Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksiön vuokra on lähes sama Keravalla tai Helsingin keskustassa – ostohinnoissa valtava ero

Kuluttajaliiton tekemän vertailun mukaan erityisesti yksiöiden vuokrien alueellinen vaihtelu on Helsingin seudulla pientä. Isommissa asunnoissa ero on jo merkittävä.

Talous
 
Maria Halkilahti HS
Nainen täytti asuntohakemusta yksiön asuntonäytössä Helsingin Kalliossa kesällä 2014.
Nainen täytti asuntohakemusta yksiön asuntonäytössä Helsingin Kalliossa kesällä 2014. Kuva: Maria Halkilahti HS

Yksiön saa vuokrattua melkein samalla hinnalla Helsingin keskustasta, lähiöstä tai kehyskunnista. Kuluttajaliiton tekemän vertailun mukaan hintaerot yksiön vuokrissa ovat etenkin asuntojen ostohintoihin verrattuna hämmästyttävän pieniä.

Liitto vertaili halvimpia tarjolla olevia yksiöitä Oikotie.fi-palvelussa. Etu-Töölöstä yksiön sai vuokrattua 645 eurolla, Tikkurilasta 597 eurolla ja Keravalta 685 eurolla.

Asuntojen ostohintojen ero on sen sijaan valtava. Yksiön neliöhintaero oli Asuntojenhinnat.fi:n keräämien tietojen mukaan yli sata prosenttia Keravan ja Töölön välillä. Keravalla yksiön sai keskimäärin hieman alle 3 000 eurolla neliöltä, kun Etu-Töölössä yksiön neliöhinta on yli 7 000 euroa.

”Yksiö on muutenkin aivan erityinen tuote asuntomarkkinoilla. Vuokra vaihtelee vain vähän suhteessa asunnon kokoon. Yksiössä saattaa olla 20 tai 40 neliötä, mutta vuokra on melkein sama. Neliövuokran vaihtelu on siis suurta”, kuluttajan talouden asiantuntija Paula Pessi sanoo.

Vertailun mukaan suurten vuokrayhtiöiden asunnoissa Helsingin ja Vantaan hintaero oli selvästi yksityisiä vuokranantajia suurempi. Yksiöiden edullisimmat vuokrat kullakin yhtiöllä vaihtelivat Vantaalla 622–825 euron välillä. Helsingissä yksiön sai halvimmillaan 765–1090 eurolla

Suuremmissa asunnoissa myös vuokrien ero kasvaa. Jo kaksio on Keravalla tai Tikkurilassa selvästi halvempi kuin Töölössä. Kolmen huoneen asunnon vuokra oli Etu-Töölössä halvimmillaan 1 200 euroa ja Keravalla 915 euroa.

Asuntosijoittajan kannalta vuokrien tasaisuus ja ostohintojen suuri ero tarkoittaa, että vuokratuotto on Helsingin liepeillä tai kehyskunnissa Helsingin keskustaa parempi. Kokonaistuottoon vaikuttaa lopulta myös asunnon hintakehitys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat