Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tablettitietokoneiden kauppa hyytyi – eivät hajoa tarpeeksi nopeasti

Dna:n myyntijohtajan mukaan tabletteja myydään edelleen paljon. Suurin buumi on kuitenkin mennyt ohi, koska tabletteja ei uusita samaa vauhtia kuin kännyköitä.

Talous
 
Kim Kyung Hoon / Reuters
Mies kokeili iPadia Applen kaupassa Pekingissä viime marraskuussa.
Mies kokeili iPadia Applen kaupassa Pekingissä viime marraskuussa. Kuva: Kim Kyung Hoon / Reuters

Tablettitietokoneiden myynti on romahtanut vuodessa. Ilmiö koskee niin Suomea kuin koko maailmaa. Laitekauppaa analysoivan IDC:n mukaan tabletteja myytiin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 14 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin koko maailmassa.

Applen vuoden ensimmäisen neljänneksen tulosraportin mukaan iPad-tablettien kappalemääräinen myynti väheni 19 prosenttia vuodessa.

Edullisia Android-käyttöjärjestelmällä toimivia tabletteja tekevän Huawein tablettikauppa oli voimakkaassa kasvussa, mutta se ei riittänyt korvamaan muiden valmistajien myynnin supistumista. Myös Amazonin uusin Kindle-malli on käynyt hyvin kaupaksi.

Dna:n kuluttajamyynnistä vastaavan johtajan Sami Aavikon mukaan Suomessa pudotus on ollut suurempi kuin 14 prosenttia. Tablettimyynnin huippuvuodet olivat 2013 ja 2014.

”Suomessa tablettien myyntimäärä kasvoi ensin nopeasti, niinpä myös pudotus on ollut jyrkkää”, Aavikko sanoo.

Suuresta prosenttimääräisestä supistumisesta huolimatta tabletteja myydään edelleen paljon verrattuna melkein mihin tahansa kuluttajille suunnattuun vimpaimeen, satojatuhansia laitteita vuodessa.

”Mutta niitä on ostettu niin paljon, että on saavutettu jonkinlainen kyllästymispiste. Tabletteja ei myöskään uusita niin usein. Niitä käytetään enimmäkseen kotona melko kevyessä viihdekäytössä, johon vähän vanhempikin laite kelpaa”, Aavikko sanoo.

Tabletin käyttö alkaa useimmiten tökkiä siinä vaiheessa, kun laitteen tekniset ominaisuudet eivät enää tue käyttöjärjestelmän uusimpia versioita, mikä taas tarkoittaa, etteivät markkinoilla olevat sovellukset enää toimi laitteessa kunnolla.

Tabletissa ongelmia kuitenkin siedetään pidempään kuin esimerkiksi puhelimessa. Kuluttajille puhelin on Aavikon mukaan välttämättömyys, joka uusitaan, jos käyttö tökkii. Tabletti ei ole samassa asemassa.

Tablettikaupassa on IDC:n mukaan toisaalta käynnissä siirtymä niin sanottuihin yhdistelmälaitteisiin. Niissä kosketusnäytöllä toimivaan tablettiin on yhdistetty kiinteä tai irrotettava fyysinen näppäimistö.

Tällä hetkellä Windows-käyttöjärjestelmällä toimivat yhdistelmälaitteet voivat korvata kokonaan kannettavan tietokoneen. Siihen tavallinen tabletti ei pysty.

Ilman fyysistä näppäimistöä toimivien tablettien myynti supistui IDC:n mukaan peräti 21 prosenttia viime vuoden lopulla. Näppäimistöllä varustettujen laitteiden myynti sen sijaan kasvoi.

Aavikon mukaan myynnin kasvua on Suomessa rajoittanut toistaiseksi laitteiden korkea hinta.

”Hinnat varmasti laskevat, kun myyntimäärät kasvavat ja markkinoille tulee useampien valmistajien laitteita. ”, Aavikko sanoo.

Hän uskoo, että yhdistelmälaitteilla aletaan korvata työssä ja opiskelussa vähitellen kannettavan pc:n käyttöä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat