Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

USA:n talouskasvu hidastui alkuvuonna

Talous
 
THOMAS MUKOYA / Reuters
Yhdysvaltain talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä dollarin vahvistuminen ja maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen.
Yhdysvaltain talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä dollarin vahvistuminen ja maailmantalouden kasvuvauhdin hidastuminen. Kuva: THOMAS MUKOYA / Reuters

Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli alkuvuonna ennakkotietojen mukaan hitainta kahteen vuoteen. Talouskasvun hidastuminen herättää epäilyä, onko Yhdysvaltojen lähes seitsemän vuotta kestänyt talouskasvu enää kestävällä pohjalla.

Kauppaministeriön torstaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli tammi–maaliskuussa 0,5 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat ennalta talouskasvun hidastuneen 0,7 prosenttiin. Viime vuoden lopussa kasvuvauhti oli 1,4 prosenttia.

Kauppaministeriö ilmoittaa vuosineljänneksittäin tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä vuositason muutoksena. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Talouskasvun hidastumiseen on todennäköisesti syynä ainakin dollarin vahvistuminen, rahoitusmarkkinoiden epävakaus ja maailmantalouden kasvun hidastuminen. Etenkin energiayhtiöt ovat vähentäneet uusia investointejaan raakaöljyn halpenemisen takia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouden kehittymiseen.

Monille suomalaisille yrityksille Yhdysvallat on tärkeä markkina-alue. Jos talouskasvu siellä hidastuu merkittävästi, se merkitsee ongelmia myös suomalaisille yrityksille.

Yhdysvaltojen keskuspankki päätti keskiviikkona pitää ohjauskoron ennallaan 0,25–0,50 prosentissa ja lykkäsi vihjaamaansa rahapolitiikan kiristystä. Keskuspankin avomarkkinakomitea kiinnitti tiedotteessaan huomiota myös siihen, että talouskasvu on mitä todennäköisimmin hidastunut alkuvuonna.

Kauppaministeriön keskiviikkona julkaisemat ennakkotiedot kertovat suhdanteesta ainoastaan suuntaa antavasti. Tiedot bruttokansantuotteen kehittymisestä muuttuvat yleensä verraten paljon, kun tiedot reaalitaloudesta täsmentyvät.

Huhtikuun alussa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF heikensi ennustettaan maailmantalouden kasvuvauhdista 3,2 prosenttiin. Vielä tammikuussa IMF ennusti maailmantalouden kasvavan tänä vuonna 3,4 prosenttia.

IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,4 prosenttia. Myös Yhdysvaltojen osalta IMF heikensi arviotaan 0,2 prosenttiyksiköllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat