön, asiantuntijana Veronmaksajien johtava lakimies Päivi Kaari.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat