Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen talouskasvu vauhdittui alkuvuonna ja työttömyys väheni

Talous
 
Pete Aarre-Ahtio
Euroopan Unionin lippu.
Euroopan Unionin lippu. Kuva: Pete Aarre-Ahtio

Euroalueen hauras talouskasvu vauhdittui alkuvuonna, ilmenee Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotiedoista.

Kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi euroalueella tammi–maaliskuussa 0,6 prosenttia. Viime vuoden lopussabruttokansantuote kasvoi 0,3 prosenttia.

Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa. Ennakkotiedoissaan Eurostat ei kerro tietoja yksittäisten eurovaltioiden talouskehityksestä.

Talouden elpymisestä kertoo sekin, että työttömyysaste euroalueella pieneni maaliskuussa.

Eurostatin mukaan kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste oli maaliskuussa 10,2 prosenttia, mikä oli 0,2 prosenttia pienempi kuin helmikuussa. Viime vuoden maaliskuussa työttömyysaste oli 11,2 prosenttia.

Maaliskuussa euroalueella oli 16,4 miljoona työtöntä, mikä oli 1,5 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana. Edellisestä kuukaudesta työttömien määrä väheni 226 000:lla.

Työttömyysaste oli yli 20 prosenttia kahdessa valtiossa: Kreikassa ja Espanjassa. Espanjassa työttömyysaste oli 20,4 prosenttia ja Kreikassa 24,4 prosenttia. Eurostatin uusimmat tiedot Kreikasta ovat tammikuulta.

Vähäisintä työttömyysaste oli maaliskuussa euroalueella Saksassa, Maltalla ja Itävallassa. Saksassa työttömyysaste oli 4,2 prosenttia, Maltalla 4,7 prosenttia ja Itävallassa 5,8 prosenttia. Suomessa työttömyysaste oli Eurostatin mukaan 9,3 prosenttia.

Huonoja uutisia tuli puolestaan hintavakaudesta. Euroalueen inflaatiovauhti oli huhtikuussa ennakkotietojen mukaan -0,2 prosenttia. Maaliskuussa inflaatiovauhti oli nolla.

Inflaatio tarkoittaa hintason yleistä kallistumista. Eurostatin mukaan hintatason halpeneminen johtui yksinomaan energian halpenemisesta, joka taas johtuu öljyn poikkeusellisen halvasta hinnasta.

Hintatason halpeneminen on myrkkyä Euroopan keskuspankille (EKP), jonka ensisijaisena tehtävä pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

EKP on yrittänyt rahapoliittisella elvytyksellä jouduttaa talouskasvua ja inflaatiovauhtia, mutta tuloksia voi pitää toistaiseksi vaatimattomina.

Kesäkuun alussa EKP ottaa tosin käyttöön uusia keinoja. Silloin alkaa ensimmäinen neljästä rahoitusoperaatiosta, jolla EKP tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli -0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Lisäksi keskuspankki alkaa kesäkuussa ostaa vakavaraisten euroalueen yritysten joukkolainoja markkinoilta lisätäkseen rahan tarjontaa.

Oikaisu lauantaina 30.4. kello 9.52: Jutussa luki aiemmin, että inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä halpenemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat