Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiistelty TTIP-kauppasopimus horjuu

Greenpeacen julkaisemista asiakirjoista syntyvä paine tulee mahdollisesti vaikeuttamaan EU:n ja Yhdysvaltain välisiä keskusteluja entisestään. Neuvottelijoiden aika alkaa loppua.

Talous
 
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
Vapaakauppasopimus TTIP – Video selittää mistä on kyse
TTIP:n on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja tuoda sitä kautta taloushyötyä niin Yhdysvalloille kuin EU:llekin. Katso videolta, mistä oikein on kyse. Toimittaja: Mark Autio, grafiikka: Uolevi Holmberg

Euroopan unionin ja Yhdysvaltain neuvottelijat riensivät maanantaina paikkaamaan vahinkoa ympäristöjärjestö Greenpeacen aiemmin päivällä julkaisemasta tietovuodosta.

Greenpeace julkisti 248 sivua neuvottelutekstiä EU:n ja Yhdysvaltain välisestä kauppa- ja investointisopimuksesta TTIP:stä. Tekstit ovat ilmeisesti viime viikon neuvottelukierrosta edeltäviä versioita.

”Näiden tekstien tulkinta tuntuu vaihtelevan harhaanjohtavasta täysin virheelliseen. TTIP tulee ylläpitämään eikä heikentämään vahvoja kuluttajan-, terveyden- ja ympäristönsuojelun standardejamme”, Yhdysvaltain kauppaedustajan toimisto sanoi uutistoimistojen mukaan.

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaan ilmassa on merkittävä määrä väärinkäsityksiä.

”Täytyy toistaa uudelleen ja uudelleen: yksikään EU-sopimus ei koskaan tule heikentämään standardejamme kuluttajansuojan, elintarviketurvallisuden tai ympäristön suhteen”, Malmström kirjoittaa blogissaan.

Väkevä reaktio kertoo, että neuvotteluosapuolet ovat huolissaan historian ehkä suuriman kauppasopimuksen kohtalosta.

Jo ennen tietovuotoa neuvotteluaika oli loppumassa ja poliitikot etenkin EU:ssa ahtaalla kansalaispaineen takia. Mikäli vuoto vaikeuttaa neuvotteluja entisestään, se voi pian tarkoittaa, että sopimus haudataan vähintään tilapäisesti.

”TTIP-sopimuksesta on päästävä nopeasti sopuun”, kiteytti Saksan liittokansleri Angela Merkel maanantaina.

Mikä on TTIP?

Sopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2013 lähtien. Se kattaisi puolet maailman bruttokansantuotteesta ja loisi 800 miljoonan ihmisen markkina-alueen.

TTIP:n on tarkoitus poistaa päällekkäistä sääntelyä, vapauttaa kilpailua, poistaa tullimaksuja ja luoda talousalueiden välille yritysten ja valtioiden välisiä riitoja koskeva investointisuojajärjestelmä. Arviot talousvaikutuksista vaihtelevat, mutta komission käyttämän arvion mukaan TTIP nostaisi EU:n bruttokansantuotetta 120 miljardilla eurolla vuoteen 2027 mennessä.

Lisäys olisi lähes merkityksetön. Sopimuksen tärkeimpänä vaikutuksena pidetäänkin sitä, että EU pääsee määrittämään kansainvälisen kauppa- ja investointipolitiikan sääntöjä ja tulevaisuutta.

Sopimus on herättänyt paljon arvostelua. Yli kolme miljoonaa eurooppalaista on allekirjoittanut vetoomuksen TTIP:n kaatamiseksi. Arvostelijat pelkäävät eurooppalaisten standardien heikentyvän esimerkiksi kuluttajansuojassa, elintarviketurvallisuudessa ja ympäristölainsäädännössä.

Lisäksi arvostelijat pelkäävät, että sopimus luo investointisuojajärjestelmän, joka mahdollistaisi yrityksille valtioiden lainsäädäntöön puuttumisen olemattomilla perusteilla.

Mitä vuodetuissa asiakirjoissa sanotaan?

Greenpeacen julkistamista papereista, joiden aitouden ovat varmistaneet muun muassa sanomalehdet The Guardian ja Süddeutsche Zeitung, näkee selvästi Yhdysvaltojen ja EU:n kannan käsittelyssä oleviin kappaleisiin.

Vuoto on varmistus, että osapuolet ovat yhä kaukana toisistaan ja Yhdysvallat ei ole suostunut moniin EU:n vaatimuksiin.

Yhdysvallat vaatii tietojen mukaan EU:ssa voimassa olevan muuntogeenisen ruoan ja hormonilihan kieltävän säädöksen kumoamista. Yhdysvallat haluaa myös yrityksilleen suuremman roolin esimerkiksi elintarviketurvallisuuteen liittyvän sääntelyn muokkaamisessa.

Yhdysvallat painostaa EU:ta suostumaan sen kauppaehtoihin kovilla keinoilla. Keinovalikoimassa on muun muassa tuontihelpotusten epääminen eurooppalaisilta autonvalmistajilta, jos sopimusta ei synny. Süddeutsche Zeitung -lehden mukaan Yhdysvallat käyttää tätä uhkausta nimenomaan helpottaakseen omien maataloustuotteidensa pääsyä Eurooppaan.

Vuodetussa tekstissä ei mainita sanallakaan kuluttajansuojaa koskevaa niin sanottua varovaisuusperiaatetta, josta kauppakomissaari Malmström on luvannut pitää kiinni.

Yhdysvallat ei myöskään ole suostumassa komission investointisuojamalliin, joka tekisi riitojen käsittelystä avoimempaa.

Mitä nyt tapahtuu?

TTIP piti saada valmiiksi viime vuoteen mennessä, mutta neuvottelut ovat kangerrelleet sekä kansalaispaineen että vaikeiden asioiden takia. Erityisesti maatalous, julkiset hankinnat ja investointisuoja ovat olleet hankalia.

Jo ennen tietovuotoa näytti siltä, ettei sopimusta saada sinetöityä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja loppuvuonna. Se tarkoittaisi todennäköisesti sopimuksen hautaamista ainakin useaksi vuodeksi, koska presidenttiehdokkaat ovat puhuneet kauppasopimuksista kriittisesti.

TTIP:stä on tullut entistä vaikeampi aihe myös Euroopassa. Sopimuksen suosio on romahtanut Saksassa ja Merkelin sille antama tuki on yhä laimeampaa. Myös Ranskassa päättäjät ovat kommentoineet TTIP:iä kylmäkiskoisesti.

Ensi vuonna Saksassa on parlamenttivaalit ja Ranskassa presidentinvaalit. Molemmissa maissa vaalimenestystä niittäneet oikeistopopulistit vastustavat TTIP:iä täydellä sydämellä.

Mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä enemmän myös Merkel sekä Ranskan presidentti François Hollande ottavat etäisyyttä tulenarkaan sopimukseen.

KEVIN LAMARQUE / Reuters
Britannian pääministeri David Cameron (vas), Italian pääministeri Matteo Renzi (selin), Ranskan presidentti François Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltojen presidentti Barack keskustelivat TTIP-sopimuksesta viime viikolla Hannoverissa.
Britannian pääministeri David Cameron (vas), Italian pääministeri Matteo Renzi (selin), Ranskan presidentti François Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Yhdysvaltojen presidentti Barack keskustelivat TTIP-sopimuksesta viime viikolla Hannoverissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat