Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n keskuspankki piti ohjauskoron ennallaan

Rahapolitiikan kiristys kesäkuussa voisi olla uhkapeliä.

Talous
 
JONATHAN ERNST
Pääjohtaja Janet Yellenin johtama avomarkkinakomitea on jo aikaisemmin vihjannut, että tänä vuonna ohjauskorkoa nostetaan mahdollisesti kahdesti.
Pääjohtaja Janet Yellenin johtama avomarkkinakomitea on jo aikaisemmin vihjannut, että tänä vuonna ohjauskorkoa nostetaan mahdollisesti kahdesti. Kuva: JONATHAN ERNST

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti keskiviikkona pitää ohjauskoron ennallaan 0,25–0,50 prosentissa. Päätös vastasi ekonomistien ja sijoittajien ennakko-odotuksia.

Rahapolitiikasta vastaava avomarkkinakomitea viestitti tiedotteessaan, että sillä ei ole mitään kiirettä kiristää rahapolitiikkaansa. Sen sijaan keskuspankki ilmoitti seuraavansa Yhdysvaltojen ja maailmantalouden kehittymistä tarkkaavaisesti ennen kuin se harkitsee koronnostoa.

Toistaiseksi tiedot Yhdysvaltojen taloudesta ovat olleet hieman ristiriitaisia. Ennusteiden mukaan talouskasvu on alkuvuonna hidastunut ja kotitalouksien kulutuksen lisääntyminen on ollut verkkaista.

Yhdysvalloissa inflaatiovauhti on kaukana keskuspankin kahden prosentin tavoitteesta, mihin on yhtenä syynä öljyn halpa hinta.

Avomarkkinakomitean tiedotteesta voi tehdä johtopäätöksen, että keskuspankin huoli maailmantalouden kehittymisestä ja rahoitusmarkkinoiden epävakaudesta on hieman hellittänyt. Se voisi tarkoittaa, että jo aikaisemmin vihjattu rahapolitiikan kiristyksen ajankohta voisi olla kesäkuussa.

Tosin Britanniassa on kesäkuussa kansanäänestys EU-jäsenyydestä, mikä puoltaisi koronnoston lykkäämistä. Jos britit päättävät erota EU:sta, sillä olisi arvaamattomia seurauksia talouteen. Siinä tapauksessa koronnoston vaikutukset voisivat olla taloudelle haitallisia.

Pääjohtaja Janet Yellenin johtama avomarkkinakomitea on jo aikaisemmin vihjannut, että tänä vuonna ohjauskorkoa nostetaan mahdollisesti kahdesti. Avomarkkinakomitean jäsen Esther George kannatti jo keskiviikkona ohjauskoron asettamista 0,50–0,75 prosenttiin.

Joulukuussa keskuspankki teki historiallisen päätöksen, kun se kiristi rahapolitiikkaansa ensi kerran sitten vuoden 2006. Joulukuussa ohjauskorko asetettiin nykyiseen 0,25–0,50 prosenttiin. Keskuspankkia on myös arvosteltu rahapolitiikan liian aikaisesta kiristämisestä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat