Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VW:n autojen korjaukset alkavat Suomessa

Maksuton korjaus kestää enimmillään tunnin, lupaa VV-Auto. Uusien säätöjen ei pitäisi vaikuttaa moottorin ominaisuuksiin.

Talous
 
Shannon Stapleton / Reuters
Volkswagenin päästöhuijaus paljastui viime syyskuussa.
Volkswagenin päästöhuijaus paljastui viime syyskuussa. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters
Fakta

Näin autot VV-Auton mukaan korjataan

 Suomessa on yli 64 000 Volkswagen-konsernin autoa, joissa on päästötestejä huijannut ohjelmisto. Nyt korjauksiin kutsutaan joitain tuhansia autoja. Kutsut lähtevät useassa erässä.

 Ensimmäisenä takaisinkutsun piiriin tulevat 2,0-litraisella moottorilla varustetut Volkswagen Golf, Volkswagen Amarok, Audi A4 ja Audi A5 sekä Audi Q5.

 1,2- tai 2,0-litraisella dieselmoottorilla varustettuihin autoihin tehdään moottorin ohjainlaitteen päivitys.

 1,6-litraisella moottorilla varustettuihin autoihin asennetaan ilmanvirtausohjain moottorin ohjainlaitteen päivityksen lisäksi. Teknisten toimenpiteiden suorittamisen jälkeen autot täyttävät tyyppihyväksynnän mukaiset päästöstandardit.

Päästöhuijauksesta kiinni jäänyt autoyhtiö Volkswagen aloittaa autojensa korjauskampanjan Suomessa.

Suomessa Volkswagen-konsernin autojen maahantuontia pyörittävä VV-Auto kutsuu korjauksiin tuhansia autoja, joissa on päästömittauksia huijaava ohjelmisto.

Korjauskutsut lähtevät asiakkaille nyt, sillä Saksan viranomainen on viimein hyväksynyt autoille tehtävät korjaukset. Alun perin kampanjan piti alkaa jo maaliskuussa.

Saksan viranomaisen arvio Volkswagen-konsernin päästöhuijausautoista on tyly:

”Saksan hyväksyntäviranomainen on arvioinut, että typpioksidipäästöjen (NOx) osalta manipuloidut ajoneuvot aiheuttavat vakavan vaaran kansanterveydelle tai ympäristölle”, kertoo tiedotteessaan Trafi, joka viranomaisena valvoo korjauksia Suomessa.

Mitä vakava vaara kansanterveydelle tai ympäristölle tarkoittaa tässä tapauksessa, Trafin osastopäällikkö Toni Pallaspuro?

”Lause pohjautuu EU-tason direktiiviin, joka liittyy takaisinkutsuihin. Jos autossa on vika, joka aiheuttaa vakavan liikenneturvallisuusriskin tai vaaran kansanterveydelle, autolle pitää määrätä takaisinkutsu tai muu valvottu korjaus.”

Kuinka usein autoja kutsutaan korjauksiin, koska ne ovat ”vakavia vaaroja kansanterveydelle”?

”Tämä on erittäin harvinaista. Tyypillinen syy on liikenneturvallisuus.”

Ovatko Volkswagenin autot pahempi vaara kansanterveydelle tai ympäristölle kuin muut autot?

”Tätä on äärimmäisen vaikea arvioida. Päästöistä tehdyistä tutkimuksista voi vetää johtopäätöksiä, että erot eivät ole merkittäviä verrattuna muihin markkinoilla oleviin autoihin. Kyse on siitä, että autojen päästöjen on vastattava sitä, mitä paperilla lukee.”

VV-Auto kertoo, että autojen korjaus kestää 30 minuutista tuntiin. Korjaukset ovat asiakkaille maksuttomia.

Korjausten jälkeen päästötestejä huijanneen ohjelmiston vaikutus autoissa loppuu. VV-Auton mukaan se tarkoittaa sitä, että autot täyttävät tyyppihyväksynnän mukaiset päästöstandardit.

Volkswagen vakuuttaa, että korjaukset eivät vaikuta auton polttoaineenkulutukseen, moottorin tehoon tai CO2-päästöihin. Volkswagen antaa tästä asiakkailleen todistuksen.

Eli vaikka autoissa on aikaisemmin ollut päästötestejä huijaava ohjelmisto ja manipuloidut ajoneuvot ovat viranomaisen mukaan aiheuttaneet vakavan vaaran kansanterveydelle ja ympäristölle, korjausten jälkeen autossa itsessään juuri mikään ei muutu.

Miten se on mahdollista?

”Nyt vaikuttaa siltä, että ohjelmistopäivityksillä päästään tilanteeseen, jossa CO2-arvot, NOx-arvot, tehot, suorituskyvyt ja kulutukset ovat kunnossa. Siihen ei ole yksiselitteistä vastausta, miten se on mahdollista. Yksi mahdollisuus on se, että ohjelmallinen ohjaustekniikka kehittyy jatkuvasti. Kun autot ovat 5–7 vuotta vanhoja, niille voidaan kirjoittaa ohjelmistokoodia, jota ei aiemmin osattu tehdä”, Pallaspuro sanoo.

HS kysyi saman kysymyksen aiemmin VTT:n johtavalta tutkijalta Juhani Laurikolta.

Myös Laurikko piti mahdollisena, että autojen ohjelmointi on ottanut vuosien aikana loikkia eteenpäin, mikä mahdollistaisi sen, ettei päivitys muuta autojen kulutusta.

Laurikko arvioi myös, että päästötestejä huijaavaa ohjelmistoa ei ole käytetty Euroopassa niin laajasti kuin Yhdysvalloissa.

Volkswagen jäi kiinni päästötestejä huijaavan ohjelmiston käytöstä juuri Yhdysvalloissa, jossa päästörajat ovat tiukemmat kuin Euroopassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat