Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa ei juuri lyhennetä asuntolainaa – ekonomisti ihmettelee suomalaisten lyhennysvimmaa

Ruotsin talous kasvaa Suomea rivakammin osaksi siksi, että ruotsalaisilla on enemmän varaa kuluttaa ja sijoittaa.

Talous
 
Magnus Laupa
Ted Karlsson ja Helena Fransson olivat uuden asunnon etsinnässä Tukholmassa marraskuussa 2014.
Ted Karlsson ja Helena Fransson olivat uuden asunnon etsinnässä Tukholmassa marraskuussa 2014. Kuva: Magnus Laupa
Fakta

Ruotsin ja Suomen asunto- ja lainamarkkinoiden eroja

 Suomessa vuokrasääntely purettiin 20 vuotta sitten. Ruotsissa vuokrat ovat edelleen säänneltyjä, mikä on synnyttänyt harmaat vuokramarkkinat.

 Suomessa asuntolainat maksetaan kokonaan pois yleensä 15–25 vuodessa. Ruotsissa lainaa lyhennetään hitaasti, jos lainkaan, ja yleensä vain siihen pisteeseen, että sitä on puolet asunnon arvosta.

 Ruotsissa kotitalouksista 40 prosenttia asuu omistamassaan omakotitalossa. Kerrostaloissa asutaan yleensä asumisoikeus- tai vuokraoikeudella. Vajaat 20 prosenttia asuu asumisoikeusasunnossa ja vajaat 30 prosenttia vuokra-asunnossa. Suomessa myös kerrostaloasunnoista suuri osa on asukkaiden omistamia.

Ruotsalaisten luulisi jo huutavan tuskasta, mutta mitään ei kuulu. Asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen näyttää etenevän kuin istuminen hiljalleen kuumenevassa paljussa: lämpenemiseen tottuu, eikä vaara tunnu ennen kuin vesi on kriittisissä lukemissa.

Nyt lukemat ovat kriittisiä. Omakotitalojen hinnat ovat nousseet Tukholman seudulla lähes 14 prosenttia vuodessa ja koko Ruotsissa keskimäärin 12 prosenttia. Viidessä vuodessa talot ovat kallistuneet Tukholman seudulla 44 prosenttia, kerrostalohuoneistot vielä enemmän.

Samaan aikaan kotitalouksien velka on kasvanut nopeasti. Ruotsalaisilla on velkaa keskimäärin yli 170 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Uuden asuntolainan ottajilla velkaantumisaste on Tukholmassa jo 528 prosenttia ja monella peräti 750 prosenttia.

Useilla perheillä on siis velkaa 7,5 kertaa vuosittain käteen jäävien tulojen verran.

Suomessa asuntomarkkinoiden tilanne on aivan toisennäköinen.

Vaikka Suomen Pankki ja Finanssivalvonta ovat huolestuneet velkaantumisesta, kotitalouksien velkaantumisaste on vasta vähän yli 120 prosenttia.

Asuntojen hinnat ovat nousseet viime vuosina maltillisesti. Vanhat asunnot ovat kallistuneet viidessä vuodessa pääkaupunkiseudulla 6,5 prosenttia ja koko maassa vain pari prosenttia.

Eroja selittää ainakin osin Ruotsin täysin erilainen asuntolainakäytäntö. Suomessa lainoja maksetaan kovaa vauhtia takaisin pankille. Ruotsissa asuntolainaa ei ole välttämättä lyhennetty lainkaan.

Viisi vuotta sitten vain 40 prosenttia ruotsalaisista lyhensi asuntolainaansa lainkaan, ja jos lyhensi, summat olivat pieniä. Lyhentäjien osuus on hieman kasvanut mutta oli viime vuonnakin vain reilut 60 prosenttia.

Kesäkuun alussa Ruotsissa tulee voimaan lyhennyspakko. Se edellyttää, että vastaisuudessa kaikkia lainoja lyhennetään pienissä erissä – mutta vain siihen asti kun lainaa on jäljellä puolet vakuutena olevan asunnon arvosta.

Velkaantumisen ja asuntojen hinnannousun toinen puoli on, että ruotsalaisilla on varaa kuluttaa ja sijoittaa ihan toisella tapaa kuin suomalaisilla. Ruotsin viime vuosien nopeasta talouskasvustakin suuri osa on ollut yksityisen kulutuksen kasvua.

Olisiko löyhemmästä lyhennyskäytännöstä piristykseksi Suomen talouteen?

Pienimuotoisesti tätä kokeiltiin jo, kun osa pankeista tarjosi vuosi sitten vuoden lyhennysvapaata. Sen tuoman kulutuksen kasvun on arvioitu piristäneen talouskasvua pari kolme prosenttiyksikön kymmenesosaa.

Ruotsin valtion taloustutkimuskeskuksen Konjunkturinstitutetin johtava ekonomisti Pär Österholm ei ymmärrä suomalaista vimmaa maksaa lainat nopeasti takaisin.

”Ei ole mitään järkeä omistaa velatonta taloa siinä vaiheessa, kun ihminen on eläkkeellä tai kuolee. Miksi kenenkään pitäisi maksaa koko velka talosta, joka esimerkiksi Tukholmassa voi olla kymmenen miljoonan kruunun arvoinen. Ihmisten pitää voida optimoida kulutuksensa haluamallaan tavalla elämänsä aikana.”

Suomesta on lähes mahdotonta löytää ekonomistia, joka ajattelisi näin, mutta Ruotsissa ajatustapa on yleinen.

Ruotsin pankkivalvoja (FI) julkaisi hiljattain tutkimuksen, jonka mukaan Ruotsissa asuntolainaa maksavalla perheellä jää käteen lainakulujen ja välttämättömien kulutusmenojen jälkeen keskimäärin 19 000 kruunua eli noin 2 000 euroa kuukaudessa.

Sillä voi totisesti kuluttaa ja matkustella ihan eri tavalla kuin suomalaisen perusperheen varoilla.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ei silti innostu.

Ensinnäkään Ruotsin malli ei tarkoita, että lainan lyhennyksistä säästyvät rahat voisi vain törsätä. Osa pitäisi sijoittaa ruotsalaiseen tapaan osakkeisiin tai rahastoihin, jotka toimisivat puskurina pahan päivän varalle.

”Suomessa velaton asunto on tärkein säästökohde. Mutta ei tätä muutenkaan voi millään tavalla pitää Suomeen sopivana käytäntönä. Meillä on melko pitkiä asuntolainoja jo nyt, ja Suomen Pankki on jo nyt huolehtinut velkaantumisen kasvusta.”

Hän ei pidä Ruotsin käytäntöä sopivana edes ruotsalaisille.

”Sen ongelmat nähdään juuri nyt.”

Asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti tuloja nopeammin, vaikka palkatkin ovat nousseet Ruotsissa rivakasti.

Kangasharjun analyysin mukaan asuntojen hinnat suhteessa tuloihin ovat Ruotsissa nyt yhtä korkealla kuin Suomessa ennen 1990-luvun alun romahdusta tai ennen Tanskan asuntokuplan puhkeamista vuonna 2008.

Tänä keväänä asuntomarkkinoiden ennustetaan ajavan seinään, vaikka suoranaista romahdusta ei ehkä tulekaan.

”Me uskomme, että hintojen nousu pysähtyy, koska lainakorot eivät enää laske ja toisaalta Ruotsin talouskasvu on hidastumassa”, Kangasharju sanoo.

Myös Österholmin mielestä Ruotsissa on nyt aika ryhtyä toimiin asuntojen hinnannousun hillitsemiseksi.

Kova velkaantuminen ja asuntojen kallistuminen kasvattavat kansantalouden riskejä. Jos korot nousevat ja asuntojen hinnat laskevat, kotitalouksille voisi tulla vaikeuksia velanmaksussa.

Lyhennysvaatimuksen tiukentaminen entisestään ei silti kuulu Österholmin reseptiin.

”On hyvä, että FI otti nyt käyttöön lyhennysvaatimuksen: isossa asuntolainassa se tarkoittaa jo merkittävää lyhennyssummaa”, hän arvioi.

”Mutta myös muita toimia tarvitaan. Tärkein on asuntojen tarjonnan eli rakentamisen lisääminen.”

Myös asuntolainojen korkojen vähennysoikeudesta olisi mahdollista luopua. Ruotsin pankkivalvoja on jo pohtimassa kotitalouden velkaantumisasteelle kattoa.

Arvokkaimmista asunnoista maksettavan varallisuusveron palauttaminenkin voisi Österholmin mielestä hillitä asuntojen hinnannousua.

”Ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista vain kysyntäpuolta rajoittamalla. Maan väestö kasvaa ja urbanisoituu. Ihmisten on pakko asua jossain.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat