Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjan öljyrahasto aikoo puuttua yritysjohtajien kohtuuttomaan palkitsemiseen

Rahasto on aktivoitunut omistajana, koska keskustelu johdon palkkioista on kuumentunut muun muassa Britanniassa.

Talous
 
Reuters
Norjan öljytulot ovat kasvattaneet öljyrahaston sijoitussalkun yli 750 miljardin euron arvoiseksi. Kuvassa Statoilin öljynporauslautta Sleipner A lähellä Stavangeria.
Norjan öljytulot ovat kasvattaneet öljyrahaston sijoitussalkun yli 750 miljardin euron arvoiseksi. Kuvassa Statoilin öljynporauslautta Sleipner A lähellä Stavangeria. Kuva: Reuters

Maailman suurimpiin sijoittajiin kuuluva Norjan valtion öljyrahasto aikoo vastaisuudessa ottaa kantaa ylimmän johdon palkkoihin ja palkkioihin.

Öljyrahasto ei ole aiemmin omistajana linjannut näkemystään siitä, mikä on kohtuullista palkitsemista ja mikä ei. Nyt se on muuttanut linjaansa, kertovat Financial Times -lehti ja BBC.

Öljyrahastolla on öljyn hinnan laskusta huolimatta yhä yli 750 miljardin euron sijoitusvarallisuus ja omistuksia yli 9 000 yhtiössä. Rahasto omistaa keskimäärin 1,3 prosenttia kaikista maailman listatuista yhtiöistä.

Rahasto kertoo etsivänsä sijoitustensa joukosta nyt yhtiötä, joka sen mielestä on palkinnut johtoaan kohtuuttomasti. Kyseistä yhtiötä aiotaan käyttää esimerkkinä öljyrahaston tekemässä raportissa, jossa rahasto määrittelee linjansa palkitsemiseen.

Öljyrahaston linjanmuutos osuu samaan hetkeen, kun esimerkiksi Britanniassa käydään kiihtyvää keskustelua yritysjohdon liian löyhäkätisistä palkkioista.

Näyttävin omistajien kapina nähtiin viime kuussa, kun 59 prosenttia öljy-yhtiö BP:n osakkaista äänesti yhtiökokouksessa toimitusjohtaja Bob Dudleyn 20 prosentin palkankorotusta vastaan.

Sama henki on levinnyt muissakin yhtiökokouksissa. Viime viikolla selvä enemmistö konepajayhtiö Weir Groupin osakkaista hylkäsi yhtiön suunnitelman johdon palkitsemisesta.

Norjan öljyrahasto on toimitusjohtaja Yngve Slyngstadin mukaan aiemmin kiinnittänyt enemmän huomiota johdon palkitsemisen rakenteisiin eikä niinkään palkitsemistasoon.

Rahasto on ollut pidättyväinen siksi, ettei sen ajateltaisi ajavan skandinaavista palkkatasoa muihinkin yrityksiin. Yhdysvalloissa ja Britanniassa johdon palkkiot ovat yleensä suurempia kuin pohjoismaissa.

Öljyrahasto on aktivoitunut muutenkin yritysten hyvään hallintoon liittyvissä asioissa. Aiemmin se halusi esiintyä vain finanssisijoittajana, mutta linja alkoi muuttua rahaston paisumisen myötä.

Rahasto äänesti BP:n toimitusjohtajan palkankorotuksen puolesta, mutta Weir-yhtiön palkitsemissuunnitelmaa vastaan. Rahasto ei myöskään hyväksynyt kaivosyhtiö Anglo Americanin johdon osakepalkkioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat