Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakin muuttuu tietotyöksi – SOK:n uudessa logistiikkakeskuksessa ei tarvita edes trukinkuljettajia

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä uskoo, että tulevaisuudessa työntekijöiden tärkein ominaisuus on vahva osaaminen. Suomella ei pitäisi olla hätäpäivää, kun tiedon merkitys maailmassa kasvaa.

Talous
 
Markus Jokela / HS
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä on osuustoiminta-aatteen mies. Hän on tehnyt koko työuransa SOK:ssa.
SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä on osuustoiminta-aatteen mies. Hän on tehnyt koko työuransa SOK:ssa. Kuva: Markus Jokela / HS
Kuka?

Taavi Heikkilä

 Taavi Heikkilä, 53, on toiminut SOK:n pääjohtajana vuoden 2014 alusta.

 Kauppatieteiden maisteriksi valmistuneelle Heikkilälle osuustoiminta-aate on tärkeä. Hän on tehnyt koko työuransa SOK:ssa. Ennen siirtymistään SOK:n pääjohtajaksi hän työskenteli Osuuskauppa Hämeenmaan toimitusjohtajana.

 Heikkilä on Kaupan liiton puheenjohtaja sekä EK:n ja Keskuskauppakamarin hallituksen jäsen.

 Heikkilä on naimisissa. Hänellä on kolme lasta.

 Hän harrastaa urheilua ja lukemista. Lomat Heikkilä perheineen viettää usein Espanjassa.

 Missä haluaisit tulla paremmaksi? ”Johtaminen on sellainen laji, jossa aina voi kehittyä.”

Varastomiehet vaihtuvat tietotekniikkainsinööreiksi, taloushallinnossa laskuja käsittelee ihmisen asemesta robotti, eikä kaupassa enää tarvita kassahenkilöstöä vetelemään viivakoodeja laitteeseen.

Samalla 3d-tulostuksen kehittyminen tuo tavaroiden valmistuksen sinne, missä tavaroita käytetään.

Enää ei ole syytä siirtää tuotantoa halvan työvoiman maihin, kun työntekijöiden tärkein ominaisuus ei ole pieni tuntipalkka, vaan korkea koulutus ja notkea osaaminen.

Näin visioi SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

”Työt muuttuvat fyysisistä tieto-orientoituneiksi”, hän tiivistää.

Kyse ei ole vain taivaanrannan maalailusta. Muutos kohti maailmaa, jossa tieto ja sen käsittely ovat koko ajan keskeisemmässä asemassa, on vauhdissa jo nyt.

Ihan konkreettisesti se näkyy vaikkapa kesällä Sipoossa käyttöön tulevassa SOK:n logistiikkakeskuksessa. Tavaroita ei liikutella käsin, eikä 30 eduskuntatalon kokoisessa hallissa ajella edes trukeilla: automaattiset kuljettimet hoitavat hommat. Hallissa on hämärää, koska koneet eivät valoa kaipaa.

”Suurin osa Sipoon logistiikkakeskukseen töihin tulevista henkilöistä on tietojen käsittelijöitä. Heidän tehtävänään on säätää ja valvoa koneita”, Heikkilä kertoo.

Kauppa on perinteisesti ollut ala, joka on monelle ensimmäinen askel työelämään. Töihin on tultu vähäisellä koulutuksella. Tulevaisuudessa myös kaupan alalla vaaditaan Heikkilän mielestä entistä koulutetumpaa työvoimaa.

Jos tämä koskee kauppaa, se koskee varmasti myös koko Suomea.

Periaatteessa Suomella on tulevaisuuden tietointensiivisessä maailmassa kaikki menestyksen mahdollisuudet käsissään, Heikkilä uskoo.

”Teknologinen osaaminen tulee ratkaisemaan sen, missä asiat kannattaa tehdä. En näe, miksi Suomi ei voisi pärjätä tässä kilpailussa, koska meillä on koulutus ja sivistys hyvällä lähtötasolla.”

Heikkilän mielestä onkin tärkeää pitää tästä kiinni.

Hallituksen koulutus- ja tutkimusleikkaukset huolestuttavat häntä.

”Suomen on ehdottomasti pidemmällä aikavälillä pidettävä huolta siitä, että osaamisen kehitys varmistetaan. Se on ihan avainasemassa menestyksen kannalta.”

Työn tulevaisuuteen vaikuttaa se, että esimerkiksi 3d-tulostuksen ansioista tavaroita liikutellaan jatkossa ympäri maailmaa vähemmän kuin nyt, Heikkilä uskoo. Sama koskee ruokaa.

Kun Prismojen hyllyt ovat nyt täynnä maailman kaikista kolkista rahdattua tavaraa, Heikkilä ennustaa, että lähellä tuotetun ruoan merkitys kasvaa. Taustalla ovat ympäristösyyt: maapallo ei kestä kauan ruoan kuljettelua puolelta toiselle nykyisessä laajuudessa.

Vaikka Suomessa ei sadan vuoden päästäkään viljeltäisi kiivejä tai avokadoja, lähiruokaa voidaan saada uudenlaisista raaka-aineista.

”Vaikkapa levä saattaa olla tavallisempi osa ruokavaliota. Jopa hyönteisten syönti saattaa muuttua hyväksi koetuksi tavaksi.”

Arkinen jauhelihamme sen sijaan voi muuttua harvinaiseksi luksukseksi. Heikkilä uskoo, että keinotekoisesti tuotettu liha yleistyy ja aitoa syödään enää kalliina juhlaruokana.

Samalla ruoasta, kuten kaikista muistakin tuotteista, tulee entistä yksilöllisempää: täsmällisesti tietyn ihmisen tiettyihin tarpeisiin vastaavaa.

”Kun esimerkiksi ollaan väsyneitä, syödään energiaa antavaa ruokaa, ja toisessa kohdassa taas korostuu nautiskelu.”

Paljon siis muuttuu, mutta ihan kaikki ei muutu.

Ihmisen fyysiset ja sosiaaliset perustarpeet pysyvät samoina sadan vuoden päästäkin, Heikkilä uskoo – myös halu nautiskella.

”Tulevaisuudessakin syödään, juodaan ja asutaan jossakin, ja jonkinnäköisillä vaatteilla suojataan kehoa”, hän sanoo.

”Tämän lisäksi ihmiset haluavat edelleen todennäköisesti viihtyä ja kokea erilaisia elämyksiä, nauttia ruoan mausta ja myös siitä sosiaalisesta tapahtumasta, joka ruokailu on.”

SOK:n vuodet

Alku

Suomen osuuskauppojen keskuskunta SOK perustettiin 1904. Ensimmäiset kuluttajien osuuskunnat olivat kuitenkin syntyneet jo 1800-luvun lopussa ja ensimmäinen osuuskauppa, Turun Vähäväkisten Osuusliike, vuonna 1901. Siitä muodostui myöhemmin nykyinen Turun Osuuskauppa.

Tukkukauppa SOK alkoi hoitaa osuuskauppojen yhteisostoja ja ohjausta. Osuustoiminnan ytimessä oli, että ylijäämä jaettiin osuuskaupan jäsenille suhteessa ostoksiin.

”Haluttiin edullisempia ja laadukkaampia vaihtoehtoja silloisille yksityisille kauppiaille”, selittää SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

”Silloin oli myös paljon paikkakuntia, joilla ei ollut kauppaa lainkaan.”

Yhteiskunnan poliittinen jakautuneisuus ennen sisällissotaa vaikutti myös osuustoimintaliikkeeseen.

Kaupunkien työväestön osuuskaupat, muun muassa Helsingin Elanto, erkanivat SOK:sta jo vuonna 1916 ja muodostivat oman osuustukkukauppansa.

SOK:hon jäivät maaseutua ja porvareita lähellä olevat osuuskaupat.

Vaikeuksien aika

S-ryhmän osuuskaupat laajenivat voimakkaasti SOK:n ensimmäisinä vuosikymmeninä. SOK perusti myös omia tuotantolaitoksiaan, kuten kahvinpaahtimon ja tulitikkutehtaan.

Kauppojen pääpaino oli silti maaseudulla. Kun Suomi alkoi kaupungistua ja yhteiskunnan rakenteet muuttua 1960-luvulla, S-kaupat jäivät ajastaan jälkeen.

Samalla osuustoiminta-aate oli ylikorostunut liiketalouden kustannuksella, Heikkilä kuvaa.

”Jokaiselle kylälle haluttiin sekatavarakauppa, vaikka kannattavuudelle ei ollut edellytyksiä.”

Vaikeudet jatkuivat aina 1980-luvun alkuun asti. S-ryhmä teki syvää tappiota, henkilöstö oli paisunut valtavaksi ja toiminta oli tehotonta.

Kasvu

Vuonna 1983 S-ryhmässä aloitettiin saneeraus ja rakennemuutos. 1980-luvulla SOK luopui omasta teollisuudestaan, nykyinen alueosuuskauppojen verkosto luotiin ja asiakasomistajaohjelmaa alettiin kehittää.

S-ryhmä nousi muutamassa vuodessa kannattavaksi.

1990-luvulta lähtien myös sen markkinaosuus päivittäistavarakaupassa alkoi kasvaa kohisten. Elanto ja Helsingin Osuuskauppa (HOK) sulautuivat vuonna 2004, ja S-ryhmälle siirtyi Helsingissä useita myymälöitä.

Kun S-ryhmän markkinaosuus oli 1990-luvun alussa 15 prosenttia, nyt lähes 46 prosenttia suomalaisten ostamasta ruoasta hankitaan S-kaupoista. 2000-luvulla S-ryhmä laajeni uusille aloille. ABC-asemien keltaisia torneja alkoi nousta kaikkialle Suomeen, rauta- ja sisustuskauppaan keskittyvä Kodin Terra perustettiin ja S-pankki aloitti pankkitoiminnan.

S-ryhmään kuuluu nyt SOK, 20 alueosuuskauppaa ja kahdeksan paikallista osuuskauppaa.

HS:n Sadan vuoden visio -sarja pohtii, millaisia Suomi ja maailma ovat vuosien päästä. Sarjassa on aiemmin julkaistu Nesteen Matti Lievosen, Stora Enson Karl-Henrik Sundströmin, Keskon Mikko Helanderin ja St1:n Mika Anttosen haastattelut.

HS
Työntekoa SOK:n tulitikkutehtaalla Vaajakoskella vuonna 1966.
Työntekoa SOK:n tulitikkutehtaalla Vaajakoskella vuonna 1966.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat