Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UPM tekee parasta tulosta vuosikausiin

Osakkeen hinta nousi yhdeksän prosenttia. Tuloksen paranemisen takana muun muassa kova kulukuuri.

Talous
 
Sami Halinen / Lehtikuva
”Nukun yöni hyvin”, sanoi UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiistaina sellun hintakehityksestä.
”Nukun yöni hyvin”, sanoi UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tiistaina sellun hintakehityksestä. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Metsäyhtiö UPM:n alkuvuoden tulos innosti sijoittajia tiistaina. Yhtiön osakkeen hinta kallistui yhdeksän prosenttia.

UPM:n imussa nousivat myös Stora Enson ja Metsä Boardin osakkeet. Stora Enso julkistaa tuloksensa torstaina ja Metsä Board ensi viikon tiistaina.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo, että yhtiön tulos ylsi uudelle ennätystasolle vuosiin. Hän arvioi vuoden 2016 alkaneen erittäin hyvin.

Pesosen mukaan tulosparannuksen keskeiset syyt ovat yhtiön uusi tehokas rakenne, kasvuhankkeet ja kulukuuri.

UPM:n liikevoitto oli ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 281 miljoonaa euroa, kun se oli viime vuonna vastaavaan aikaan 210 miljoonaa euroa.

Liikevoitto kasvoi 34 prosenttia, ja liikevoittoprosentti parani 8,4:stä 11,5:een.

Tulos oli myös selvästi ennakko-odotuksia parempi. SME Direktin keräämien analyytikkonäkemysten mediaaniennuste oli 235 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto pieneni 40 miljoonaa euroa 2,45 miljardiin euroon tammi–maaliskuussa.

”Usein metsäteollisuudesta maalataan niin, että se olisi paperiteollisuutta ja paperiteollisuuden jatketta. Meillä on viisi kasvavaa liiketoiminta-aluetta ja yksi, jossa kysyntä laskee”, Pesonen sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

”Se on Euroopan ja Pohjois-Amerikan paperiliiketoiminnot, joissa olemme oppineet elämään niin, että niiden tuloskunto ja vapaa kassavirta toimivat erittäin hyvin.”

Yhtiön sellun, biopolttoaineiden, tarrapaperin ja tarralaminaatin sekä hienopaperin toimitukset lisääntyivät. Laminoitujen tarrojen kauppaa on auttanut merkittävästi verkkokauppa, jossa ostokset kulkevat paljon tarroja vaativissa paketeissa.

Pesonen sanoo, että yhtiön tuloskunnon keskeinen salaisuus on kaikkien kustannusten jatkuva tarkkailu.

”Tämä tarkoittaa, että raaka-aineita käytetään tehokkaammin, logistiikkaketjuja optimoidaan, tuotteiden reseptuuria parannetaan kustannustehokkaammiksi ja jokaista valmistettua tuotetta kohden käytetään jatkuvasti vähemmän energiaa.”

Liiketoiminta-alueiden tulos parani energiatoimintoja lukuun ottamatta. Parasta tulosta yhtiö tekee sellulla.

Vaikka havupuusellun hinta on laskenut jo yli vuoden ja lehtipuusellun jo useita kuukausia, UPM pystyi parantamaan etenkin sellua tekevän biorefining-yksikkönsä liikevoittoa.

”Nukun yöni hyvin”, Pesonen sanoi sellun hintakehityksestä.

Yhtiön nettovelat olivat vuonna 2004 noin viisi miljardia euroa. Alkuvuonna 2016 nettovelkaa oli alle 1,9 miljardia euroa. Velkaantumisaste on pienentynyt 75:stä 23 prosenttiin.

Yhtiöllä olisi varoja merkittäviin investointeihin. Nykyiset tuotantolaitokset ovat pääosin varsin hyvässä kunnossa.

UPM ilmoitti tiistaina myyvänsä Schwedtin sanomalehtipaperitehtaan ja siihen kuuluvan omaisuuden myynnistä paperiyhtiö Leipa Georg Leinfelderille. Saksassa sijaitseva tehdas tuottaa 280 000 tonnia sanomalehtipaperia vuodessa. Tehdas työllistää 240 työntekijää.

Ostaja suunnittelee muuntavansa tehtaan tuottamaan pintakartonkia eli laineria. Schwedtin tehtaan koko henkilöstö siirtyy Leipan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Kauppahinta on 70 miljoonaa euroa.

UPM jatkaa sanomalehtipaperin tuotantoa tehtaillaan Chapellessa, Kaipolassa, Hürthissä, Schongaussa, Shottonissa ja Steyrermühlissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat