Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jogurttimiljardööri jakaa omaisuuttaan työntekijöille

Keskimäärin työntekijät saavat osakkeita noin 150 000 dollarin eli noin 130 000 euron arvosta. Lahjoitus tulee suoraan Chobani-yrityksen perustajalta.

Talous
 
Lucas Jackson / Reuters
Hamdi Ulukayan yritys osti jogurttitehtaan New Yorkin osavaltiosta vuonna 2005.
Hamdi Ulukayan yritys osti jogurttitehtaan New Yorkin osavaltiosta vuonna 2005. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Yhdysvaltalaisen jogurtintuottajan Chobanin työntekijät saivat tällä viikolla melkoisen yllätyksen: yrityksen perustaja Hamdi Ulukaya lahjoittaa yhtiön 2 000 työntekijälle kymmenesosan yrityksen osakkeista.

Ulukaya jakoi työntekijöille tiistaina valkoisia kirjekuoria, joissa kerrottiin kullekin työntekijälle annettavien osakkeiden määrä. Lahjoituksen suuruus vaihtelee työuran pituuden ja aseman mukaan. Joistain työntekijöistä voi tulla miljonäärejä.

Yrityksen arvo on sanomalehti New York Timesin mukaan miljardeja euroja, eli työntekijöille jaettavan omaisuuden arvo on satoja miljoonia.

Keskimäärin työntekijät saavat osakkeita noin 150 000 dollarin eli noin 130 000 euron arvosta. Lahjoitus tulee suoraan perustajalta.

Ulukaya haluaa lahjoituksellaan kiittää työntekijöitä, jotka ovat olleet mukana rakentamassa menestyvää yhtiötä.

”En voi kuvitella Chobanin rakentuneen ilman näitä kaikkia ihmisiä”, Ulukaya kertoi New York Timesin mukaan.

Turkista Yhdysvaltoihin muuttanut Ulukaya perusti Chobanin vuonna 2005. Tuolloin yritys osti New Yorkin osavaltiosta elintarvikeyhtiö Kraftin hylkäämän jogurttitehtaan.

Chobani on erikoistunut kreikkalaisiin jogurtteihin. Chobanin jogurtit ovat muutamassa vuodessa nousseet Yhdysvalloissa valtavan suosituiksi, ja yhtiön mukaan Chobani on Yhdysvaltojen eniten myyty jogurttimerkki.

Ulukaya muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1995. Hänen tarkoituksenaan oli Forbes-lehden mukaan hankkia koulutus ja oppia englantia sekä bisnestä.

Ajatus jogurttiyrityksen perustamisesta syntyi myöhemmin. ”Olin aina halunnut tehdä jogurttia, ja olin aina ajatellut Yhdysvalloissa jogurtin olevan, tuota, kamalaa”, Ulukaya kertoi Forbesille.

Lahjoitus ei ole New York Timesin mukaan ainut osoitus yhtiön henkilöstön hyvästä asemasta. Yrityksen maksamat palkat ovat minimipalkkaa suurempia, työntekijöillä on lukuisia etuja, ja yhtiö kannustaa työntekijöitä kerryttämään eläkettä.

Osakelahjoitusta ei pysty heti muuttamaan rahaksi. Osakkeita voi myydä eteenpäin vasta, kun yhtiö listautuu pörssiin tai se myydään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat