Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Ehrnroothien luxemburgilaisella yrityksellä yhteys veroparatiiseihin

Georg C.J. ja Henrik Ehrnroothin omistaman luxemburgilaisyhtiön asiakkaina on Ylen tietojen mukaan muun muassa Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila ja Sampo-konsernin johtaja Kari Stadigh.

Talous
 
Heidi Piiroinen, Susanna Kekkonen
Henrik Ehrnrooth (vas.) ja Georg J. C. Ehrnrooth
Henrik Ehrnrooth (vas.) ja Georg J. C. Ehrnrooth Kuva: Heidi Piiroinen, Susanna Kekkonen

Suomalaiset suursijoittajat Georg C.J. Ehrnrooth ja Henrik Ehrnrooth omistavat luxemburgilaisen yhtiön, joka auttaa asiakkaitaan verosuunnittelussa perustamalla heille yhtiöitä veroparatiiseihin. Asiasta uutisoi Yle.

Tiedot ovat Ylen mukaan peräisin panamalaisen lakitoimisto Mossack Fonsecan vuodetuista asiakirjoista, jotka Yle on saanut haltuunsa.

Ehrnroothien omistaman LWM-yhtiön asiakkaina on Ylen mukaan muun muassa Suomen talouselämän keskeiset vaikuttajat, Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila ja Sampo-konsernin johtaja Kari Stadigh. Asiakkaina ovat myös pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma sekä joitakin Ehrnoothin suvun jäseniä.

Ylen tavoittamat asiakkaat kieltäytyivät haastattelusta, mutta korostivat toiminnan laillisuutta. Myös Georg ja Henrik Ehrnrooth kieltäytyivät haastattelusta.

LWM tarjoaa asiakkailleen erilaisia hallintopalveluita. Ylen mukaan se on perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä maihin, joissa nämä voivat välttää verojen maksun. Asiakasyritysten tilinpäätöksistä ilmenee, että yhtiö hallinnoi suomalaisten omaisuutta satojen miljoonien eurojen arvosta.

Alun perin ruotsalaisen SEB-pankin perustama LWM on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä panamalaisen Mossack Fonsecan kanssa. Ehrnroothit ovat Ylen tietojen mukaan hankkineet yhtiön omistuksen itselleen 2014.

Ylen haastattelema SEB-pankin vastuullisuusjohtaja Gent Jansson sanoo, että LWM:n toiminta ei enää täytä pankin nykyisiä arvokäsityksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat