Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP ja Nordea kiistelevät asiakkaista

OP-ryhmä kasvatti korkokatetta alkuvuonna, mutta tulos heikkeni.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen oli tyytyväinen pankin tulokseen vaikeissa markkinaoloissa.
OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen oli tyytyväinen pankin tulokseen vaikeissa markkinaoloissa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Tulos heikkeni

 Op-ryhmän liiketulos heikkeni 11 prosenttia viime vuoden tammi–maaliskuusta.

 Korkokate kasvoi 4,6 prosenttia negatiivisista koroista huolimatta.

 Asuntoluottojen määrä kasvoi neljä prosenttia, yritysluottojen määrä seitsemän prosenttia.

 Luottotappiot pienenivät.

Nordea ja OP-ryhmä antoivat keskiviikon tulosjulkistusten yhteydessä ristiriitaista tietoa siitä, miten veroparatiisipaljastukset eli niin sanotut Panaman paperit ovat vaikuttaneet Nordean asiakkaisiin.

OP-ryhmä kertoi, että pankkiryhmän uusien asiakkaiden määrä on kasvanut 50 prosenttia normaalitahtiin verrattuna kolmen viime viikon aikana.

Viime viikolla Osuuspankkeihin tuli kokonaan uusia pankkiasiakkaita noin 3 900, kun määrä on ollut tavallisesti noin 2 500 asiakasta viikossa.

Nordean varatoimitusjohtajan Ari Kaperin mukaan pankista on lähtenyt vain ”muutamia yksittäisiä asiakkaita”.

”Missään nimessä mitään suurempaa katoa ei ole käynyt. Jokainen asiakasmenetys harmittaa suuresti, mutta mittakaava on hyvin pieni. Tilanne on sama koko Nordeassa”, Kaperi sanoi Nordean tiedotustilaisuudessa.

OP-ryhmä ei ole tilastoinut, mistä pankeista uudet asiakkaat ovat tulleet.

”Mutta on ihan selvä, että tässä on kyse Panaman papereista”, sanoi pääjohtaja Reijo Karhinen.

Myös osa ammattiliitoista on ilmoittanut lopettavansa asiakkuutensa Nordeassa.

Panaman papereista kävi ilmi, että Nordea oli ainakin ennen vuotta 2009 auttanut satoja asiakkaitaan perustamaan hallintayhtiöitä Panamaan. Niiden avulla asiakkaat ovat saattaneet siirtää varallisuuttaan verottajan tai muiden viranomaisten ulottumattomiin.

Karhisen mielestä kohu kertoo siitä, että finanssialan yrityksiltä odotetaan keskimääräistä parempaa yhteiskuntavastuuta.

”Siinä on kyse siitä, millä arvoilla ihmiset arvioivat yrityksiä”, Karhinen sanoi.

Nordea on kertonut lopettaneensa toiminnan jo vuosia sitten ja varmistavansa nykyään, että asiakkaat maksavat veronsa asianmukaisesti.

Niin OP:n kuin muidenkin pankkien tulokset ovat kärsineet alkuvuonna sijoitusmarkkinoiden levottomuudesta.

Tammikuussa Kiinan talouteen liittyvä epävarmuus aiheutti suuria pudotuksia osake- ja raaka-ainemarkkinoilla.

Karhisen mukaan tilanne näytti hyvin huolestuttavalta.

”Tammikuun markkinaturbulenssi koetteli meitä tavalla, joka palautti mieleen jopa vuoden 2008 tunnelmat. Loppujen lopuksi se jätti kuitenkin vain pienen lommon alkuvuoden tuloskehitykseen”, Karhinen sanoi.

Syksyllä 2008 finanssijärjestelmä ajautui kaaokseen investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta alkunsa saaneen tapahtumaketjun seurauksena. Kaikkien arvopapereiden hinnat romahtivat.

”Tällaisen alkuvuoden jälkeen olemme kovasti tyytyväisiä ensimmäisen neljänneksen tulokseen”, Karhinen sanoi.

OP-ryhmän alkuvuoden liikevoitto heikkeni selvästi viime vuoden tammi–maaliskuusta 284 miljoonaan euroon. Tulos oli silti finanssiryhmän neljänneksi paras neljännesvuositulos, ja viime vuoden alun vertailuneljännes oli toisaalta kaikkien aikojen paras.

Heikko tulos johtui Karhisen mukaan sekä pankki- että vakuutustoiminnassa puhtaasti sijoitustoiminnan myyntivoittojen supistumisesta. Varsinaisen liiketoiminnan tulos parani.

OP-ryhmä pystyi edelleen parantamaan esimerkiksi korkokatettaan, vaikka se laski esimerkiksi Nordealla selvästi. Nordea kärsii Ruotsin ja Tanskan negatiivisesta korkotasosta.

Osuuspankit ovat edelleen kasvattaneet markkinaosuuttaan kotitalouksien ja yritysten lainoissa. Asiakkaiden maksuvaikeuksista johtuvat luottotappiot olivat hyvin matalalla tasolla.

Talletusten määrä kasvoi vuodessa peräti kymmenen prosenttia. Kaikki pankit perivät jo suurilta instituutioasiakkailta negatiivista korkoa talletuksista. Silloin nollakorkokin voi olla myyntiargumentti.

”Kun maksat nollakorkoa, se vetää aivan älyttömästi talletuksia”, Karhinen veisteli.

OP-ryhmä veti keskiviikkona esiin myös uusimman osan niin sanotusta Suomi nousuun -projektistaan. OP tarjoaa äitienpäivästä alkaen kaikille syntymättömille lapsille vuoden ilmaisen terveysvakuutuksen. Vakuutuksen normaalihinta Helsingin seudulla on yli 400 euroa.

Alle yksivuotiaiden lasten vanhemmille tarjotaan myös vuoden ilmainen lyhennysvapaa. Tämä tarjous koskisi OP:n mukaan joitain kymmeniä tuhansia asiakkaita.

Karhinen ei usko, että suomalaisten velkaantumisesta huolestuneilla pankkialan viranomaisillakaan on mitään tarjousta vastaan.

”Meille on päinvastoin tullut kiitosta muun muassa Suomen Pankista siitä, että vuosi sitten kaikille tarjoamamme vuoden lyhennysvapaa piristi talouskasvua”, Karhinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat