Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkön halpa hinta näkyy Fortumissa

Talous
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Pekka Lundmark
Pekka Lundmark Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Energiayhtiö Fortumin tulos jatkoi heikkenemistään edelleen vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Fortum kertoi, että tammi–helmikuussa yhtiön jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto heikkeni 343 miljoonasta eurosta 275 miljoonaan. Tulos oli melko odotettu, eikä pörssikurssi reagoinut siihen kuin runsaan prosentin heikennyksellä.

Yhtiön osake on heikennyt viime vuoden alusta lähtien, jolloin ilmeni, että Venäjän uusista liiketoimista ei ole paikkaamaan sähkön tukkuhinnan jatkuvaa halpenemista päämarkkinoilla Pohjoismaissa.

Fortumin osakekurssi oli viime vuoden alussa vielä noin 21 euroa. Nykyisin se on runsaat 12 euroa.

Flunssaisen toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin sijasta alkuvuoden tulosta esitellyt talousjohtaja Timo Karttinen sanoi, että tuloskautta leimasi edelleen Pohjoismaiden halpa sähkön tukkuhinta.

Tämä rankaisee suoraan Fortumin tulosta, sillä se saa pääosan tuloistaan sähköä tuottamalla ja myymällä sitä pohjoismaisen tukkusähköpörssin Nord Poolin kautta vähittäismarkkinoille.

Keskimääräinen pohjoismainen markkinahinta oli alkuvuonna 24 euroa megawattitunnilta, kun se oli vuosi sitten samaan aikaan 28 euroa.

Karttinen huomautti, että vaikka sähkön tukkuhinta on jo noin viidettä vuotta laskussa, tämä ei näy suomalaisen kotitalouskuluttajan sähkön hinnassa. Sitä on nostanut erityisesti kiristynyt verotus mutta myös lisääntyvä uusiutuva sähköntuotanto, kuten tuulivoima, joka ei toimi markkinaehtoisesti vaan vaatii veronmaksajien tukia.

Alkuvuotta leimasi myös ennätyksellisen suuri vesivoiman tuotanto Fortumilla ja muilla tuottajilla. Yleensä halvan sähkön aikana vesivoiman myyntiä pyritään välttämään, mutta kun Norjan ja Ruotsin altaat ovat täynnä, niitä on pakko tyhjentää.

Ydinvoimaloiden tuotanto oli myös huipussaan. Fortumin ydinvoimalat Suomessa ja Ruotsissa kävivät tammi–maaliskuussa 99 prosentin asteella.

Toimitusjohtajan vaihdoksen myötä Fortum ajaa sisään uutta strategiaa. Ajan hengen mukaisesti Fortumista aiotaan tehdä ”puhtaan energian edelläkävijä”.

Rahaa strategian toteuttamiseen on runsaasti Suomen ja Ruotsin sähköverkkojen myynnin jäljiltä.

Varoja on käytössä 6–9 miljardia euroa riippuen tavoiteltavasta velkaantumisen asteesta. Haaste on löytää tuottavia investointikohteita.

Strategiaan kuuluu muun muassa tarjota kaupungeille kestäviä energiaratkaisuja sekä kasvaa aurinko- ja tuulivoimassa.

Fortum haluaisi tehdä tämän markkinaehtoisesti ilman veronmaksajilta kerättäviä tukia. Uusiutuvassa energiantuotannossa tavoite näyttää nykyisellään vaikealta saavuttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat