Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoma paransi tulostaan selvästi etenkin Suomessa

Erityinen ilonaihe oli Sanoman Suomen mediatoiminta, etenkin Nelonen Media.

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin keskustassa sijaitseva Sanomatalo kuvattuna helmikuussa.
Helsingin keskustassa sijaitseva Sanomatalo kuvattuna helmikuussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mediayhtiö Sanoman liiketulos ilman kertaluonteisia eriä kääntyi 1,9 miljoonaa euroa voitolliseksi tammi–maaliskuussa. Viime vuoden vastaavalla jaksolla tappio oli 19,9 miljoonaa euroa.

Erityinen ilonaihe oli Sanoman Suomen mediatoiminta. Sen operatiivinen liiketulos oli 11 miljoonaa euroa, kun tulos viime vuonna vastaavaan aikaan oli 2,1 miljoonaa euroa tappiolla. Operatiivinen liiketulos liikevaihdosta oli 7,6 prosenttia.

Suomessa mainosmyynti kasvoi. Tulosta paransi myös säästöohjelma. Merkittävä syy Suomen mediatoimintojen parannukseen oli Nelonen Media, joka nousi kaupallisen television markkinajohtajaksi Suomessa. Myös radiot tekivät hyvän tuloksen. Niiden liikevaihto kasvoi 39 prosenttia ja mainosmyynti kuusi prosenttia.

Konsernin tulos oli selvästi parempi kuin analyytikot olivat odottaneet. Factsetin seitsemältä analyytikolta keräämä konsensusennuste arveli Sanoman liiketuloksen ennen kertaeriä olleen tammi–maaliskuussa 10,3 miljoonaa euroa tappiolla.

”Sanomalla oli vahva ensimmäinen vuosineljännes: orgaaninen liikevaihto oli käytännössä edellisvuoden tasolla ja kannattavuus parani. Kustannusinnovaatioiden ja syksyn 2015 kustannussäästöohjelman täyden vaikutuksen myötä operatiivinen liikevoitto parani edelleen ja oli 1,9 miljoonaa euroa”, sanoo Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven yhtiön tiedotteessa tiistaina.

Vaikka mainosmyynti on kehittynyt myönteisesti, yhtiö ilmoittaa markkinanäkymien olevan edelleen varovaiset. ”Uskomme edelleen, että markkinakehitys on tänä vuonna edellisvuoden kaltaista ja pysyy epävakaana”, yhtiön tiedotteessa sanotaan.

Myös Belgian ja Hollannin vuosi on alkanut hyvin. Orgaaninen liikevaihto kasvoi 3,1 prosenttia. Operatiivinen liikevoitto oli 7,4 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 5,8 miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti oli 4,2 prosenttia liikevaihdosta.

Learningin alkuvuosi on yleensä vaimea, niin nytkin. Toimintojen liikevaihto laski ja kannattavuus parani.

Koko konsernin liikevaihto laski noin 380 miljoonasta eurosta noin 353 miljoonaan euroon. Liikevaihdo laski vain 0,1 prosenttia, jos huomioon otetaan erilaiset rakennemuutokset. Koko viime vuoden liikevaihto oli noin 1,7 miljardia euroa. Operatiivinen liikevoitto oli koko vuonna 83,2 miljoonaa euroa.

Yhtiö odottaa rakennemuutoksilla oikaistun liikevaihdon olevan edellisvuoden tasolla tai paranevan. Operatiivisen liikevoittoprosentin odotetaan olevan yli 7 prosenttia.

Yhtiön liiketoiminnan kassavirta parani noin 17 miljoonaa euroa, mutta oli edelleen miinuksella 56,2 miljoonaa euroa.

Henkilöstön määrä on laskenut selvästi vuoden takaisesta. Tuolloin työntekijöitä oli 7 000. Nyt heitä on 5 379, jos työsuhteet muutetaan kokoaikaisiksi.

Helsingin Sanomat on osa Sanomaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat