Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous kasvoi odotuksia ripeämmin

Työttömyyden väheneminen euroalueella vahvistaa elpymisen etenevän. Inflaatiovauhti hidastui negatiiviseksi.

Talous
 
JON NAZCA
Työttömät jonottivat maaliskuussa Malagassa työvoimatoimistoon. Espanjassa työttömyys on yhä suuri ongelma. Työttömyysaste oli maaliskuussa 20,4 prosenttia ja työttömiä oli 4,6 miljoonaa.
Työttömät jonottivat maaliskuussa Malagassa työvoimatoimistoon. Espanjassa työttömyys on yhä suuri ongelma. Työttömyysaste oli maaliskuussa 20,4 prosenttia ja työttömiä oli 4,6 miljoonaa. Kuva: JON NAZCA
Fakta

Euroalueen pitkittynyt kriisi

 Euroalueen velkakriisi kärjistyi keväällä 2010. Sen jälkeen poliitikot kiristivät finanssipolitiikkaa useiden taloustieteilijöiden mielestä liian voimakkaasti.

 Seurauksena oli uusi taantuma, jonka aikana työttömyysaste nousi suuremmaksi kuin koskaan talous- ja rahaliiton historiassa.

 Kriisi ei ole vieläkään ohitse. Siksi Euroopan keskuspankki on turvautunut lukuisiin poikkeustoimiin edistääkseen talouskasvua.

Euroalueen hauras talouskasvu vauhdittui alkuvuonna ekonomistien odotuksia enemmän.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan kausivaihtelusta tasoitettu bruttokansantuote kasvoi euroalueella tammi–maaliskuussa 0,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Uutistoimisto Reutersin kyselyssä ekonomistien ennakkoarvio alkuvuoden talouskasvusta oli 0,4 prosenttia.

Viime vuoden lopussa bruttokansantuote kasvoi 0,3 prosenttia. Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa. Ennakkotiedoissaan Eurostat ei kerro tietoja yksittäisten eurovaltioiden talouskehityksestä.

Talouskasvun vauhdittumisen pitäisi periaatteessa ajan mittaan lisätä suomalaisten vientiyritysten kysyntää, koska Suomen tavaraviennin arvosta noin 38 prosenttia menee euroalueelle.

Talouden elpymisestä kertoo sekin, että työttömyysaste euroalueella pieneni maaliskuussa.

Eurostatin mukaan kausivaihtelusta tasoitettu työttömyysaste oli maaliskuussa 10,2 prosenttia, mikä oli 0,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin helmikuussa. Viime vuoden maaliskuussa työttömyysaste oli 11,2 prosenttia. Tosin työttömyysaste on historiallisesti tarkasteltuna yhä poikkeuksellisen suuri.

Maaliskuussa euroalueella oli 16,4 miljoona työtöntä, mikä oli 1,5 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna samana ajankohtana. Edellisestä kuukaudesta työttömien määrä väheni 226 000:lla.

Työttömyysaste oli yli 20 prosenttia kahdessa valtiossa: Kreikassa ja Espanjassa. Espanjassa työttömyysaste oli 20,4 prosenttia ja Kreikassa 24,4 prosenttia. Eurostatin uusimmat tiedot Kreikasta ovat tammikuulta.

Vähäisintä työttömyysaste oli maaliskuussa euroalueella Saksassa, Maltalla ja Itävallassa. Saksassa työttömyysaste oli 4,2 prosenttia, Maltalla 4,7 prosenttia ja Itävallassa 5,8 prosenttia. Suomessa työttömyysaste oli Eurostatin mukaan 9,3 prosenttia.

Huonoja uutisia perjantaina tuli hintavakaudesta. Euroalueen inflaatiovauhti oli huhtikuussa ennakkotietojen mukaan -0,2 prosenttia. Maaliskuussa inflaatiovauhti oli nolla.

Inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä kallistumista. Eurostatin mukaan hintatason halpeneminen johtui yksinomaan energian halpenemisesta, joka taas johtuu öljyn poikkeuksellisen halvasta hinnasta.

Hintatason halpeneminen on myrkkyä Euroopan keskuspankille (EKP), jonka ensisijaisena tehtävä on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä. Euroalueella inflaatiovauhti on ollut alle prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

EKP on yrittänyt rahapoliittisella elvytyksellä jouduttaa talouskasvua ja inflaatiovauhtia, mutta tuloksia voi pitää toistaiseksi vaatimattomina.

Kesäkuun alussa EKP ottaa tosin käyttöön uusia keinoja. Silloin alkaa ensimmäinen neljästä rahoitusoperaatiosta, jolla EKP tarjoaa liikepankeille neljäksi vuodeksi lainaa poikkeuksellisen edullisilla ehdoilla.

Jos pankit lisäävät riittävästi lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, rahoitusoperaatioiden korko voi olla sama kuin talletuskorko eli -0,40 prosenttia. Siinä tapauksessa keskuspankki maksaisi liikepankille lainanotosta.

Lisäksi keskuspankki alkaa kesäkuussa ostaa vakavaraisten euroalueen yritysten joukkolainoja markkinoilta lisätäkseen rahan tarjontaa.

Oikaisu lauantaina 30.4. kello 9.48: Jutussa luki aiemmin, että inflaatio tarkoittaa hintatason yleistä halpenemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat