Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n komissio ennustaa: Suomi voi romahtaa euroalueen pohjalle

Euroalueen heikoimmassa kunnossa talous on Kreikassa ja Suomessa, jos mittariksi otetaan bruttokansantuotteen kehitys.

Talous
 
VINCENT KESSLER
Valdis Dombrovskis
Valdis Dombrovskis Kuva: VINCENT KESSLER

Euroopan komission ennusteen mukaan Suomi on ensi vuonna euroalueen ainoa jäsenvaltio, jossa talous kasvaa alle prosentin vauhtia.

Komissio arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 0,7 prosenttia tänä vuonna ja yhtä paljon ensi vuonna.

Jos ennuste pitää paikkansa, Suomen talouskasvu olisi ensi vuonna euroalueen hitainta. Ylivelkaantuneen Kreikan bruttokansantuotteen komissio ennustaa supistuvan tänä vuonna 0,3 prosenttia, mutta kasvavan ensi vuonna 2,7 prosenttia.

Bruttokansantuote tarkoittaa loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Tosin Kreikan osalta komission ennusteet ovat osoittautuneet vuodesta 2010 lähtien toistuvasti selvästi liian myönteisiksi. Kreikka on yhä erittäin suurissa talousvaikeuksissa, sillä työttömyysaste pysyy liki 25 prosentissa eikä valtio tule toimeen ilman Euroopan vakausmekanismin hätärahoitusta.

Komissio arvioi tiistaina julkaistussa suhdannekatsauksessaan euroalueen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 1,6 prosenttia ja ensi vuonna 1,7 prosenttia.

Ennuste on hieman aikaisempaa heikompi.

Talvella komissio arvioi euroalueen talouden kasvavan 1,7 prosenttia tänä vuonna ja 1,9 prosenttia ensi vuonna.

”Tulevaisuudessa kasvu riippuu yhä enemmän mahdollisuuksista, jotka me itse luomme itsellemme. Tämä tarkoittaa, että meidän on lisättävä ponnistelujamme rakenneuudistusten toteuttamiseksi, jotta monien maiden pitkään jatkuneen ongelmat poistuisivat”, sanoo komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis tiedotteessa.

Myös Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi painotti vajaat kaksi viikkoa sitten, että eurovaltioiden on tehtävä rakenteellisia uudistuksia talouskasvun vauhdittamiseksi.

”Muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta rahapolitiikka on ollut neljän vuoden kulussa ainoaa politiikkaa, joka on tukenut kasvua”, Draghi sanoi.

Dombrovskis mainitsee euroalueen keskeisiksi ongelmiksi suuren julkisen ja yksityisen velan, rahoitusalan haavoittuvuuden ja heikentyvän kilpailukyvyn.

Voimakkainta talouskasvu on komission ennusteen mukaan Irlannissa, jossa bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 4,9 prosenttia ja ensi vuonna 3,7 prosenttia.

Euroopan suurimman kansantalouden Saksan bruttokansantuote kasvaa komission arvion mukaan 1,6 prosenttia sekä tänä vuonna että ensi vuonna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat