Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuolleilla tähdillä valtavat tulot – Princen perinnöstä vasta kiistellään

Omaisuuden arviointi on vaikeaa, koska Princeltä ei ole löytynyt testamenttia. Michael Jackson on ansainnut kuolemansa jälkeen jo lähes miljardi euroa.

Talous
 
CHRIS PIZZELLO / Reuters
Princen perinnön arvoa on arvuuteltu. Toukokuussa 2006 Prince esiintyi Los Angelesissa.
Princen perinnön arvoa on arvuuteltu. Toukokuussa 2006 Prince esiintyi Los Angelesissa. Kuva: CHRIS PIZZELLO / Reuters
Adrian Boot
Bob Marley
Bob Marley
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor
Arthur Sasse
Suhteellisuusteorian kehittäjä Albert Einsteinin kasvoilla myytävistä esineistä ja julisteista tulee yhä rahaa.
Suhteellisuusteorian kehittäjä Albert Einsteinin kasvoilla myytävistä esineistä ja julisteista tulee yhä rahaa.

Rocktähti Princen kuoleman jälkeen eri mediat ovat arvuutelleet, mikä on hänen perintönsä arvo. Yleisin arvio on ollut 300 miljoonaa dollaria, mutta uutistoimisto Reuters kertoi lauantaina, että pelkästään hänen tiedettyjen kappaleiden arvo olisi noin 500 miljoonaa dollaria eli noin 440 miljoonaa euroa.

Omaisuuden arviointi on vaikeaa, koska Princeltä ei ole löytynyt testamenttia. Prince ei ole poikkeus musiikkimaailman nerojen joukossa, sillä myöskään Jimi Hendrixillä, Kurt Cobainilla ja Bob Marleyllä ei ollut testamenttia.

Merkittävä osa omaisuudesta perustuu Princen elinaikanaan julkaisemiin sävellyksiin. Prince omisti lähes kaikki sävellyksiensä oikeudet toisin kuin useimmat muut supertähdet.

BBC:n dokumentin mukaan Princen kartanon kätköistä löytyy valmiiksi tehtyä musiikkia niin paljon, että Princeltä voisi julkaista levyn joka vuosi sadan vuoden ajan. On vaikea arvioida, mikä tämän musiikin arvo on. Yhtä vaikeaa on arvioida, mikä on Princen nimen arvo jatkossa.

Uuden musiikin julkaisemisesta ei saa samalla tavalla rahaa kuin aikaisemmin. Kysyntään hänen musiikillaan nyt on, sillä sitä ei ole kovin laajasti saatavilla ilmaiseksi tai halvalla verkosta toisin kuin lähes tulkoon kaikilta muilta artisteilta. Princen hittejä ei löydy Spotifystä, vaan ainoastaan Jay Z:n hallitsemasta Tidal onlinesta.

Billboard-lehden mukaan Princen kuoleman jälkeisenä päivänä Princen albumeita myytiin noin 240 000 kappaletta. Viikossa myynti oli noussut yli neljään miljoonaan albumiin ja sävelmään. Amazonin digitaalisen levykaupan 20 myydyimmän levyn joukossa oli 19 Princen albumia huhtikuun lopussa.

Viime vuosina Princen tuloista merkittävin osa tuli tekijänoikeuksista ja konserteista, ei levymyynnistä. Usein kuolleiden artistien perillisten merkittävimmät tulolähteet ovat mainokset, lisenssit tai esitykset, joissa käytetään artistin musiikkia.

Princen lähin perijä on todennäköisesti hänen siskonsa Tyka Nelson. Lisäksi hänellä oli useita sisarpuolia. Heitäkin varmempi perijä on valtio ja Minnesotan osavaltio, joiden arvioidaan saavan veroina noin puolet Princen perinnöstä, koska Princellä ei ollut kuolleissaan vaimoa eikä vanhempia eikä tiettävästi myöskään lapsia.

Sukulaisilla ei tule olemaan rahasta pulaa, mikäli historia toistaa itseään. Merkittävimmät artistit ovat myyneet kuolemansa jälkeen siinä missä eläissäänkin. Esimerkiksi Princen kanssa 1980-luvun myyntilistojen kärkipaikkoja jakanut Michael Jackson on ansainnut Forbes-lehden arvion mukaan vuonna 2009 tapahtuneen kuolemansa jälkeen yli miljardi dollaria eli noin 900 miljoonaa euroa.

Forbesin mukaan lokakuusta 2014 lokakuuhun 2015 Jackson ansaitsi 115 miljoonaa dollaria eli noin sata miljoonaa euroa, josta merkittävä osa tuli Vegas Cirque du Soleilin Michael Jackson -esityksestä.

Toiseksi eniten vastaavaan aikaan yksittäisistä tähdistä ansaitsi Elvis Presley, joka tienasi 55 miljoonaa dollaria eli 48 miljoonaa euroa. Merkittävä osa tuloista tuli hänen museoksi muutetun Graceland-kotinsa lipunmyynnistä. Myös Princen kartanoa on suunniteltu museoksi.

Reggaetähti Bob Marley ansaitsi 21 miljoonaa dollaria, josta merkittävä osa tuli kahdesta yrityksestä, Marley Beveragesta ja House of Marleysta.

Muusikot johtavat yleensä kuolleiden tähtien tulolistaa, mutta kyllä suku pysyy leivässä myös kuolleiden piirtäjien ja näyttelijöiden tulovirralla. Tenavien piirtäjä Charles Schulz ansaitsi 40 miljoonaa sarjakuva- ja elokuvoikeuksien myynnillä. Näyttelijä Elizabeth Taylorin 20 miljoonaa dollaria tuli lähinnä White Diamonds-hajuvesien myynnistä.

Suhteellisuusteorian kehittäjä Albert Einsteinin kasvoilla myytävistä esineistä ja julisteista tuli rahaa tilille 11 miljoonaa euroa.

Forbesin mukaan merkittäviä summia joka vuosi kuolemansa jälkeen ovat tehneet myös muun muassa Frank Sinatra, George Harrison, Jimi Hendrix, Johnny Cash ja Kurt Cobain.

Forbes keräsi tiedot ajalta lokakuusta 2014 lokakuuhun 2015. Mukaan se otti muun muassa levymyynnin, tekijänoikeudet, elokuvatulot ja lisenssit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat