Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukiolaisyrittäjä: ”Kun kannustaa nuoria yrittämään, sijoittaa samalla omaan tulevaisuuteen”

Ida Salon luotsaama yritys palkittiin huhtikuussa parhaana. Koulu, harrastukset ja oman yrityksen pyörittäminen imevät tyhjät pois lukiolaisen kalenterista.

Talous
 
Markus Jokela / HS
I’m Blue -yrittäjät pullottivat uusinta erää mustikkalimonadia huhtikuun lopulla. Pullottamassa Patrik Pyöriä (vas.), Otto Korhonen, Helmi Nurkkala ja Ida Salo.
I’m Blue -yrittäjät pullottivat uusinta erää mustikkalimonadia huhtikuun lopulla. Pullottamassa Patrik Pyöriä (vas.), Otto Korhonen, Helmi Nurkkala ja Ida Salo. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Vuosi yrittäjänä kannustaa yrittämään

 Vuosi yrittäjänä -kurssin kautta on perustettu lukuvuonna 2015-2016 1 576 harjoitusyritystä. Ne toimivat vuoden ajan.

 NY-yrityksellä ei ole varsinaista yritysmuotoa, ja toiminta on osallistujan henkilökohtaista tulonhankkimista.

 Kursseille osallistui 4 351 nuorta.

 Kurssi on osa Nuori yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatusta.

 Yli 10 prosenttia kursseille osallistuneista perustaa oikean yrityksen pian kurssin jälkeen.

Ei yrittäjäksi alkaminen kovin vaikeaa ole, mutta kahta se vaatii: intoa ja järkkymätöntä uskoa omaan tekemiseensä.

Näin vakuuttaa 18-vuotias espoolainen yrittäjä ja lukio-opiskelija Ida Salo, eikä nuoren yrittäjän omaa intoa tarvitse epäillä.

”Koulu loppuu yleensä neljältä ja sen jälkeen alkaa työt. Usein hoidan työhommia puhelimessa jo välitunneilla. Ei se ole niin raskasta kun tekee jotain mihin on intohimoa”, Salo sanoo.

Salo perusti viime syksynä yhdessä neljän muun lukiolaisen kanssa mustikkalimonadia valmistavan I´m Blue-yrityksen osana Nuori Yrittäjyys ry:n Vuosi yrittäjänä-kurssia.

Kyseessä on lukiokurssi, jossa yrittäjyyttä harjoitellaan ideoimalla, perustamalla ja pyörittämällä yritystä.

Huhtikuussa yritys palkittiin parhaana toisen asteen oppilaiden yrityksenä. Lisäksi mustikkalimonadi valittiin Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän kilpailun parhaaksi tuotteeksi.

Heinäkuussa yritys edustaa Suomea nuorten yrittäjien Euroopan mestaruuskilpailuissa Sveitsissä.

Vielä ei voida puhua kovin suuresta bisneksestä, mutta hyvään vauhtiin I`m Blue on päässyt ensimmäisen vuotensa aikana.

Mustikkalimonadia on myyty 800 pulloa – kaikki mitä on ehditty tehdä. Huhtikuun lopulla valmistui käsityönä uusi yli 900 pullon erä, joskin niistäkin kaikki on jo myyty etukäteen.

Markus Jokela / HS
Pullotettu mustikkalimonadi odottamassa myyntiin pääsyä.
Pullotettu mustikkalimonadi odottamassa myyntiin pääsyä.

”Uudet pullot myytiin etukäteen viikossa”, Salo sanoo.

Vuosi yrittäjänä -kurssin yrityksiä pyöritetään lukuvuoden loppuun asti, mutta Salo ei usko, että oma yrittäjyys loppuu kurssin mukana.

Suunnitelmia on jo tehty osakeyhtiön perustamista varten, ja alustavia neuvotteluja on käyty tehdasvalmistuksesta.

Se tarkoittaisi, että tuotantomäärät moninkertaistuisivat kerralla.

Salon sanoin ”kupliva mustikkalimodi selkeytti ja sekoitti myös tulevaisuudensuunnitelmia”.

”Selkeytti sen, etten hae lääkikseen tai oikikseen. Sekoitti sen verran, etten tiedä mitä alan opiskella ja milloin. Jos tämä yritys alkaa menestyä voi opinnot pitkittyä”, toista vuotta lukiota käyvä Salo sanoo.

Yrittäjyys kiinnostaa yhä useampia suomalaisia nuoria.

Global Entrepreneurship Monitorin tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2015 20 prosenttia 18-24-vuotiaista arvioi perustavansa yrityksen kolmen vuoden kuluessa. Vuonna 2005 luku oli 7 prosenttia.

Salon mukaan nuoria voisi kannustaa yrittäjyyteen yksinkertaisesti antamalla siihen helpommin mahdollisuus. Siitä kiinnostus Salonkin kohdalla alkoi.

”Aikaisemmin ajattelin, että ehdottomasti en ala yrittäjäksi. Olin kotona nähnyt miten raskasta se voi olla. Mutta tekemisen kautta mielipide muuttui”, Salo sanoo.

Tässä tapauksessa kannustimena toimi lukiokurssi. Alkupääomaa I`m Bluella oli 160 euroa, mutta se kului äkkiä pulloihin, raaka-aineisiin ja korkituslaitteeseen. Pieni alkupääoma ei kuitenkaan haitannut, kun elanto ei ollut yrityksessä kiinni.

Tuotantotilat löytyivät koululta, ja kurssilla annettiin apua yritystoiminnan ongelmissa.

Markus Jokela / HS
I’m Blue pullotti huhtikuun lopulla viimeisimmän 900 pullon erän. Mukana urakassa yrityksen jäsenet Helmi Nurkkala (vas.), An Cong ja Patrik Pyöriä.
I’m Blue pullotti huhtikuun lopulla viimeisimmän 900 pullon erän. Mukana urakassa yrityksen jäsenet Helmi Nurkkala (vas.), An Cong ja Patrik Pyöriä.

”Valittiin kyllä varmaan vaikein mahdollinen tuote. Saatiin heti mukava ensikosketus elintarvikelakeihin ja niiden soveltamiseen”, Salo sanoo.

Ilman tukea alku olisi ollut kuitenkin paljon hankalampi, Salo myöntää.

”Se olisi vaatinut isomman alkupääoman, sillä jo pelkästään kaikki luvat ja tuotesuoja vaativat rahaa, tuotantotiloista puhumattakaan. Olisi pitänyt hakea lainaa, etsiä sijoittajia ja kasvattaa myyntiä. Nyt se kaikki tosin on edessä osakeyhtiön myötä”, Salo pohtii.

Salon mukaan nuorten kannustaminen yrittäjyyteen maksaisi itsensä takaisin, kun pienistä yrityksistä lopulta kasvaisi isompia.

Nuorilla on usein energiaa ja motivaatiota ryhtyä yrittäjäksi, ja sitä pitäisi hyödyntää.

”Kun katsoo ikäpyramidia ymmärtää, että kun nyt tukee nuoria niin sijoittaa omaan tulevaisuuteen.”

Ja on nuorilla myös jotain sellaista, mikä vanhemmilta usein puuttuu: ymmärrys siitä, miten tuotetta nykyään sosiaalisessa mediassa markkinoidaan.

”Sen hallitsemisesta on valtava hyöty. Sieltä näkee heti, mikä on leviämisen potentiaali ja miten hyvin mainostus tavoittaa yleisön.”

Koulu, harrastukset ja oman yrityksen pyörittäminen imee tyhjät pois kalenterista, mutta kysymys on lopulta vain organisoinnista, Salo sanoo.

Kalenterista on tullut paras ystävä, ja jopa vapaa-aika pitää aikatauluttaa. Mutta kun kaikelle on dealine, työ nopeutuu ja vapaa-aikaa jää enemmän.

Uhraus kuulostaa kuitenkin isolta. Eikö Saloa pelota epäonnistuminen?

”Suomessa pelätään liikaa epäonnistumista. Tottakai itseäkin epäonnistuminen pelottaa, mutta jos sitä liikaa pelkää ei uskalla yrittääkään”, Salo sanoo.

Markus Jokela / HS
Otto Korhonen keskittyy pullojen korkittamiseen. Oma korkituslaite on yksi 160 euron alkupääomalla tehdyistä hankinnoista.
Otto Korhonen keskittyy pullojen korkittamiseen. Oma korkituslaite on yksi 160 euron alkupääomalla tehdyistä hankinnoista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat