Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen yhtiö lupaa kouluttaa turvapaikanhakijoista puolessa vuodessa koodareita

Uusi yritys kouluttaa turvapaikanhakijoista ohjelmoijia. Koulutus tuo paitsi töitä myös oikotien arkeen.

Talous
 
Syyriasta Suomeen tullut Nizar Rahme on Integrify-yrityksen koulutuksessa, jossa turvapaikanhakijoista tehdään koodaajia.
Syyriasta Suomeen tullut Nizar Rahme on Integrify-yrityksen koulutuksessa, jossa turvapaikanhakijoista tehdään koodaajia.
Fakta

Viime vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita

 Viime vuonna Suomeen tuli yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

 Tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut noin 2 500 ihmistä.

 Moni turvapaikanhakija on puhunut vastaanottokeskuksissa kokemastaan tekemisen puutteesta.

Kun Nizar Rahmen appivanhempien taloon Damaskoksessa osui viime vuonna pommi, Rahme ja hänen tuore vaimonsa tekivät päätöksen: Syyriasta pitää lähteä.

Rahmen arkkitehtuuriopintojen päättyminen häämötti, ja sen jälkeen vuorossa olisi asepalvelus, joka saattaisi kestää yhtä pitkään kuin Syyrian sisällissota.

Opintojen saaminen loppuun Saksassa houkutteli, mutta maahan oli hankalaa päästä. Rahme ja hänen vaimonsa päättivät hankkia viisumit Venäjälle ja miettiä siellä seuraavaa siirtoa. Tammikuussa pariskunta ylitti rajan Lapissa ja haki Suomesta turvapaikkaa.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Rahme, 26, istuu töölöläisessä toimistossa ja ohjelmoi. Rahme osallistuu suomalaisen Integrify-yrityksen koulutukseen, jossa turvapaikanhakijoista tehdään koodaajia.

Vastikään perustetun Integrifyn taustalla on kolme yrittäjää, jotka yrittivät keksiä uudenlaisia ratkaisuja pakolaiskriisiin ja turvapaikan saaneiden kotouttamiseen.

”Koko ideologia on, että tehdään töitä”, sanoo Niklas Lahti, yksi Integrifyn perustajista ja ohjelmistoyhtiö Nord Softwaren toimitusjohtaja.

Integrify esitteli ideaansa noin 700 turvapaikanhakijalle, joista satakunta oli kiinnostunut koulutuksesta. Ensimmäiset viisi aloittivat koulutuksen joitain viikkoja sitten, ja muutama on jo siirtynyt harjoitteluun oikeisiin työpaikkoihin.

Koodaajien kouluttaminen on otollista maaperää, koska osaajista on hurja pula.

”Ohjelmistokehittäjien löytäminen ei ole mahdotonta, mutta heitä on todella vaikea löytää. Me emme ole ainoita, jotka ongelman kanssa painivat”, sanoo juhla- ja tapahtumapaikkoja välittävän Venuun toimitusjohtaja Jasu Koponen.

Venuu kuuluu alle kymmenen yrityksen joukkoon, joka tekee yhteistyötä Integrifyn kanssa.

Koposelle yhteistyö on osin vapaaehtoistyötä, osin liiketoimintaa. Hän kertoo Venuun osallistuvan kouluttamiseen, mutta samalla Koponen toivoo löytävänsä yritykseen hyviä työntekijöitä.

Tietokoneella ohjelmoimisen opettaminen lyhyessä ajassa kuulostaa kovalta haasteelta. Lahden mukaan koodaamaan oppii puolessa vuodessa, jos edellytykset ovat kunnossa ja työtä tekee kahdeksan tuntia päivässä.

Koulutukseen osallistuvilta vaaditaan hyvää englannin kielen taitoa, motivaatiota ja koodaamisessa tarvittavaa kykyä loogiseen ajatteluun. Lahti on luottavainen, että koulutukseen osallistuvat saavat palkkatöitä.

”Olimme todella positiivisesti yllättyneitä, millaista porukkaa täällä on”, Lahti sanoo.

Integrifytä vetävä Daniel Rahman kertoo, että lähikuukausina yhtiö haluaa aloittaa noin sadan ihmisen kouluttamisen. Rahmanin mukaan jopa yli kymmenen prosenttia turvapaikanhakijoista voisi soveltua koulutukseen.

Suunnitelma toiminnan rahoittamisesta on kesken, mutta tulevaisuudessa osa varoista voisi tulla työntekijöitä saavilta yrityksiltä.

Rahman pohtii myös, voisiko yritys tehdä yhteistyötä julkisen vallan kanssa. Yksi vaihtoehto olisi koota koulutuksesta kiinnostuneet erilliseen vastaanottokeskukseen.

Nizar Rahmelle koodaamisen aloittaminen ei ollut iso muutos, sillä hän kertoo opiskelleensa jonkin verran tietotekniikkaa ja lisäksi opetelleensa pelien koodaamista.

Rahme kuvailee koulutusta oikotieksi tavalliseen arkeen.

”Olimme vastaanottokeskuksessa, emmekä tehneet oikeastaan mitään. Yhtäkkiä olemme kiireisiä pääkaupungin keskustassa, ja meidän pitää oppia uusia asioita”, hän kertoo.

”Tuntuu, että elän normaalia elämää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat