Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikon tuloksen tehnyt Nordea sanoo, ettei se ole kohdannut asiakaskatoa – ”Muutamia on lähtenyt”

Nordean liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä supistui alkuvuonna lähes 30 prosenttia. Vaikeiden talousolosuhteiden lisäksi pankkia rasittavat nyt myös Panaman tietovuodot. Suomen maajohtaja Ari Kaperi sanoo, että asiakkaita on lähtenyt hyvin pieni määrä.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Nordean riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi.
Nordean riskienhallinasta vastaava johtaja Ari Kaperi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Keskiviikkona heikosta tuloksesta ilmoittanut finanssikonserni Nordea ei ole juuri menettänyt asiakkaita Panaman tietovuodon takia, kertoo riskienhallinnasta vastaava johtaja Ari Kaperi.

”Muutamia, yksittäisiä asiakkaita on lähtenyt. Jokainen asiakasmenetys harmittaa suuresti, mutta mittakaava on hyvin pieni. Tilanne on sama koko Nordeassa. Missään nimessä mitään suurempaa katoa ei ole tapahtunut”, Kaperi sanoo.

”Asiakkaamme ovat hyvin fiksuja ja haluavat tietää tosiasiat, ennen kuin tekevät noin isoja päätöksiä. Käymme jatkuvaa dialogia heidän kanssaan.”

Tietovuodossa paljastui, että Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut asiakkailleen satoja hallintayhtiöitä Panamaan, pääosin ennen vuotta 2009.

Nordea on menettänyt tietovuodon takia jo muutaman korkean profiilin asiakkaan. Viimeksi lauantaina 55 000 asiakasta edustava teollisuusalojen ammattiliitto Team kertoi luopuvansa yhteistyöstä Nordean kanssa ja siirtävänsä jäsenmaksutilinsä muualle. Liitoista myös kuljetusalan AKT päätti lopettaa Nordea-yhteistyön.

Puolueista sekä SDP että perussuomalaiset ovat päättäneet siirtää tilinsä muualle. Myös vasemmistoliitto valmistelee pankin vaihtoa tietovuodon takia.

Asiakastilanteen lisäksi Nordealle aiheuttanee huolta alkuvuoden tulos, jota rahoitusmarkkinoiden levottomuus ja hyvin alhaiset sekä negatiiviset korot painoivat.

Liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 1006 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 29 prosentin laskua viime vuoden ensimmäiseen vuosineljännekseen nähden. Markkinoille heikko tulos ei tullut yllätyksenä, sillä Nordean osake oli kallistunut iltapäivän kaupankäynnissä Helsingissä runsaat 0,3 prosenttia.

Konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi tiedotustilaisuudessa Tukholmassa, että erityisesti tammi- ja helmikuu olivat pankille vaikeita.

Nordean toimintamaista Ruotsin ja Tanskan keskuspankit ovat painaneet ohjauskorot selkeästi miinukselle. Se tarkoittaa, ettei pankki saa luottojen ja talletusten välisestä korkoerosta juuri tuottoa.

Pankkitoiminnan korkokate laski matalien korkojen ja heikon lainakysynnän takia 1 003 miljoonaan euroon viime vuoden tammi-maaliskuun 1 123 miljoonasta eurosta. Lainamarginaalit ovat pysyneet vakaina, ja pankki odottaa niiden paranevan vuoden loppua kohti.

Pankin saamat palkkiot, käytännössä arvopaperikaupasta ja varainhoidosta, laskivat viisi prosenttia vuodentakaisesta 772 miljoonaan euroon.

Ari Kaperin mukaan Nordean sisäinen selvitys Panaman tietovuotoon liittyvistä seikoista valmistuu kesän aikana. Kaperin yksiköstä lähti viime viikolla parinkymmenen ihmisen ryhmä Luxemburgiin.

Tietovuodon mukaan Nordea olisi pyytänyt panamalaista asianajotoimisto Mossack Fonsecaa varhentamaan asiakirjojen päivämääriä eli väärentämään kirjanpitoa.

”Jos pankin periaatteita on rikottu, niin seuraus voi rikkomuksen asteesta riippuen olla varoitus, työsuhteen lopettaminen tai jopa siviilioikeudellinen toimenpide,” Kaperi sanoo.

Kaperin mukaan Panaman tietovuoto ei liity mitenkään siihen, että Nordean sisäisen tarkastuksen johtaja Eva-Lotta Rosenqvist lähti yhtiöstä ”linjaristiriitojen” takia tammikuussa.

Ruotsin lisäksi myös Suomen Finanssivalvonta (Fiva) selvittää parhaillaan Nordean toimintaa verosuunnittelun ja veronkierron saralla.

Fiva on pyytänyt Nordealta lisätietoja lähettämäänsä ensimmäiseen tietopyyntöön. Muut Suomessa toimivat pankit ovat jo saaneet Fivalta puhtaat paperit.

Alkuperäisessä tietopyynnössään Fiva muun muassa kysyy Nordealta, minkälaisia palveluja sen Caymansaarten-yksikkö tarjoaa.

Kaperin mukaan kyseessä on ”lähestulkoon suljettu konttori”, joka on olemassa historiallisista syistä. Caymansaarten-yksikössä ei ole Kaperin mukaan tällä hetkellä asiakastilejä.

TT NEWS AGENCY
Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull.
Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat