Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stora Enso kaavailee suurta investointia Puolaan

Yhtiö teki tulosparannuksen alkuvuonna.

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström on johtanut Stora Ensoa vuodesta 2014.
Toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström on johtanut Stora Ensoa vuodesta 2014. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Fakta

Stora Enso

 Stora Enso on suomalais-ruotsalainen metsäyhtiö, joka tekee muun muassa paperia, pakkauskartonkeja, sellua ja sahatavaraa.

 Suomen valtio ja Kela ovat yhteensä yhtiön suurin omistaja 35 prosentin osuudella.

 Yhtiöllä oli alkuvuonna työntekijöitä noin 25 500. Suomessa työntekijöitä on eniten, viime vuonna noin 6 600.

 Se on UPM:n kanssa suurin piirtein yhtä suuri yhtiö. Viime vuonna Stora Enson liikevaihto oli 10,04 miljardia euroa ja UPM:n 10,14 miljardia euroa.

Metsäyhtiö Stora Enso aikoo tehdä satojen miljoonien eurojen investoinnin Puolaan.

Yhtiö ilmoitti torstaina aloittavansa kannattavuustutkimuksen Puolassa sijaitsevan Ostrołękan tehtaan aaltopahvin raaka-aineen tuotannon kasvattamisesta vuosittain 500 000 tonnilla.

Jos laajennus päätetään aloittaa, on investointikustannuksen suuruus noin 350–400 miljoonaa euroa muutaman vuoden aikana.

Yhtiön tiedotteen mukaan äskettäin valmistuneen alustavan kannattavuustutkimuksen tulokset puoltavat prosessin jatkamista. Selvityksen odotetaan valmistuvan vuoden 2016 loppuun mennessä, minkä jälkeen kannattavuus arvioidaan.

”Puola on merkittävä ja kasvava markkina-alue, jossa meillä on vahva asema ja asiakaspohja. Stora Enso tekee säännöllisesti kannattavuustutkimuksia ja arvioi mahdollisia laajennuksia. Päätös Ostrołękan tehtaan mahdollisesta laajennuksesta tehdään kannattavuustutkimuksen valmistumisen jälkeen”, sanoo Stora Enson pakkauksiin erikoistuneen yksikön johtaja Gilles van Nieuwenhuyzen tiedotteessa.

Stora Enson torstaina julkaisemassa alkuvuoden tuloksessa on samoja viestejä kuin aikaisemmin tällä viikolla tuloksensa julkaisseella UPM:llä: tulos kasvaa, liiketoiminnan rahavirta paranee ja velat vähenevät.

Metsäyhtiöillä menee siis hyvin.

Kolmas suomalainen pörssissä noteerattu metsäyhtiö on Metsä Board. Se julkaisee tuloksensa ensi viikon tiistaina.

Stora Enson operatiivinen tulos parani lähes 248 miljoonaan euroon tammi–maaliskuussa. Se on noin 13 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Yhtiö kutsuu 12,7:n liiketulosprosenttia ”ennätyksellisen korkeaksi”.

Merkittävä osa tuloksen paranemisesta johtui valuuttakurssien vaihteluista yhtiölle suosiolliseen suuntaan.

Yksiköistä eniten liiketulosta paransivat paperiyksikkö ja sellua tekevä biomaterials-yksikkö, jonka operatiivinen liiketulosprosentti nousi 20,6:sta 23,9:ään viime vuoden alkuvuoteen verrattuna.

Liikevaihto supistui 1,8 prosenttia 2,4 miljardiin euroon.

Stora Enson tulos oli analyytikkoennusteita hiukan parempi. UPM:n tulos oli vielä enemmän analyytikkojen ennusteita suurempi.

Yhtiö arvelee liikevaihdon kasvavan hieman vuoden 2016 ensimmäisen vuosineljänneksen tasosta. Operatiivisen liiketuloksen yhtiö odottaa pysyvän vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen tasolla tai pienenevän siitä hieman.

”Vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä liikevaihto ilman rakenteellisesti heikentyvää paperiliiketoimintaa ja myytyä Consumer Board -divisioonan Barcelonan-tehdasta kasvoi 2,4 prosenttia. Kasvu oli pääasiassa Montes del Platan sellutehtaan kasvaneiden volyymien ja Varkauden kraftlaineria tuottavan tehtaan ylös ajon ansiota”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström tiedotteessa.

Varkauden tehtaan odotetaan olevan täydessä tuotannossa vuoden 2017 alussa.

”Muutoksemme uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi etenee. Kiinassa sijaitsevan Beihain kuluttajapakkauskartonkitehtaan odotetaan käynnistyvän aikataulustaan edellä toukokuussa 2016. Tehtaan avajaisia vietetään kesäkuussa ja tehtaan odotetaan saavuttavan täyden tuotannon noin 18–24 kuukaudessa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat