Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelosoluesta syntyi sota – Alko uhkaa sulkea kymmeniä myymälöitä, jos nelonen vapautetaan ruokakauppoihin

Päivittäistavarakaupat ottaisivat hyllyilleen nelosoluet ja vahvempiakian mallasjuomia.

Talous
 
Seppo Solmela
Yksi kiistakysymys vahvojen oluiden mahdollisessa ruokakauppamyynnissä on se, syrjisikö se tuontijuomia. Kuva Postitalon K-kaupan keskiolut- ja siiderihyllystä.
Yksi kiistakysymys vahvojen oluiden mahdollisessa ruokakauppamyynnissä on se, syrjisikö se tuontijuomia. Kuva Postitalon K-kaupan keskiolut- ja siiderihyllystä. Kuva: Seppo Solmela

Alko ja Päivittäistavarakauppa ovat käyneet tiukkaan taistoon vahvojen oluiden myynnistä. Alko pitää kynsin hampain kiinni monopolistaan, kun taas Päivittäistavarakauppa ottaisi hyllyilleen ainakin nelosoluet tai niitäkin vahvemmat mallasjuomat. Aseina sodassa ovat muiden muassa kannattavuus, kansanterveys, työllisyys ja EU-oikeuden tulkinta alkoholijuomien syrjivästä kohtelusta.

”Vapaussodan” virittäjä on alkoholilainsäädännön uudistus, jonka on määrä tulla voimaan jo ensi vuoden alusta.

Keskustalaisen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan helmikuussa julkistama pohjaesitys ei ehdottanut vahvojen oluiden saati viinien vapauttamista maitokauppamyyntiin, mutta hallituskumppanit kokoomus ja perussuomalaiset ovat sitäkin vaatineet.

Kokoomuksen mukaan myös viinien tuomisesta maitokauppoihin pitäisi voida puhua. Perussuomalaiset sallisivat niissä enintään 8,5 prosentin oluiden, siidereiden ja lonkeroiden myynnin. Myös myyntiaikoja perussuomalaiset haluaisivat laventaa niin, että kaupoista saisi alkoholijuomia kello 7–23.

Poliitikot etsivät nyt kompromissia, johon saattaa HS:n tietojen mukaan sisältyä myyntiajan varhentaminen aamuyhdeksästä. Myöhentäminen sen sijaan olisi hankalampaa, jos halutaan samalla suosia valvottua ravintolajuomista, mitä Rehula helmikuussa tähdensi. Silti hän tosin esitti Alkojen arki-iltojen aukioloon lisätuntia klo 21:een asti.

Alko ja Päivittäistavarakauppa ovat teettäneet oikeusoppineilla omat selvityksensä siitä, miten eurooppaoikeus suhtautuisi mahdollisiin Alkon vähittäismyyntimonopolin uusiin rajoituksiin.

Alkon käyttämä eurooppaoikeuden dosentti Samuli Miettinen päätyi asiantuntijalausunnossaan siihen, että vahvojen, enintään 7,5 prosentin oluiden vähittäismyynnin laajentamisella maitokauppoihin voi olla merkittäviä vaikutuksia alkoholimonopolin tulevaisuuteen.

Lupajärjestelmän laajentaminen vahvojen oluiden suuntaan muuttaa Miettisen mukaan kotimaisten ja muista EU-maista tuotujen alkoholijuomien kilpailuasetelmaa. Se taas voi tarkoittaa EU-maista tuotujen tuotteiden syrjintää.

Tässä arviossa oletuksena on se, että olut on enimmäkseen kotimaista ja viinit muualta tuotuja.

Päivittäistavarakaupan käyttämän kilpailuoikeuden ja -politiikan dosentin Mika Oinosen asiantuntijalausunnon mukaan oikeuskäytäntö ei anna yksiselittäistä vastausta siihen, tulisiko, ja jos missä määrin, vahvoja oluita ja viinejä ylipäänsä pitää keskenään kilpailevina tuotteina.

Oinosen mielestä ainakaan automaattisesti ei voida katsoa, että vahvojen oluiden ja 7,5 prosentin viinipohjaisten juomien laajempi myynti ruokakaupoissa syrjisi ulkomaisia viinejä. Oluita tulisi sekä kotimaisilta että ulkomaisilta tuottajilta, kun taas viinit tulisivat enimmäkseen ulkoa.

”Vahvojen oluiden myynnin vapauttaminen ei edellytä Alkon monopolin purkua, vaan kyseessä on täysin Suomen kansallinen päätös”, tiivistää Päivittäistavarakauppa ry:n (PTY) toimitusjohtaja Kari Luoto.

Kaupalla on Luodon mukaan myös mahdollisuus varmistaa tasapuolinen tarjooma kotimaisia ja tuontioluita, joita nytkin on saatavilla: ”Laskin kerran hypermarketista, että siellä oli 330 olutmerkkiä, joista peräsi 170 oli tuontioluita.”

Uudistus ei Luodon mukaan myöskään romuttaisi Alkon asemaa: ”Käsitykseni mukaan oluiden, siidereiden ja lonkeroiden osuus Alkon myynnistä on vain 6–7 prosenttia.”

Alkon käsitys vaikutuksista on toinen.

Vahvan oluen myyntivolyymi ei nyt ole kovin iso, noin 30 miljoonaa litraa verrattuna keskioluen noin 400 miljoonaan litraan. ”Kerrannaisvaikutukset olisivat kuitenkin isommat”, uskoo Alkon toimitusjohtaja Hille Korhonen.

Korhonen muistuttaa myös, että kun keskiolut vapautettiin vuonna 1969, sen osuus nautitusta absoluuttisesta alkoholista nousi 200 prosentista 50:een, ja on siinä myös pysynyt.

”Päivittäistavarakaupan laajan jakelun ja vapaan hinnoittelun myötä vahvat oluet korvaisivat osittain myös viinin ja väkevien kulutusta”, Korhonen arvioi.

Korhosen mukaan päivittäistavarakaupassa myytävän alkoholin prosenttirajan nostaminen sulkisi arviolta 30–120 Alkon myymälää nykyisistä 351:stä. Pelkän vahvan oluen vapauttaminen sulkisi Korhosen arvion mukaan 30–50 myymälää: ”Etenkin pienempien paikkakuntien jo nyt huonosti kannattavia myymälöitä pitäisi lopettaa.”

Korhonen huomauttaa, että päivittäistavarakaupalla myyntipisteitä on yli 5 000, ja ne ovat vuoden alusta voineet myydä alkoholia kaikkina päivinä kello 9–21 eli 650 tuntia vuodessa enemmän kuin aiemmin. Alko taas on auki arkisin kello 9–20 ja lauantaisin enintään klo 18:aan.

”Ihan OK”, Korhonen toivottaa tervetulleeksi kaavaillun arjen lisätunnin aukioloon. Myös pääsiäislauantaita asiakkaat ovat toivoneet Alkon ostospäiväksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat