Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelänaapurin yllättävä vientivaltti: Viro on Euroopan suurin puutalojen kauppias

Virosta tuli EU:n suurin puutalojen viejä. Se on poikkeus alihankintaan perustuvassa taloudessa.

Talous
 
Marko Mumm
Leo Hertmann vasaroi muovinauhoja puutalon seinään Q-Haus Balticin tehtaalla Jõelähtmessä. Seinä valmistuu puutaloon Pohjois-Norjaan.
Leo Hertmann vasaroi muovinauhoja puutalon seinään Q-Haus Balticin tehtaalla Jõelähtmessä. Seinä valmistuu puutaloon Pohjois-Norjaan. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Pieniä talouksia Suomeen verrattuna

 Virossa oli vuoden 2014 alussa 1,3 miljoonaa asukasta, Latviassa 2 ja Liettuassa 2,9 miljoonaa eli yhteensä runsaat kuusi miljoonaa asukasta. Suomessa asukkaita oli vajaat viisi ja puoli miljoonaa.

 Viron bruttokansantuote oli vuonna 2014 runsaat 20 miljardia euroa, Latvian vajaat 24 miljardia ja Liettuan runsaat 36 miljardia eli yhteensä noin 80 miljardia euroa. Suomen bkt oli 205 miljardia euroa.

 Henkeä kohti laskettuna Viron bkt oli vuonna runsaat 15 000 euroa. Latvian bkt oli vajaat, Liettuan runsaat 12 000 euroa. Suomen bkt oli henkeä kohti vajaat 38 000 euroa eli noin kolminkertainen Latviaan ja Liettuaan verrattuna.

Tallinna / Jõelähtme Virosta on tällä vuosikymmenellä tullut EU:n johtava puutalojen viejä. Entisessä kolhoosin navetassa Tallinnan lähellä Jõelähtmen kunnassa toimii nyt puutalotehdas Q-Haus Baltic.

Tehtaan omistaja ja toimitusjohtaja Reino Soots, 36, ajaa tehtaalle pääkonttorista Tallinnasta työmersulla, jonka rekisteritunnus on 111 HUS, eli talo norjaksi ja ruotsiksi.

Marko Mumm
Reino Soots
Reino Soots

Tuotannosta 98 prosenttia menee vientiin, enimmäkseen Pohjois-Norjaan, sanoo Soots.

Jos muut alat olisivat kehittyneet puuteollisuuden tapaan, Viron talous ei perustuisi enää pääasiassa alihankintaan.

Puuteollisuuden kehitys Virossa noudattaa klassista mallia, sanoo makrotalouden professori Raul Eamets Tarton yliopistosta: 1990-luvun alussa Virosta lähtivät tukkikuormat, 1990-luvun lopulla sahatavara, ja nyt viedään valmiita puutaloja.

Päinvastaisena malliesimerkkinä Eamets pitää maidon tuotantoa. Autot ovat hakeneet Virosta raakamaitoa Liettuaan, jossa se on jalostettu maitojauheeksi ja viety Venäjälle. Teknisesti moderneja maitotiloja uhkaavat nyt konkurssit Venäjän pakotteiden seurauksena.

Maitoteollisuuden ohessa ongelmia on muillakin aloilla. Vielä vähän aikaa sitten Viro panosti oman luonnonvaransa, palavankiven, jalostukseen öljytuotteiksi. Alhainen öljyn hinta on nyt romahduttanut alan.

Marko Mumm
Toimitusjohtaja Reino Soots (vas.) seuraa, miten Teet Rikko (kesk.) ja Ego Peep sirkkelöivät talopaketin lautoja Q Haus Balticin tehtaalla Tallinnan lähellä. Puut tuodaan tehtaalle Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Valmiit puutalot lähtevät Norjaan.
Toimitusjohtaja Reino Soots (vas.) seuraa, miten Teet Rikko (kesk.) ja Ego Peep sirkkelöivät talopaketin lautoja Q Haus Balticin tehtaalla Tallinnan lähellä. Puut tuodaan tehtaalle Ruotsista, Suomesta ja Venäjältä. Valmiit puutalot lähtevät Norjaan.

Kaikki kolme Baltian maata ovat alihankintatalouksia, joiden talous keikkuu naapurimaiden suhdanteiden mukaan.

EU:n ja Norjan tuet muodostavat yhä merkittävän osan kaikkien kolmen valtion budjeteista. Virossa tukien osuus on pienin, vajaa kymmenen prosenttia valtion tuloista.

Viron koko talouden nykyvaihetta Eamets luonnehtii sanalla pysähtyneisyys.

Bruttokansantuote on vain hieman suurempi kuin ennen 2008 alkanutta kriisiä. Viime vuosina talouskasvu on ollut odotettua hitaampaa. Viime vuonna talous kasvoi 1,1 prosenttia. Latviassa ja Liettuassa talouskasvu on nopeampaa, mutta Eametsän mukaan niiden talouksien syklit tulevat Viron perässä. Palkat ja elintaso ovat matalampia.

Marko Mumm
IPad seinällä välittää pääkonttoriin tietoa, kuinka kauan kukin työvaihe tehtaalla vie aikaa.
IPad seinällä välittää pääkonttoriin tietoa, kuinka kauan kukin työvaihe tehtaalla vie aikaa.

Q-Haus Balticin tehdashallissa iPadin sekunnit vaihtuvat, kun työmies Leo Hertmann kiinnittää vaalean puulevyn ympärille muovinauhoja. IPadissa lukee työvaiheen nimi: muovinauhat. Meneillään on Tromssaan Pohjois-Norjaan menevän puutalon seinän viimeistely.

IPad välittää Tallinnan Lasnamäelle pääkonttoriin tietoa, kuinka kauan mikäkin työvaihe kestää.

Viime vuonna Viro vei puutaloja 278 miljoonan euron arvosta, mikä oli Viron tilastokeskuksen mukaan 28 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Virossa hienoinen kasvu perustuu nyt kulutukseen. Kulutusta pitää yllä työvoimapulasta johtuva palkkojen nousu.

Pankkien analyyseissa palkkojen nousu on riski Viron taloudelle. Monien yritysten tuottavuus on kriittisillä rajoilla. Elektroniikka- ja ompelutehtaita muuttaa muualle.

Palkat nousivat Q-Haus Balticissakin yli kuudella prosentilla viime vuonna, mutta toimitusjohtajan mukaan tämä onnistui tuotantoa tehostamalla. Työvoimapulaa lievittävät insinöörit Ranskasta ja Italiasta.

Keskimääräinen palkka on 1 200 euroa kuukaudessa, eli yli sata euroa enemmän kuin koko maan keskiarvo.

Q-Haus Baltic käänsi suuntansa Norjaan 2008, kun silloin 28-vuotias myyntipäällikkö Reino Soots osti yrityksen. Lama oli syvimmillään.

”Soitin yrityksiä läpi, lähetin sähköposteja, kutsuin kylään ja kävin itse Norjassa”, muistelee toimitusjohtaja Soots.

Läpimurto oli hotellin rakennus Hemsedalin laskettelukeskukseen. Norjan ja Ruotsin jälkeen pääasialliset vientimaat ovat Saksa ja Britannia.

”Venäjältäkin kysellään. Vastaan, ettei se ole meidän markkina-aluettamme”, sanoo Soots.

Nykyisin yritys vie yli 50 rakennusta vuodessa. Uutena aluevaltauksena ovat turvapaikanhakijoiden majoituskeskukset Saksassa.

Virolaisyritys pitää vahvuutenaan laatua. Se tuottaa yksilöllisiä ratkaisuja tilaajan toiveen mukaan, kun paikalliset kilpailijat tarjoavat valmiita talopaketteja luetteloistaan.

Puutalojen tuottajat ovat koko Viron taloudessa vielä pieniä tekijöitä.

Q-Haus Balticin liikevaihto oli viime vuonna neljä miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksessä on 53.

Rakennusmateriaali tulee talotehtaalle Jõelähtmeen Ruotsista, Venäjältä, Suomesta ja Virosta.

Päätyön tekevät 17 insinööriä konttorissa Lasnamäellä.

”200 neliön puutalon suunnitteluun kuluu puolitoista kuukautta ja tuotantoon viisi päivää”, sanoo Soots.

Tehdashallissa Hertmann näpäyttää iPadille työvaiheen nimeltä lämmitys.

Hän alkaa asettaa lasivillaa seinän koloihin. Ajanlasku iPadissa alkaa taas nollasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat