Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen ei lisää kulutusta, koska palkat eivät nouse

Talous
 
Robert Galbraith / Reuters
Ostoskeskus San Franciscossa Kaliforniassa.
Ostoskeskus San Franciscossa Kaliforniassa. Kuva: Robert Galbraith / Reuters

Vaikka työllisyys on parantunut Yhdysvalloissa, palkat eivät juurikaan ole nousseet. Tämä on todennäköisesti yksi keskeinen syy sille, että USA:n talouskasvu hidastui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kirjoittaa The Wall Street Journal.

Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen kasvuvauhti oli alkuvuonna ennakkotietojen mukaan hitainta kahteen vuoteen. Talouskasvun hidastuminen herättää epäilyä, onko Yhdysvaltojen lähes seitsemän vuotta kestänyt talouskasvu enää kestävällä pohjalla.

Artikkeliin liittyvät

Kauppaministeriön torstaina julkaisemien ennakkotietojen mukaan bruttokansantuote kasvoi tammi-maaliskuussa 0,5 prosenttia.

Maailmanmarkkinoiden epävakauden vuoksi USA:n talouskasvu on nyt suurelta osin riippuvainen yksityisestä kulutuksesta. Se ei kasva, koska palkat eivät nouse, The Wall Street Journalin haastattelemat asiantuntijat arvioivat.

Viimeisten neljän vuoden aikana USA:ssa on syntynyt keskimäärin 200 000 uutta työpaikkaa kuukaudessa. Sen myötä työttömyysaste on pudonnut kahdeksasta viiteen prosenttiin.

Yksityisen sektorin palkat nousivat tilastojen mukaan alkuvuonna kaksi prosenttia vuoden takaisesta. Tahti on ollut samanlainen vuodesta 2012.

Työllisyyden parantuessa työmarkkinoille on The Wall Street Journalin mukaan tullut paljon iäkkäämpiä työntekijöitä ja aiemmin irtisanottuja, minkä vuoksi paineet palkankorotuksiin eivät ole lisääntyneet.

Tuottavuuden paraneminen palvelualoilla on ollut hidasta, minkä vuoksi pienetkin palkankorotukset voivat näillä aloilla tuntua työnantajista kalliilta.

Tämä voi lehden mukaan johtua osittain kansainvälisistä kilpailukykypaineista, koska monia palveluja on helppo ostaa internetin ja puhelinpalvelujen kautta ulkomailta.

Heikko palkkakehitys on ainakin osittain syyllinen yksityisen kulutuksen heikkoon kasvuun. Yksityinen kulutus kasvoi vain 0,1 prosenttia helmikuusta maaliskuuhun.

Kulutuksen kasvu oli heikkoa jo toista kertaa kolmen kuukauden aikana. Yhdysvaltain kauppaministeriön mukaan kuluttajat ovat lisänneet säästämistä enemmän kuin kulutustaan, mikä heijastaa kuluttajien horjuvaa luottamusta talouskehitykseen.

”Kuluttajien mielialat ovat olleet viime aikoina vaimeita pörssikurssien heilahtelun ja nousevan bensan hinnan vuoksi, vaikka työllisyys on parantunut”, IHS-tutkimuslaitoksen ekonomisti Chris Christopher sanoi The Wall Street Journalille. Hän uskoo kuitenkin, että jatkossa yksityinen kulutus piristyy, jos pörssi pysyy rauhallisena.

USA:n talouskasvua hidastavat erityisesti dollarin vahvistuminen, rahoitusmarkkinoiden epävakaus ja maailmantalouden kasvun hidastuminen. Etenkin energiayhtiöt ovat vähentäneet uusia investointejaan raakaöljyn halpenemisen takia.

Yhdysvallat on maailman suurin kansantalous, jolla on huomattava vaikutus koko maailmantalouden kehittymiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat