Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n talouden kasvuvauhti hidastui alkuvuonna

Talous
 
THOMAS MUKOYA / Reuters
Yhdysvaltain talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä dollarin vahvistuminen ja maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen.
Yhdysvaltain talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä dollarin vahvistuminen ja maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen. Kuva: THOMAS MUKOYA / Reuters

Maailman suurimman kansantalouden Yhdysvaltojen talouskasvu hidastui tammi–maalikuussa, kertoo kauppaministeriön julkaisemat ennakkotiedot.

Viime vuoden loka–joulukuussa Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli 1,4 prosenttia. Alkuvuonna kasvuvauhti hidastui 0,5 prosenttiin.

Kauppaministeriö ilmoittaa vuosineljänneksittäin tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä vuositason muutoksena. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä dollarin vahvistuminen ja maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen. Epävarmuus maailmantalouden kehittymisestä on vähentänyt Yhdysvaltojen vientiä.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti keskiviikkona pitää ohjauskoron ennallaan 0,25–0,50 prosentissa ja lykkäsi vihjaamaansa rahapolitiikan kiristystä. Keskuspankin avomarkkinakomitea kiinnitti tiedotteessaan huomiota myös siihen, että talouskasvu on mitä todennäköisimmin hidastunut alkuvuonna.

Kauppaministeriön torstaina julkaisemat ennakkotiedot kertovat suhdanteesta ainoastaan suuntaa antavasti. Tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä muuttuvat yleensä verraten paljon, kun tiedot reaalitaloudesta täsmentyvät.

Huhtikuun alussa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi ennustettaan maailmantalouden kasvuvauhdista 3,2 prosenttiin. Vielä tammikuussa IMF maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,4 prosenttia.

Oikaisu: Kauppaministeriö julkisti ennakkotiedot torstaina, ei keskiviikkona, kuten jutussa ensin virheellisesti kerrottiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat