Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sellu halpeni ja kartonkituotanto takerteli – Metsä Groupin vuosi alkoi viime vuotta heikommin

Kannattavuuden heikkenemisestä huolimatta selluyhtiö takoi yhä kovaa tuottoa pääomalle.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Metsä Fibren Äänekosken-tehdas.
Metsä Fibren Äänekosken-tehdas. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Metsänomistajien omistaman Metsä Groupin alkuvuosi lähti huonommin käyntiin kuin viime vuosi. Sellua ja kartonkia tekevien tytäryhtiöiden tulokset heikkenivät.

Sellua tuotavan Metsä Fibren liiketulos ilman kertaluonteisia eriä heikkeni viime vuoden tammi–maaliskuun 79 miljoonasta eurosta 64 miljoonaan.

Pudotuksen syynä oli pitkäkuituisen sellun hinnan aleneminen. Sen valuuttamääräiset markkinahinnat laskivat tammi–maaliskuussa 13 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Lyhytkuituisenkin sellun hinta laski, mutta valuuttakurssit huomioiden se nousi lievästi.

Sellu on ollut Metsä Groupin viimeaikainen menestystuote. Tuloksen heikkenemisen jälkeenkin yksikön sijoitetun pääoman tuotto oli edelleen 29 prosenttia. Viime vuonna samaan aikaan se oli peräti 46 prosenttia.

Myös toisen vahvuuden, kartonkiteollisuuden, tulos heikkeni. Metsä Boardin liiketulos putosi viime vuoden 43 miljoonasta eurosta 35 miljoonaan. Sijoitetun pääoman tuotto aleni 11 prosentista 8,3 prosenttiin.

Liiketulosta heikensi Ruotsissa sijaitsevan Husumin tehtaan uuden taivekartonkikoneen käyntiinlähdön takertelu, jonka takia tehtaan sellun ja kartongin tuotantomäärät olivat pieniä.

Husumissa on tehty sama kuin muuallakin yhtiössä eli siirrytty paperituotannosta kartonkiin lähes 200 miljoonan euron investoinneilla. Yhtiössä odotetaan, että uuden koneen täysi toiminta saavutetaan vuoden loppuun mennessä.

Groupin alkuvuotta eivät pelastaneet myöskään sahatavaraa, vaneria ja puutuotteita valmistava Metsä Wood eikä pehmo- ja ruuanlaittopapereita valmistava Metsä Tissue. Kummankin tytäryhtiön liiketulokset heikkenivät parilla miljoonalla.

Metsä Groupin pääjohtaja Kari Jordan luonnehtii osavuosikatsauksessa liiketoiminnan kehitystä odotetuksi.

”Liiketulokseen vaikuttivat sellun hieman alentunut hinta ja Metsä Boardin Husumin tehtaan uuden taivekartonkikoneen käyntiinlähtövaihe”, Jordan toteaa.

Jordanin mukaan ”olennaista talouden kasvun vauhdittumista ei ole näköpiirissä”.

Tulos oli markkinoiden odottama. Yhtiön osakekurssi laski selvästi aamupäivällä, mutta keskipäivän julkistuksen jälkeen se pysytteli ennallaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat