Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verottaja vahtii tänä vuonna erityisesti vuokratuloja – HS kokosi tärpit vuokranantajalle

Taas voit säästää satasia. Veronmaksajat ja HS listasivat vuokranantajan keskeiset vähennykset ja pulmakohdat.

Talous
 
Helpot ohjeet veroilmoituksen tekoon
Helpot ohjeet veroilmoituksen tekoon
Laiturin teosta saa kotitalousvähennyksen, mutta rannan ruoppaamisesta ei. Pihapiirin lumen auraus kelpaa, mutta pihakujan ei. Pation voi rakentaa, mutta katoksen tekoa ei korvata. Katso nämä ja joukko muita käytännön vinkkejä veroilmoituksen täyttöön, asiantuntijana Veronmaksajien johtava lakimies Päivi Kaari.

Tänä vuonna vuokratuloista tehtävät vähennykset ovat verottajan erityisseurannassa.

Veronmaksajien johtavan lakimiehen Päivi Kaaren mukaan huhtikuun 27. päivänä aiheesta lähetetty paimenkirje sai heti monet soittamaan huolestuneina Veronmaksajien palvelupuhelimeen.

Verohallinnon mukaan henkilöverotuksessa verotettavia vuokranantajia on nykyisin noin 300 000, ja määrä on kasvussa.

Vuokra-asunnoista noin kaksi kolmasosaa on yksityisten ihmisten omistuksessa.

Vuokratuloista on yleensä maksettu ennakkoveroa, mutta ne puuttuvat kokonaan esitäytetystä veroilmoituksesta.

”Osaa vuokranantajista tämä vähän hämmentääkin”, Kaari kertoo.

Kun niin moni asia on verottajan tiedossa ja esitäytettynä, jollekin voi tulla mieleen, että vuokratulotkin ovat jo verottajan tiedossa.

Näin ei kuitenkaan ole, vaan vuokranantajan 7 H -lomake on aina lähetettävä. Sen voi täyttää helposti myös verkon kautta.

Vaikka vähennykset eivät olisi veroilmoituksen palautuspäivään mennessä kokonaan tiedossa, vuokratulot kannattaa ilmoittaa ajoissa, koska niiden laiminlyönti johtaa veronkorotuksiin.

Vähennyksiä voi sitten täydentää myöhemmin.

”Korotukset ovat yleensä muutamia satasia”, Kaari arvioi.

Veroilmoitus tulee antaa joko keskiviikkona 4. toukokuuta tai perjantaina 13. toukokuuta. Päivämäärä käy ilmi esitäytetystä kotiin lähetetystä veroilmoituksesta oikeasta yläkulmasta.

Aviopuolisoilla on molemmilla aina sama päivä.

Ville Männikkö / Lehtikuva
Vuokra-asunnon näyttö Helsingin Kalliossa.
Vuokra-asunnon näyttö Helsingin Kalliossa.
HS kokosi Veronmaksajien neuvoilla joukon perusohjeita ja knoppeja siihen, mitä vuokranantajan täytyy verotuksessa huomioida.

Tarkista lainan korot

Verottajan tulisi tietää vuokra-asuntoon kohdistuvat lainan korot, mutta asia on syytä tarkistaa.

Vuokra-asuntoa varten otetun lainan korkojen tulisi näkyä esitäytetyn veroilmoituksen kohdassa 7.6 tulonhankkimisvelan korkoina.

Viime vuoden verotuksessa oman asunnon lainan koroista sai vähentää 65 prosenttia. Tulonhankkimisvelan korot saa sen sijaan vähentää täysmääräisesti.

Maksuhetki ratkaisee

Vuokrien, tuloista vähennettävien vastikkeiden ja menojen osalta olennaista on se, minä vuonna maksut on todellisuudessa maksettu. Vain ne lasketaan.

Omat remontit

Vastikkeissa isoimmat kysymykset liittyvät taloyhtiön remontteihin, esimerkiksi huoneistossa itse teetettyihin remontteihin ja taloyhtiön hankkeisiin.

Vuokranantajan kannattaa muistaa, että itse teetetyt ja maksetut remontit ovat yleensä aina vuosikorjausta, jotka voi vähentää täysimääräisesti saman vuoden verotuksessa. Tällaisia ovat esimerkiksi itse teetetyt keittiöremontit.

Kulujen määrällä ei ole merkitystä.

Taloyhtiön remontit

Taloyhtiön teettämissä remonteissa on merkitystä ainoastaan sillä, miten näitä menoja varten kerättyjä vastikkeita on käsitelty taloyhtiön kirjanpidossa. Sillä ei ole väliä, ovatko ne niin sanottua vuosi- vai peruskorjausta.

Sääntönä on tällöin se, että jos taloyhtiö on tulouttanut vastikkeet omaan tuloslaskelmaansa tuloiksi, ne ovat vuokranantajalle vähennyskelpoisia samalla tavalla kuin hoitovastikkeetkin.

Näiden selvittämisessä taloyhtiön isännöitsijä tai kirjanpitäjä kertoo tarkat summat.

Jos esimerkiksi putkiremontin huoneistokohtainen summa, vaikka 20 000 euroa tuloutetaan asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa, sen voi vähentää kokonaisuudessaan saman vuoden vuokratuloista.

Vähennykset säilyvät pitkään

Jos vuokratulot ovat tällöin menoja pienemmät, vuokratulot jäävät miinukselle. Jos vuokranantajalla on muita pääomatuloja, esimerkiksi osinkoja, puun myyntituloja tai luovutusvoittoja, vähennykset voi tehdä niistä tuloista.

Jos näidenkin jälkeen jää miinukselle, avuksi tulee alijämähyvitys, jossa vastaavan vähennyksen voi tehdä ansiotuloista, eläkkeistä tai palkkioistaan.

Tässä monimutkaisesta hyvityksestä vuotuisena rajan on noin 4 600 euron pääomamenot, josta saa 1 400 euron verohyödyn itselleen.

Jos senkin jälkeen jää jotain vielä vähentämättä, verottaja vahvistaa tappion. Se on voimassa kymmenen vuotta ja verottaja vähentää sitä tulevina vuosina automaattisesti.

Suuri osa on vuosikorjauksia

Asuinhuoneistossa vähennysten jaksottaminen useammalle vuodelle koskee harvinaisempi perusparannuksia.

Tällaiseksi katsotaan esimerkiksi itse teetetty parvekelasitus, joka jaksotetaan 10 vuodelle. Sen sijaan kaikki pintaremontit ovat vuosikorjauksia.

Vuokraa ensin, remontoi sitten

Jos ostaa asunnon ja remontoi sen ennen vuokraustoiminnan alkamista, remonttikuluja ei saa vähentää vuokratuloista, vaan ne lasketaan kuuluviksi huoneiston hankintamenoon.

Tämän takia mahdollisuuksien rajoissa kannattaa usein sopia, että remontit tehdään, kun vuokrasopimus on tehty. Verohallinnon ohjeen mukaan remonttikulut ovat vähennyskelpoisia, kun vuokralainen on muuttanut tai ottanut huoneiston käyttöönsä.

Käytännössä vuokrasopimus kannattaisi usein siis laatia niin, että asunnon antaa käyttöön jo remontin ajaksi ja antaa alennusta siksi ajaksi.

Kulujen meno hankintamenoksi ei sinänsä ole paha asia sekään, koska asunnon myydessä kulut saa vähentää tällöin, mutta moni vuokranantaja haluaa käyttää vähennyksen heti.

Toinen yleinen ”virhe” vuokrasijoittajalla on se, että omistaja haluaa maksaa ostamaansa huoneistoon kohdistuvan taloyhtiön velkaosuuden samantien pois ennen kuin ryhtyy vuokraamaan asuntoa.

Vaikka taloyhtiö tulouttaisi tuon summan tuloslaskelmaansa, se ei auta, vaan suoritus katsotaan hankintamenoksi.

Kotitalousvähennys ei käy

Kotitalousvähennystä ei vuokranantaja remonteista pääse käyttämään. Jos vuokralla ollut asunto otetaan omaan käyttöön, se voi olla verovuoden aikana molemmissa käyttötarkoituksissa, sekä vuokralla että kotitalousvähennyksen alaisessa käytössä.

Tällöin kannattaa miettiä, kumpi vähennys on tuottoisampi.

Verottaja katsoo, että pitkään vuokralla olleissa kohteissa vuokralaisen lähdön jälkeen tehtyjä remonttejakin voidaan vähentää vuokratuloista, koska remontti johtuu vuokralaisen aiheuttamasta huoneiston kulumisesta.

Tällöin remontteja suunnitellessa kannattaa miettiä, mikä on tarvikkeiden osuus remontin kuluista.

Vuokravähennyksissä verohyöty on 30 prosenttia, kotitalousvähennyksessä 45 prosenttia – mutta vain työn osuudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat