Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy kävi vuoden huippuhinnassa

Tarjonnan ja kysynnän nähdään kulkevan kohti tasapainoa.

Talous
 
NICK OXFORD / Reuters
Raakaöljytankkeja Cushingissa Oklahomassa.
Raakaöljytankkeja Cushingissa Oklahomassa. Kuva: NICK OXFORD / Reuters

Raakaöljyn hinta kiipesi tämän vuoden huippuunsa keskiviikkona, kun markkinoilla arveltiin öljyn kysynnän ja tarjonnan olevan tasapainottumassa.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun barrelihinta kävi 47,05 dollarissa ja Yhdysvaltojen markkinoiden WTI-laadun barrelihinta kävi 45,13 dollarissa, kertoi brittiläinen Financial Times -lehti. Tammikuussa Brentin barrelihinta liikkui halvimmillaan tuntuvasti alle 30 dollarissa.

Lehden mukaan odotukset kysynnän ja tarjonnan tasapainottumisesta on saanut investoijat sijoittamaan raakaöljyyn. Yhdysvalloista tiistaina saadut tiedot kertoivat, että bensiinin hinta nousi ja raakaöljyvarastot supistuivat yllättäen, mikä avitti öljyn hinnan nousua. Varastojen pienenemisestä kertoi American Petroleum Institute.

Keskiviikkona kuitenkin Yhdysvaltojen hallituksen raportti paljasti, etteivät öljyvarastot olleet suinkaan pienentyneet vaan päinvastoin kasvaneet. Varastot kasvoivat kaksi miljoonaa barrelia edellisestä viikosta, uutistoimisto Bloomberg kertoi. Itse asiassa öljyvarastot kasvoivat suurimmilleen vuosikymmeniin. Viralliset tiedot varastojen kasvusta saivat hinnat laskuun.

Uutistoimisto Reutersin mukaan osa markkinoilla toimivista olettaa, että raakaöljyn hinta laskee lähipäivinä. Heidän mukaansa hinnat ovat nousseet liian nopeasti perustuen odotuksiin varastojen supistumisesta ja tuotannon vähenemisestä. Vaikka öljyn hinta laski keskiviikko illansuussa Suomen aikaa, Brent-viitelaatu on kallistunut huhtikuussa 16 prosenttia, Reuters laski.

Yhtenä keskeisenä syynä öljyn kallistumiseen pidetään dollarin heikkoutta. Raakaöljykauppaa käydään dollareilla, eli kun dollari heikkenee vaikkapa euroa vastaan, euroilla saa öljyä halvemmalla, jos öljyn dollarihinta pysyy ennallaan.

Johtaja Tariq Zahir Tyche Capital Advisors -yhtiöstä New Yorkista arvioi Reutersille, että kun raakaöljyn varastot kasvavat ja Saudi-Arabia pumppaa öljyä ennätystasolla, johtunee viime aikojen öljyn hinnan nousu pääasiassa dollarin heikkoudesta.

Myös häiriöt öljyn tuotannossa Kuwaitissa ja Nigeriassa ovat tukeneet öljyn hintaa. Financial Times huomauttaa, että vaikka toiset arvioivat kysynnän ja tarjonnan olevan tasapainottumassa, toiset päättelevät raakaöljyn hinnankehityksen seuraavan viimevuotista mallia. Silloin öljy kallistui voimakkaasti toukokuussa, mutta romahti sitten vuoden jälkipuoliskolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat