Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuodetut TTIP-paperit voivat olla kuolinisku historian suurimmalle kauppasopimukselle – HS käy läpi, mistä on kyse

Greenpeacen julkaisemista asiakirjoista syntyvä paine tulee mahdollisesti vaikeuttamaan EU:n ja Yhdysvaltain välisiä keskusteluja entisestään. Neuvottelijoiden aika alkaa loppua.

Talous
 
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin. Katso videolta, mistä oikein on kyse. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg

Ympäristöjärjestö Greenpeace julkaisi maanantaina 248 sivua neuvottelutekstiä, jonka pohjalta on määrä syntyä EU:n ja Yhdysvaltain välinen kauppa- ja investointisopimus TTIP.

Tietovuoto voi osoittautua hyvinkin merkittäväksi.

Papereista näkee selvästi Yhdysvaltojen ja EU:n kannan kaikkiin käsittelyssä oleviin kappaleisiin. Tiedot kertovat, että osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan ja Yhdysvallat ei näytä suostuvan EU:n vaatimuksiin.

Vuoto tekee TTIP:n puolustamisesta entistä vaikeampaa ja antaa lisää bensaa sen vastustajien liekkeihin. Näin ollen neuvottelut mahdollisesti vaikeutuvat entisestään. Ja mitä pidempään niitä joudutaan käymään, sitä todennäköisemmin sopimus lopulta haudataan, ainakin useaksi vuodeksi.

Aika nimittäin alkaa loppua kesken. ”TTIP-sopimuksesta on päästävä nopeasti sopuun”, kiteytti Saksan liittokansleri Angela Merkel tänään maanantaina.

Tällä hetkellä historian ehkä suurin kauppa- ja investointisopimus huojuu pahemmin kuin vielä kertaakaan aiemmin. HS käy läpi, mistä oikein on kyse.

Mikä ihmeen TTIP?

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet valtavasta sopimuksesta vuodesta 2013 lähtien. Se kattaisi puolet maailman bruttokansantuotteesta ja loisi yli 800 miljoonan ihmisen markkinan.

TTIP:n on tarkoitus poistaa yritysten päällekkäistä sääntelyä, vapauttaa kilpailua, poistaa tullimaksuja ja luoda talousalueiden välille yritysten ja valtioiden välisiä riitoja koskeva investointisuojajärjestelmä.

Tullimaksut ovat EU:n ja Yhdysvaltain välillä jo olemattomat. Komission arvion mukaan 80 prosenttia taloushyödyistä tuleekin muista kuin tullimaksuja koskevien kaupan esteiden purkamisesta.

TTIP:n taloudellisista vaikutuksista on esitetty vaihtelevia arvioita, mutta komission käyttämän laskelman mukaan se nostaisi EU:n bruttokansantuotteen tasoa 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä. Luku on niin pieni, ettei sillä ole juuri merkitystä. Yleisesti sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee Yhdysvaltain kanssa määrittämään globaalin kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Sopimus on herättänyt paljon arvostelua.

Yli 3 miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi. Kriitikot pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, ruokaterveydessä ja ympäristölainsäädännössä.

Lisäksi arvostelijat pelkäävät, että sopimus luo investointisuojajärjestelmän, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen olemattomilla perusteilla.

Greenpeacen vuotamien tietojen perusteella pelot eivät ole täysin aiheettomia.

Mitä vuodetuissa asiakirjoissa sanotaan?

Mikäli vuodetut tiedot pitävät paikkansa, ne paljastavat, että Yhdysvaltain ja EU:n välillä on edelleen suuria erimielisyyksiä.

Yhdysvallat vaatii vuodettujen tietojen mukaan EU:ssa voimassa olevan muuntogeenisen ruoan ja hormonilihan kieltävän säädöksen kumoamista. Yhdysvallat haluaa myös yrityksilleen suuremman roolin esimerkiksi ruokaturvallisuuteen liittyvän sääntelyn muokkaamisessa.

Yhdysvallat painostaa EU:ta suostumaan sen kauppaehtoihin kovilla keinoilla. Keinovalikoimassa on muun muassa tuontihelpotusten epääminen eurooppalaisilta autonvalmistajilta, jos sopimusta ei synny. Saksalaisen Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan Yhdysvallat käyttää tätä uhkausta nimenomaan helpottaakseen omien maataloustuotteidensa pääsyä Eurooppaan.

Vuodetuissa neuvotteluasiakirjoissa ei mainita sanallakaan kuluttajansuojaa koskevaa, niin sanottua varovaisuusperiaatetta (precautionary principle), josta EU:n puolesta sopimusta neuvotteleva kauppakomissaari Cecilia Malmström on luvannut pitää kiinni.

Yhdysvallat tekee asiakirjoissa tarkkoja ehdotuksia siitä, kuinka kutakin kuluttajan suojaamiseen liittyvää sääntöä pitää perustella. Se katsoo, että jokaisen säännön pitää perustua tieteellisesti tehtyyn tutkimukseen. Eurooppalaiset taas hyväksyvät perusteluksi esimerkiksi kokemukset kuluttajasääntöjen toimivuudesta.

Tietovuodon perusteella Yhdysvallat ei myöskään ole suostumassa komission ehdottamaan investointisuojamalliin, joka tekisi riitojen käsittelystä huomattavasti avoimempaa ja loisi pysyvän, kansallista oikeusjärjestelmää mukailevan kansainvälisen välimiestuomioistuimen. Komissio loi uuden, laajasti kiitellyn investointisuojamallin nimenomaan aiempaan järjestelmään kohdistuneen arvostelun seurauksena.

Mitä nyt tapahtuu?

TTIP piti alun perin saada valmiiksi viime vuoden loppuun mennessä, mutta neuvottelut ovat takellelleet sekä kansalaispaineen että vaikeiden neuvottelukysymysten takia. Keskustelut erityisesti maataloudesta, julkisista hankinnoista ja investointisuojasta ovat olleet vaikeita.

Jo ennen Greenpeacen tietovuotoa näytti melko selvältä, ettei sopimusta saada sinetöityä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja loppuvuonna. Se tarkoittaisi, että sopimus todennäköisesti haudattaisiin ainakin usean vuoden ajaksi.

”Vapaakaupasta” on tullut monelle amerikkalaisäänestäjälle synonyymi ulkomaille katoavista tehtaista ja työttömyydestä, minkä seurauksena johtavat presidenttiehdokkaat ovat puhuneet kauppasopimuksista kriittiseen sävyyn. Vasta valittu presidentti tuskin uskaltaisi edistää sopimuksen läpivientiä ainakaan heti.

TTIP:stä on tullut vaikea aihe myös Euroopassa. Etenkin Saksassa sopimuksen suosio on romahtanut, mikä paistoi läpi laimeudesta, jolla Saksan liittokansleri Merkel puhui sopimuksen puolesta Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vieraillessa Hannoverissa huhtikuussa. Myös Ranskassa johtavat poliitikot ovat kommentoineet TTIP:iä kylmästi.

Eikä ihme. Saksassa on ensi vuonna parlamenttivaalit ja Ranskassa presidentinvaalit. Molemmissa maissa vaalimenestystä niittäneet oikeistopopulistit, Kansallinen Rintama Ranskassa sekä Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) Saksassa ovat profiloituneet TTIP:in vastustajina.

Mitä lähemmäksi vaaleja tullaan, sitä enemmän Merkel sekä Ranskan presidentti François Hollande haluavat ottaa etäisyyttä tulenarkaan sopimukseen.

KAI PFAFFENBACH
Saksalaiset osoittivat mieltään EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta TTIP:iä vastaan Saksan Hannoverissa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui sopimuksen puolesta Saksan-vierailullaan huhtikuun lopulla.
Saksalaiset osoittivat mieltään EU:n ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta TTIP:iä vastaan Saksan Hannoverissa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhui sopimuksen puolesta Saksan-vierailullaan huhtikuun lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat