Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Applen puhelimien myynti väheni 10 miljoonalla –tulos odotuksia heikompi

Talous
 

Puhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen puhelimien myyntimäärä pieneni tammi–maaliskuussa ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2007, jolloin yhtiö aloitti iPhonen myynnin.

Apple ilmoitti myyneensä ensimmäisellä vuosineljänneksellä 51,2 miljoonaa iPhone-puhelinta, mikä on kymmenen miljoonaa puhelinta vähemmän kuin vuosi sitten samalla ajanjaksolla. Taulutietokoneiden myyntimäärä vertailuajanjaksolla supistui 19 prosenttia 10,2 miljoonaan.

Applen liikevaihto oli alkuvuonna 50,6 miljardia dollaria eli 45,9 miljardia euroa, mikä on 13 prosenttia vähemmän kuin alkuvuonna 2015. Liikevoitto supistui yli 23 prosenttia 13,99 miljardiin dollariin eli 12,69 miljardiin euroon. Liikevaihdon ja liikevoiton supistumisesta huolimatta Apple on yhä poikkeuksellinen hyvin kannattava yhtiö.

Puoli tuntia osavuosikatsauksen julkistamiseen jälkeen yhtiön osake oli vajonnut jälkimarkkinoilla lähes kahdeksan prosenttia, mikä on Applen tapauksessa suuri muutos osakkeen hinnassa. Yhtiön osakekohtainen tulos 1,90 dollaria, mikä oli sijoittajien odotuksia pienempi. Uutistoimisto Reutersin analyytikot odottivat osakekohtaisen tuloksen olleen tasan kaksi dollaria.

Osakkeen halpenemiseen vaikutti todennäköisesti myös se, että yhtiö arvioi liikevaihtonsa supistuvan edelleen huhti–kesäkuussa. Apple arvioi liikevaihtonsa olevan 41–43 miljardia dollaria eli noin 37–39 miljardia euroa. Sijoittajat arvioivat liikevaihdon olevan 47,3 miljardia dollaria eli 42,9 miljardia euroa.

Toimitusjohtaja Tim Cook kehui osavuosikatsauksessa yhtiön palveluliiketoiminnan kehittymistä.

”Olemme hyvin tyytyväisiä palveluiden jatkuvasta liikevaihdon kasvusta, mistä kiitos ekosysteemimme uskottomalle vahvuudelle ja kasvavalle laitekannalle.”

Applen palveluliiketoiminnan liikevaihto oli alkuvuonna vajaat kuusi miljardia dollaria eli noin 5,4 miljardia euroa. Palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 20 prosenttia viime vuoden tammi–maaliskuuhun verrattuna.

Applen liikevaihdon laskuun vaikutti heikentyneen myynnin lisäksi alhaisemmat myyntihinnat. Applen myytyjen puhelinten keskihinta tammi-maaliskuussa oli 642 dollaria, kun vielä vuoden 2015 loka-joulukuussa se oli 691 dollaria.

Osasyynä tähän arveltiin olevan yhtiön halvempien puhelinten myynnin suosion.

Eniten Applen myynti laski Kiinassa, jossa pudotusta oli 26 prosenttia.

Myynnin heikkenemisen taustalla uskotaan olevan markkinoiden saturoituminen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että tarjontaa on nyt kysyntää enemmän. Applen markkinaosuutta syö etenkin Android-pohjaiset puhelimet.

Cook ei kuitenkaan usko, että älypuhelinten myynnin huippu olisi saavutettu.

”Tämäkin menee ohi. Markkinat ja etenkin me kasvamme vielä.”

STEPHEN LAM / Reuters
Applen toimitusjohtaja Tim Cook
Applen toimitusjohtaja Tim Cook
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat