Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paketit tuottavat tappiota Postille, postipalveluissa liiketulos parani

Pääsiäis- ja ystävänpäiväkorttien määrä kääntyi nousuun.

Talous
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Postin jakamien kirjeiden määrä vähenee voimakkaasti.
Postin jakamien kirjeiden määrä vähenee voimakkaasti. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva
Fakta

Postin tulos

 Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Posti teki liiketoimintaryhmistä parhaan tuloksen perinteisissä postipalveluissa, vaikka postimäärät ovat supistuneet.

 Postipalveluissa liiketulos ilman kertaeriä parani 24,8 miljoonaan euroon 21 miljoonasta. Taustalla oli Postin mukaan toiminnan tehostaminen.

 Sen sijaan alueet, joilla Posti on pyrkinyt kasvamaan, painuivat tappiolle.

 Paketti- ja logistiikkapalveluissa tulos heikkeni 5,3 miljoonaa euroa tappiolliseksi.

 Venäjän toimintojen tappio kasvoi 2,4 miljoonaan.

 Koko yhtiön liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli 15 miljoonaa euroa.

Henkilöstöään vähentänyt Posti paransi liiketulostaan postipalveluissa, mutta paketti- ja logistiikkapalveluissa tulos heikkeni 5,3 miljoonaa euroa tappiolliseksi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen piti myönteisenä sitä, että postipalveluissa tulos on parantunut huolimatta siitä, että kirjeitä on jaettavaksi koko ajan vähemmän.

”Olemme onnistuneet tehostamaan toimintaamme samalla tahdilla kuin volyymit ovat laskeneet. Ilman tehostamista tulos olisi romahtanut”, Malinen sanoo.

Postipalveluissa liiketulos parani 24,8 miljoonaan euroon 21 miljoonasta.

Osoitteettomien kirjeiden määrä supistui vuoden alkupuolella 11 prosenttia ja osoitteellisten 6 prosenttia. Pääsiäis- ja ystävänpäiväkortteja kuitenkin lähetettiin yllättäen selvästi aiempaa enemmän. Tähän saakka myös postikorttien määrät ovat viime vuosina koko ajan vähentyneet.

”Ehkä kuluttajille on syntynyt oivallus, että kun sähköistä viestintää on niin paljon, perinteinen paperikortti voi olla aika voimakas viesti”, uskoo Postin kirjeliiketoiminnasta vastaava johtaja Kai Kulp.

Koko konsernin liiketulos ilman kertaeriä heikkeni viimevuotiseen verrattuna. Se oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 15 miljoonaa euroa.

Posti on hakenut kasvua pakettien kuljettamisesta. Pakettiliiketoiminnan tappiollista tulosta Posti selittää etupainoitteisilla investoinneilla, kiristyvällä kilpailulla ja haastavalla markkinatilanteella.

Myös Venäjällä Posti on pyrkinyt kasvamaan. Viimeksi maaliskuussa se osti kuriiriyhtiö MaxiPostin laajentuakseen pakettien jakeluun Venäjällä.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Venäjän toimintojen tappio kuitenkin syveni 2,4 miljoonaan euroon 0,9:stä. Liikevaihto romahti 24,3 prosenttia.

Posti selittää tätä heikolla ruplalla, Venäjän taloustilanteella ja logistiikkapalvelujen kysynnän heikentymisellä.

”Vaikka Venäjän talous on supistunut, maan verkkokaupan kuluttajamarkkina on tuntuvassa kasvussa”, Malinen arvioi. Hänen mukaansa Venäjä on Britannian lisäksi Euroopan suurin verkkokauppamarkkina.

”Olemme sitoutuneita Venäjään.”

Postilakia ollaan parhaillaan muuttamassa niin, että kilpailu postinjakelussa helpottuisi. Postiyrityksiltä ei enää vaadita toimilupia, vaan postia voi alkaa jakamaan pelkällä ilmoituksella viestintävirastolle.

Postilla on kuitenkin niin sanottu yleispalveluvelvoite, jonka mukaan postia on jaettava kaikkialle Suomeen viitenä päivänä viikossa. Posti haluaa, että lain velvoittamia jakelupäiviä vähennetään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat