Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkijat: Hallitus patistaa äitejä jäämään kotiin

Asiantuntijoiden mielestä hallituksen perhepolitiikka haittaa pienten lasten äitien työllistymistä. Tyytymättömyys valittuun linjaan on herännyt myös kokoomuksessa.

Talous
 
Akseli Valmunen
Toisen lapsensa kaksi viikkoa sitten synnyttänyt Laura Mäki on helpottunut, ettei Helsinki aio kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja tai rajata päivähoito-oikeutta. ”Äitinä voi olla kiitollinen Suomen ainutlaatuisesta neuvolajärjestelmästä ja laadukkaasta varhaiskasvatuksesta”, hän pohti lauantaina kotonaan Jätkäsaaressa.
Toisen lapsensa kaksi viikkoa sitten synnyttänyt Laura Mäki on helpottunut, ettei Helsinki aio kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja tai rajata päivähoito-oikeutta. ”Äitinä voi olla kiitollinen Suomen ainutlaatuisesta neuvolajärjestelmästä ja laadukkaasta varhaiskasvatuksesta”, hän pohti lauantaina kotonaan Jätkäsaaressa. Kuva: Akseli Valmunen

Sunnuntaina vietetään pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ensimmäistä äitienpäivää.

Kuluneella viikolla julkaistiin myös hallituksen tasa-arvo-ohjelma vaalikaudelle. On siis sopiva aika arvioida, miten hallituksen päätökset ovat vaikuttaneet äitien asemaan.

HS:n haastattelemien tutkijoiden mukaan yleiskuva on huono. Heidän mukaansa hallituksen perhepolitiikka aiheuttaa rasitusta erityisesti äideille ja on ristiriidassa hallituskauden työllisyystavoitteiden kanssa.

Myös hallituksen sisällä on herännyt kriittistä keskustelua aiheesta, kun kokoomuksen kärkipoliitikot ovat viime päivinä vaatineet muutoksia keskustan ja perussuomalaisten tukemaan linjaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikön Minna Salmen mukaan hallituksen toimet johtavat siihen, että pienten lasten äidit pysyvät entistä todennäköisemmin pidempään kotona.

Tutkimusten mukaan äitien päätökseen jäädä parivuotiaan lapsen kanssa kotiin vaikuttaa eniten epäilys päivähoidon laadusta. Päivähoidossa vanhemmat ovat tyytymättömiä ryhmäkokoihin ja maksuihin. Hallitus on päättänyt kasvattaa ryhmäkokoja sekä nostaa päivähoitomaksuja.

Korotukset eivät koske pienituloisia tai yksinhuoltajia. Salmi kuitenkin huomauttaa, että jo alle keskituloiset perheet sijoittuvat ylimpään maksuluokkaan eli maksaisivat 22 prosentilla korotettuja maksuja. Pienipalkkaisen äidin ei silloin välttämättä kannata mennä töihin.

”Päivähoitoa koskevat päätökset lyövät korville hallituksen tavoitetta parantaa pienten lasten äitien työllisyyttä”, Salmi sanoo.

Suomessa 30–34-vuotiaiden naisten työllisyysaste on noin 70 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa se on runsaat 80 prosenttia. Ero johtuu käytännössä täysin äideistä, jotka ovat jääneet kotiin hoitamaan lapsiaan. Ruotsissa kotihoidon tukea ei ole.

Vastaus ongelmaan on ollut tiedossa jo pitkään: vanhempainvapaata pitäisi kiintiöittää enemmän isälle, ja lähes yksinomaan äitien käyttämää kotihoidontukea pitäisi joko jakaa vanhempien kesken tai leikata. Näin äidit pääsisivät nopeammin työelämään kiinni.

Keskusta ja perussuomalaiset ovat perheiden valinnanvapauteen vedoten vastustaneet uudistusta. Helsingin yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen julkistalouden professori Markus Jäntti ihmettelee tätä, koska parhaassa työiässä olevien naisten heikko työllisyysaste on merkittävä ongelma tasa-arvon lisäksi myös julkistalouden kannalta. Viimeksi tammikuussa teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD patisti Suomea toimiin.

”Tämä on aika erikoinen ratkaisu hallitukselta, joka vannoo työlinjan nimiin”, sanoo Jäntti.

Se tulee myös äideille kalliiksi, hän lisää. Kun naiset jäävät työelämästä pois pitkäksi aikaa, heille ei kartu ansiosidonnaisia sosiaalietuuksia, joista tärkein on eläke. Palkkaerot levenevät ja kynnys äitien työllistämiseen kasvaa. Mahdollisen avioeron kustannukset ovat myös naisille isot, koska Suomessa ei ole esimerkiksi Saksan kaltaista kompensaatiomekanismia, jossa miehen kerryttämät työeläkkeet jyvitetään osittain naiselle.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen saa monen muun asiantuntijan tavoin myös Salmelta ja Jäntiltä tyrmäyksen. Päivähoito-oikeuden rajaaminen haittaa erityisesti lapsia, mutta vaikeuttaa todennäköisesti myös työttömien äitien työllistymistä. Täyden päivähoito-oikeuden voi edelleen saada kunnan virkamiehen myöntämin sosiaalisin perustein, vaikka toinen vanhemmista olisikin työtön tai perhevapaalla.

”Subjektiivisen päivähoito-oikeuden saamisessa kesti yli sata vuotta, ja nyt sitä ollaan romuttamassa todella vähäisin perustein. On epäselvää, saadaanko sillä edes tavoiteltuja säästöjä, ainakin Kuntaliiton laskelmien mukaan se on kyseenalaista”, Salmi sanoo.

Salmen mielestä päivähoitoa koskevat leikkaukset kertovat hallituksen uudesta toimintatavasta, jossa ensin päätetään ja vasta sitten katsotaan, mitä päätöksestä seuraa.

”Uskon, että nämäkin ovat tulleet suoraan valtiovarainministeriön valmiilta listalta, eikä yksikään asiantuntijataho ole päässyt niitä arvioimaan ennen hallituksen päätöksiä.”

Jäntin mielestä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen on todennäköisesti hallituksen suurin yksittäinen virhe.

”Se on lähes kaikista näkökulmista typerää ja sydämetöntä. On hyvin vaikea löytää ketään edes jokseenkin valtavirtaista taloustieteilijää, joka ei olisi tästä kanssani samaa mieltä”, Jäntti sanoo.

”Tässä evätään hyvä ja tehokas palvelu niiltä, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat. Ja vielä lisätään mahdollisuuksien epätasa-arvoa rankaisemalla lapsia siitä, että heidän vanhempansa ovat työttömiä. On lähes varmaa, että heikossa sosioekonomisessa asemassa olevien vanhempien lapset hyötyvät varhaiskasvatuksesta kaikkein eniten.”

Myös kokoomus on innostunut arvostelemaan hallituksen perhepolitiikkaa äitienpäivän alla.

Ministerit Sanni Grahn-Laasonen (kok) ja Lenita Toivakka (kok) ehdottivat perjantaina vanhempainvapaan pidentämistä ja kotihoidontuen leikkaamista tai kiintiöittämistä vanhempien kesken.

Samana päivänä kokoomuksen kansanedustajat Sanna Lauslahti, Sari Raassina ja Sari Sarkomaa vaativat päivähoitomaksujen perumista äitien työllisyyden edistämiseksi. Kolmikko sanoi olevansa huolestunut myös päivähoitoryhmien kasvattamisesta sekä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tyrmäsi kotihoidontuen leikkaamisen blogissaan välittömästi.

”Tämä hallitus tekee perussuomalaista perhepolitiikkaa, eikä punavihreää perhepolitiikkaa. Valinnanvapaus on perheillä, eikä perheiden itsemääräämisoikeuteen kajota”, Soini kirjoitti.

Sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Lauslahti myöntää, että hallituksen perhepolitiikassa on ristiriitaisuuksia. Vaikutusarvioinnit esimerkiksi päivähoitomaksujen korotuksen suhteen ovat jääneet ”retuperälle”. Nyt Lauslahti toivoo, että kokoomuspoliitikkojen avaukset johtavat päivähoitoon kohdistuvien leikkausten puntaroimiseen uudelleen.

”Esitykset ovat täysin hallitusohjelman ja tasa-arvo-ohjelman mukaisia. Mitään keinoja ei saa sulkea pois, kun etsitään keinoja naisten tasa-arvoisen työssäkäynnin edistämiseen.”

Lauslahdelta löytyy myös runsaasti kehuja hallituksen toimille äitien aseman parantamiseksi. Perhevapaista työnantajalle koituvia kustannuksia kompensoidaan 2 500 euron kertakorvauksella. Yksi hallituksen kärkihankkeista on työn ja perheen yhteensovittaminen perheystävällisiä käytäntöjä, esimerkiksi lyhyempää ja joustavampaa työviikkoa vahvistamalla.

Keskustan tuleva perhe- ja peruspalveluministeri, puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko sanoo suhtautuvansa kokoomuksen avauksiin myönteisesti, mutta muistuttaa että ansiosidonnaisen vanhempainvapaan pidennys olisi kallista.

”Niin kauan kuin valtiontalouden säästötalkoot ovat tässä vauhdissa, on vaikea nähdä että kannattaisi aloittaa kotihoidontuen romuttaminen. Silloin olisi nykyistä pidemmän vanhempainvapaan lisäksi kustannettava päivähoitojärjestelmän laajennus, jotta kaikki lapset saadaan hoitoon. Nämä ovat valtavia lisäkustannuksia.”

Lisäksi Saarikko muistuttaa, että yhdeksän kymmenestä perheestä hyödyntää kotihoidontukea, joten se nähdään hänen mukaansa tarpeellisena ja joustavuutta perheille tuovana järjestelynä.

Saarikko myöntää, että perhepolitiikan leikkaukset ovat olleet hallituksen toimista kaikkein vaikeimpia.

”Ymmärrän kaiken kritiikin sekä mielikuvan, joka hallituksen toimiin liittyy, ja näen kyllä perhepolitiikan puutteet.”

Hän kuitenkin korostaa, että hallituksen perhepolitiikan painopiste on ollut nyt muualla, eli perhepalveluiden perusteellisessa muutoksessa. Perheiden ennaltaehkäisevään apuun satsataan tällä vaalikaudella 70 miljoona euroa.

”Olemme nähneet lastensuojelumenojen kasvun ja ylikuormitetun henkilöstön. Painopiste pitää saada ajoissa tulevaan apuun ja matalan kynnyksen palveluihin kaikille perheille. Voin seisoa hyvillä mielin tämän valinnan takana.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat