Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indonesia aikoo hillitä metsänraivausta palmuöljyn tuotantoon – ympäristö­järjestöt epäilevät lupauksia

Indonesia tuottaa noin puolet maailman palmuöljystä. Toimialan viennin arvo oli sen oman ilmoituksen mukaan lähes 17 miljardia euroa viime vuonna.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Beawiharta Beawiharta / Reuters
Sotilaat sammuttivat palmuöljyviljelmän paloa Padamaranin kylässä Indonesiassa syyskuussa 2015.
Sotilaat sammuttivat palmuöljyviljelmän paloa Padamaranin kylässä Indonesiassa syyskuussa 2015. Kuva: Beawiharta Beawiharta / Reuters

Indonesia aikoo kieltää uusien metsäalueiden raivaamisen palmuöljyn tuotantoon. Uutistoimisto AFP:n mukaan tällä pyrittäisiin estämään laajat metsäpalot, jotka olivat viime vuonna erityisen pahoja pitkän kuivan kauden vuoksi.

Indonesian presidentti Joko Widodo on ehdottanut uusien viljelyalueiden kieltämistä. Ympäristöjärjestöt kuten Greenpeace suhtautuvat AFP:n mukaan suunnitelmiin epäilevästi, metsänraivauksen rajoittaminen on vaikeaa maassa, joka koostuu 17 000 saaresta.

Maan alueellisen hajanaisuuden vuoksi lakien toimeenpano on yleisestikin hankalaa. Paikalliset viranomaiset uhmaavat usein pääkaupungissa Jakartassa tehtyjä päätöksiä.

”Viranomaisten yhteistyö on usein heikkoa ja se johtaa helposti siihen, ettei päätöksiä panna toimeen”, Greenpeacen Indonesian osaston edustaja Kiki Taufik sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Palmuöljyteollisuus taas on varoittanut maan hallitusta vahingoittamasta voimakkaasti kasvavaa toimialaa, joka työllistää teollisuuden oman arvion mukaan suoraan tai välillisesti jopa 24 miljoonaa ihmistä Kaakkois-Aasiassa.

Indonesia tuottaa noin puolet maailman palmuöljystä. Toimialan viennin arvo oli sen oman ilmoituksen mukaan lähes 17 miljardia euroa viime vuonna.

”Suurin syy metsäpaloille on ahneus”, Indonesiassa sijaitsevan kansainvälisen metsäntutkimuslaitoksen tutkija Herry Purnomo sanoi AFP:lle. ”Niin kauan kuin ihmiset haluavat nopeita voittoja, metsät palavat.”

Palmuöljyä saadaan öljypalmun hedelmämallosta. Se on soijaöljyn ohella yksi laajimmin käytetyistä kasviöljyistä.

Palmuöljyä käytetään maailmanlaajuisesti yhä enemmän muun muassa teollisesti valmistetuissa leivonnaisissa ja ranskanperunoissa mutta myös kosmetiikassa kuten shampoossa ja meikeissä. Palmuöljystä 80 prosenttia käytetään elintarvikkeissa, mutta nopeimmin tällä hetkellä kasvaa sen käyttö biopolttoaineissa.

Myös suomalainen Neste Oil ostaa Indonesiasta palmuöljyä biopolttoaineisiinsa. Neste Oil on korostanut ostavansa palmuöljyä Indonesiasta ainoastaan sertifioiduilta plantaaseilta, jotka sitoutuvat olemaan polttamatta maata.

Uusia alueita raivataan palmuöljyn tuotantoon polttamalla metsää, jolloin palot voivat karata käsistä.

Viime syksynä metsäpalot peittivät laajoja alueita Kaakkois-Aasiassa savusumuun useiksi viikoiksi. Niiden syynä oli osittain metsän raivaus öljypalmun viljelyyn.

Metsien laajamittainen raivaaminen uhkaa ympäristöjärjestöjen mukaan myös ainutlaatuisia sademetsiä sekä esimerkiksi orankien elinalueita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat