Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

80 päivää kotikonttorilla – omat työpisteet katoavat, ja Elisalla jo joka kolmas työpäivä tehdään etänä

Etätyöhön panostaminen on tuottanut tulosta Elisassa. Isoin muutos on luottamuksen kasvu.

Talous
 
Sirpa Räihä / HS
Elisan työympäristöjen kehityspäällikkö Anita Ovaska keskusteli oman työporukkansa kanssa kotonaan Vantaan Linnaisissa. ”Yksi työporukastamme on aina talvikuukaudet Espanjassa”, Ovaska kertoo Elisan etätöistä.
Elisan työympäristöjen kehityspäällikkö Anita Ovaska keskusteli oman työporukkansa kanssa kotonaan Vantaan Linnaisissa. ”Yksi työporukastamme on aina talvikuukaudet Espanjassa”, Ovaska kertoo Elisan etätöistä. Kuva: Sirpa Räihä / HS

Suomalaisten työympäristöt ovat nopeasti muuttumassa. Omat työpisteet häviävät, monityötilat yleistyvät ja etätyön määrä kasvaa.

Muutos näkyy hyvin selvästi Elisan konttorissa Helsingin Pasilassa. Yhtiö remontoi toimiston viime syksynä monityötilaksi. Neliömäärä työntekijää kohden väheni: nyt jokaisella on seitsemän neliötä.

Vaikka moni tekee töitä toisaalla, konttorilla on keskellä viikkoa ennen lounasaikaa vilskettä. Siellä täällä näkyy parin hengen ryhmiä juttelemassa. Työpisteillä naputetaan konetta. Palaverihuoneet ovat täynnä läppäriväkeä.

Lasiseinien läpi näkee, että neuvottelutilojen valkotaulut ovat täynnä erivärisiä post it -lappuja, jotka kertovat, mitä on tehty ja mitä tekemättä. Kahvitilassa on biljardipöytä ja pöytälätkäpeli.

Tunnelmasta aistii, että Elisa käyttää työympäristöä johtamisen välineenä.

Elisaa 13 vuotta johtanut toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kutsuu muutosta sykäyksittäin tapahtuneeksi kypsymisen prosessiksi.

Elisalle työn joustavuuden lisääminen on myös yhtiön perusbisnestä. Erilaiset liikkuvan työn ratkaisut tuovat Elisan liikevaihdosta jo noin kymmenen prosenttia, Mattila kertoo.

Suurin muutos on silti tapahtunut luottamuksen lisääntymisessä ja siinä, että tietotyöläiset johtavat yhä enemmän itse itseään.

”Pitää ottaa vastuu oman työpäivän tahdittamisesta. Se kypsyys pitää tulla itseltä. Valvonta vain pilaa tätä kuviota”, Mattila sanoo.

”Tavoitteet ovat tärkeitä, mutta tekemisen johtaminen on esimiehille vielä tärkeämpää.”

Elisan työympäristöjen kehityspäällikkö Anita Ovaska aloittaa keskiviikkoaamuna työnsä kotonaan Vantaan Linnaisissa. Läppärin näytöllä näkyvät Ovaskan työporukan videokuvat.

Pöydällä on muistikirja, kännykkä ja pieni pyöreä kaiutin, josta kuuluu satunnaista puheenporinaa. Kuvaruudulta näkee, ovatko työkaverit jo päätteidensä ääressä.

”Sosiaalinen työyhteisö on aivan yhtä tärkeä näinkin. Halutaan kuulua joukkoon ja olla osa yhteisöä”, Ovaska sanoo.

Näyttöpäätteen välittämän videokuvan kautta työkavereille esitellään omat henkilökohtaiset uutiset, aivan kuten tehdään toimistollakin. Kameraa kääntämällä näytetään, kenen pihamaalla tulppaanit kukkivat.

Ovaska sanoo pitäneensä tiiminsä esimiehenä yleensä aina mikrofonia päällä, mutta se ei ole pakollista. Kukin tekee töitä miten ja missä haluaa.

Käytännössä tiimi työskentelee yhdessä koko päivän. Yhteisön sosiaalinen paine kannustaa pysyttelemään läppärin äärellä.

”Täytyy oikein miettiä tilanteita, jolloin ei olla päätteen ääressä. Se on niin olennainen työväline”, Ovaska selittää.

Elisassa suhde etätöihin muuttui ratkaisevasti vuonna 2012, kun teleyhtiöön julistettiin yleinen ja yhtäläinen etätyöoikeus kaikille työntekijöille.

Tärkein yksittäinen muutos oli ”todistustaakan kääntäminen”, Ovaska kertoo.

Kun aiemmin työntekijän oli pitänyt perustella, miksi hän tekee etätöitä, nyt esimiehen piti erikseen perustella, miksi joku työtehtävä vaati läsnäoloa työpaikalla.

Sirpa Räihä / HS
It-ryhmä pitää kokousta Elisan uudelleen sisustetun Pasilan-toimitalon Sauna-kokoustilassa.
It-ryhmä pitää kokousta Elisan uudelleen sisustetun Pasilan-toimitalon Sauna-kokoustilassa.

Vaikutukset olivat varsin dramaattisia: vuosina 2012–2014 elisalaiset tekivät myymälähenkilöt mukaan lukien keskimäärin 75 työpäivää vuodessa etänä.

Tänä vuonna etätyöpäivien määrän ennustetaan nousevan 80:een.

”Se tarkoittaa, että keskimäärin kolmasosa vuoden työpäivistä tehdään käytännössä kotona, mökkirannassa tai jossakin muualla.”

Ovaska kertoo yhden työkaverinsa viettäneen jokin aika sitten viikon Lontoossa. Toinen vanhan työporukan jäsen viettää talvikuukaudet Espanjassa, joskaan se ei ole tyypillistä.

”Se, mikä joustaa, on työpaikka. Se ei tarkoita, että pitäisi joustaa työajassa.”

Ovaskan mukaan työnteon tapoja muutettaessa vaikeinta oli asenteiden muuttaminen.

Neliöiden säästämisen sijaan Elisan muutoksessa aloitettiin pohtimalla tehokkuutta, asiakaslähtöisyyttä ja hiilijalanjäljen pienentämistä, Ovaska listaa.

”Tämä on myös vastuunsiirtoa työntekijälle. Pitää miettiä, mitä saa itse aikaiseksi, eikä mennä autopilotilla toimistolle. Pitää johtaa itseään.”

Elisassa muutettiin myös kokousrutiineja. Kaikkiin kokouksiin voi Elisassa osallistua verkon kautta, ellei kokouksen järjestäjä erikseen muuta vaadi.

Muutos vähensi kokousten kestoa kahtena ensimmäisen vuonna 19 minuuttia, kun kokoukset alkoivat keskittyä entistä enemmän asiaan ja käynnistyä ajallaan, Ovaska kertoo.

”Tunnin kokousta kutsutaan jo työpajaksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat