Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokramökki on yhä useamman valinta – mitä se maksaa ja mikä on sopiva hinta?

Sekä vuokrattavien loma-asuntojen tarjonta että kysyntä ovat viime aikoina lisääntyneet. Sen oikean majapaikan etsiminen netin lukuisten vuokramökkisivustojen syövereistä voi olla kuluttajalle hankalaa.

Talous
 
Anu Vallinkoski
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Yhä useampi mökin omistaja on kiinnostunut vuokraamaan lomakotiaan.
Yhä useampi mökin omistaja on kiinnostunut vuokraamaan lomakotiaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vuokramökin etsiminen netistä saa monen pään pyörälle. Loma-asuntoja vuokralle kaupittelevia sivustoja on kymmeniä.

Alan veteraaniyritys Lomarengas alkoi välittää vuokramökkejä netissä 15 vuotta sitten. Ajan mittaan rinnalle on ilmestynyt lukuisia kilpailijoita. GoFinland, Nettimökki, Huvilat.net, Mökkiavain … Myös Airbnb:ssä ja Tori.fi:ssä on vuokramökkejä tarjolla.

Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien edunvalvontajärjestö MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi ymmärtää tarjonnan paljoutta tuskailevaa kuluttajaa.

”Majoitusta etsivän voi olla vaikea hahmottaa, millä periaatteella eri mökkisivut toimivat”, hän sanoo.

Olennaisin ero sivustojen välillä on se, pitääkö sivua yllä mökkejä välittävä elinkeinonharjoittaja vai onko kyse kaikille avoimesta vuokramökkien ilmoituspalstasta. Välitysyritys rinnastuu majoitusliiketoiminnanharjoittajaan, jota sitoo kuluttajansuojalaki. Ilmoituspalstojen kaltaisen sivun ylläpitäjä sen sijaan ei ole vastuussa vuokraukseen mahdollisesti liittyvistä ongelmista.

Yleensä sivujen kautta voi varata mökin. Ilmoituspalstamaisilla sivuilla ei voi maksaa vuokraa nettipankin kautta eikä siellä ole näkyvissä vuokraus- eikä peruutusehtoja.

Joskus mökin vuokraamisesta tulee riitaa. Eniten kiistaa syntyy peruutusmaksuista, siivouksesta ja siitä, että mökin taso ei vastaa asiakkaan mielestä annettua kuvausta.

Valtakunnallinen kuluttajaneuvonta sai viime vuonna kymmeniä yhteydenottoja niin yritysten kuin yksityisten vuokraamista loma-asunnoista.

Elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisiä riitatapauksia selvittelevän Kuluttajariitalautakunnan käsiteltäväksi tuli muutama vuokramökkejä koskeva tapaus.

Lomarenkaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola sanoo, ettei vuokramökkisivustojen määrän lisääntyminen ole kirpaissut vanhaa yritystä.

”Viime vuodet talouslukumme ovat olleet kasvussa. Uudet palveluntarjoajat ovat lisänneet kuluttajien tietoisuutta mökkimajoituksesta, mikä on kasvattanut kysyntää”, hän kertoo.

Olkkolan mukaan tyypillinen mökkivuokralainen on suomalainen keskituloinen perhe, jossa on kaksi kouluikäistä lasta. Viime aikoina asiakaskunta on kuitenkin hieman nuorentunut. Vuokraajissa on ollut entistä enemmän aiempaa nuorempia perheitä ja nuoria pariskuntia.

”City-sukupolvi ei välttämättä halua sitoutua omaan mökkiin ja sen tuomiin velvollisuuksiin. Vuokramökki on helppo vaihtoehto”, Olkkola perustelee muutoksen suuntaa.

Jos mökkimajoituksen suosio on kasvanut, niin myös mökinomistajat ovat kiinnostuneita vuokraamaan lomakotejaan. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen mökkibarometrin mukaan viisi prosenttia mökkiläisistä on kiinnostunut vuokraamaan kakkoskotiaan lähitulevaisuudessa. Jos kaikki kiinnostuneet tarttuisivat toimeen, tulisi tarjolle 30 000 uutta mökkiä.

Nykyään markkinoilla on 12 000–15 000 ammattimaisesti vuokrattua loma-asuntoa. Satunnaisesti vuokralla olevien mökkien määrästä ei ole tietoa.

Eniten kysyntää olisi Lomarenkaan Olkkolan mukaan mökeille, joiden varustelutaso vastaa normaalia asuntoa ja joiden sijainti on hyvä sekä kesä- että talvikäyttöä ajatellen.

Hän ei kuitenkaan usko tarjonnan rajuun kasvuun.

”Vuokrauksessa on vaivansa. Mökki pitää laittaa vuokralaisia varten kuntoon. Omat tavarat täytyy viedä pois. Pitää ratkaista myös se, miten järjestää avainten luovutus, siivous ja huolto. Monia huolettaa myös se, että vuokralla mökki kuluu enemmän kuin omassa käytössä.”

Välitysyritykset tarjoavat mökkiään vuokraavalle monenlaisia maksullisia palveluita. Helpoimmillaan vuokraus sujuu niin, ettei omistajan tarvitse huolehtia muusta kuin tilinumeron antamisesta välitysfirmalle.

Kaiken voi myös tehdä itse. Oman mökkinsä voi laittaa tarjolle netin ilmoitussivustoille. Saadut vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa, joista pitää ilmoittaa verottajalle.

”Joskus verot unohtuvat. Yksityiseltä vuokraava voikin haluamattaan olla mukana kasvattamassa harmaata taloutta”, Aittomäki huomauttaa.

HS vertaili: mitä maksaa neljän hengen mökkiloma?

Vertailuun valittiin neljä erilaista vuokramökkiä ajalle 6.–13. kesäkuuta.

Kuvakaappaus Airbnb-sivulta.
Kuvakaappaus Airbnb-sivulta.

Rantamökki Tammisaaressa:

Mikä? Viidelle hengelle sopiva kahden makuuhuoneen merenrantamökki Tammisaaressa. Mökillä on muun muassa puusauna ja grillipaikka. Automatka Tammisaaren keskustaan vie noin 10 minuuttia.

Mitä maksaa? Kaikkine pakollisine kuluineen 668 euroa.

Mikä palvelu? Airbnb:n nettisivujen kautta tavalliset ihmiset voivat tarjota vuokralle omaa asuntoaan tai mökkiään. Sivustolla sekä vuokralaiset että vuokranantajat voivat antaa julkista palautetta toisilleen.

Tori
Tori

Pikkumökki Kangasalta

Mikä? Pieni järvenrantamökki, jossa on majoitustilaa viidelle hengelle kolmessa eri rakennuksessa. Mökillä on puulämmitteinen sauna. Vuokralainen voi lainata myös soutuvenettä.

Mitä maksaa? 400 euroa

Mikä palvelu? Kirpputori-sivustona paremmin tunnetussa Tori.fissä on tarjolla myös yli tuhat vuokrattavaa loma-asuntoa. Haun voi tehdä maakunnan tarkkuudella. Vuokramökkejä Tori.fissä kaupittelevat sekä yritykset että yksityishenkilöt. Sivun kautta ei voi tehdä varausta. Asiakkaiden palautteita ei myöskään ole näkyvillä.

Lomarengas
Lomarengas

Hirsihuvila Mäntyharjulta

Mikä? Talviasuttava 2000-luvulla rakennettu hirsimökki kahdella makuuhuoneella. Varusteisiin kuuluvat muun muassa internet-yhteys, DVD-soitin, vaatteiden kuivauskaappi ja astianpesukone.

Mitä maksaa? Kaikkine pakollisine kuluineen 880 euroa. Lisäksi liinavaatteet 15,28 euroa/henki ja loppusiivous 120 euroa.

Mikä palvelu? Lomarenkaan nettisivuilla mökkiä voi hakea monin eri perustein. Sivuilla on myös vuokralaisten antamia arvosteluja. Lomarengas vertautuu majoitusliikkeeseen, jota velvoittaa kuluttajansuojalaki.

Nettimokki
Nettimokki

Lapin kelohonkamökki

Mikä? Inarinjärven tuntumassa sijaitsevassa kahden huoneen mökissä on majapaikkoja kuudelle. Pihapiiristä löytyy ulkovessa ja kylpytynnyri.

Mitä maksaa? 490 euroa viikko

Mikä palvelu? Nettimökki on ilmoituspalstan kaltainen sivusto. Sivun ylläpitäjä ei siis ole vastuussa, jos vuokrauksessa jokin menee pieleen. Sivulla on tarjolla rinnan yritysten ja tavallisten ihmisten omistamia vuokramökkejä. Majapaikkaa voi hakea muun muassa sijainnin, mökin ominaisuuksien tai läheisten harrastusmahdollisuuksien perusteella. Vuokralaiset voivat jättää palveluun arvostelunsa.

Raakelintupa
Raakelintupa

Rantamökki Kustavissa

Mikä? Kustavilaisessa vuokramökissä on tilaa neljälle hengelle. Mökkisaunasta voi pulahtaa uimaan omaan rantaan. Asioilla pitää käydä ulkohuussissa.

Mitä maksaa? 550 euroa

Mikä palvelu? Linkki Tamminiemen lomamökkien nettisivuille löytyi Kustavin kunnan sivuilta. Monet kunnat listaavat sivuilleen alueellaan tarjolla olevia majoituspalveluita. Kuntien sivuilta ei näe mökin varaustilannetta eikä asiakkaiden palautteita.

Mitä mökkeily maksaa?

Vuokralainen pääsee nauttimaan viikon ajaksi mökkielämää alle parilla sadalla eurolla, jos majapaikan varustelulla ja sijainnilla ei ole niin väliä.

Viikko hulppeassa huvilassa taas voi maksaa yli 3 000 euroa.

Omistusmökin kustannusten selvittely on hankalampaa kuin vuokramökin.

Vapaa-ajan asukkaiden liiton (VAAL) puheenjohtaja Pentti Heikkurinen listasi HS:n pyynnöstä karkeasti mökinomistajalle koituvia kuluja.

”Ensin on tietysti alkuinvestointi, ostaminen tai rakentaminen. Mökkien hinnat vaihtelevat valtavasti. Huonokuntoisen syrjäisen mökin voi saada omakseen muutamalla kymmenellä tuhannella eurolla. Arvokkaimmat taas ovat uusien omakotitalojen hinnoissa. Myös varusteluun saa uppoamaan rahaa niin paljon kuin haluaa”, Heikkurinen sanoo.

Vuosittain mökinomistajalle kertyy menoja muun muassa tiemaksuista, teiden aurauksesta, sähköstä ja vedestä, lämmityksestä ja kiinteistöverosta. Moni hankkii nykyisin lomakotiinsa myös hälytysjärjestelmän rosvojen varalta.

Lisäksi kuluja voi koitua lainanlyhennyksistä.

”Korjaus- ja ylläpitomenot ovat niin ikään merkittäviä. Huollosta ei kannata luistaa, koska mökin huono kunto laskee sen arvoa.”

Heikkurinen arvioi, että vuosittain mökki nielee noin 1 500–4 500 euroa. Summan suuruuteen vaikuttaa muun muassa mökin varustelu ja se, miten paljon mökkiläinen tekee huoltotöitä itse.

Nykyisin kesämökki ei Heikkurisen mukaan ole loistava sijoitus, jos pohtii vain rahallista arvoa.

”Takavuosina mökit olivat kysyttyjä ja pitivät hyvin arvonsa. Nyt on toisin. Tilanne voi taas toki muuttua”, hän pohtii.

Parhaiten arvonsa säilyttää hyväkuntoinen, pääkaupunkiseudun tuntumassa rauhallisella paikalla, vesistön rannalla sijaitseva loma-asunto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat