Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuden vuoden piina – eurokriisin pahin vaihe on ohi, mutta yhteisvaluutan tulevaisuus on yhä epävarma

Välitön uhka euron hajoamisesta on lievittynyt, mutta kriisi ei ole vieläkään ohitse.

Talous
 
Petri Sajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien taloustoimittaja.
Emma-Leena Ovaskainen
EKP:n pääjohtaja Jean Claude Trichet huhtikuussa 2011. Kuvitus on yhdistetty kahdesta eri kuvasta.
EKP:n pääjohtaja Jean Claude Trichet huhtikuussa 2011. Kuvitus on yhdistetty kahdesta eri kuvasta. Kuva: Emma-Leena Ovaskainen

Yllättäviin ongelmiin voi olla vaikea keksiä helppoja ratkaisuja.

Kuusi vuotta sitten, sunnuntaina 9. toukokuuta 2010 Brysselissä alkoi kokous, jonka esityslistalla oli vain hyvin vaikeita asioita. Sellaisia, joihin kenelläkään ei ollut valmiita vastauksia.

Euroopan unionin jäsenvaltioiden valtiovarainministerit kokoontuivat Brysseliin päättämään, miten nopeasti kärjistynyttä euroalueen velkakriisiä alettaisiin ratkaista.

Euroalue oli ennennäkemättömän kriisin partaalla, ja poliitikoilla oli kiire. Markkinat olivat paniikin partaalla.

Eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF olivat kaksi kuukautta aiemmin myöntäneet ylivelkaantuneelle Kreikalle ensimmäisen hätälainan. Kreikka käytti lainaamiaan varoja pääasiassa ulkomaisten sijoittajien, kuten saksalaisten ja ranskalaisten pankkien antamien lainojen lyhentämiseen.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn ei tarvinnut mennä parlamentteihinsa pyytämään suuren yleisön inhoamaa pankkitukea maansa pankeille.

Toukokuussa suurin pelko oli kriisin leviäminen muihin eurovaltioihin sekä talous- ja rahaliiton suistuminen perikatoon. Eurovaltioilla ei ollut suunnitelmaa sen varalle, että ne joutuisivat tavalla tai toisella rahoittamaan toisiaan. Kevään 2010 jälkeen kriisi laajeni ja paheni.

Jokaisella talouskriisillä on aina monta syytä.

Vuonna 2009 yhdysvaltalaiset taloustieteilijät Carmen Reinhart ja Kenneth Rogoff julkaisivat kuuluisan kirjansa This Time is Different. Kirjan nimeen, ”tällä kertaa kaikki on toisin”, pelkistyy koko sen keskeinen ajatus. Valtioiden rahoituskriisien ratkomisessa keskeinen virhe on kuvitella, että tällä kertaa kaikki olisi toisin.

Juuri siihen virheeseen euroalueen poliitikot lankesivat.

Reinhartin ja Rogoffin havainto oli, että valtioiden rahoituskriisit ratkaistaan aina tehokkaimmin velkoja leikkaamalla.

Siihen euroalueen politiikoilla ei ollut valmiutta eikä uskallusta, mitä voi pitää ymmärrettävänä. Kovakouraisen velkojen leikkaamisen seurauksena on usein paniikki markkinoilla. Se olisi keväällä 2010 voinut olla tuhoisaa sortumisvaarassa olevalle euroalueelle.

Kreikan maksukyvyttömyys olisi ollut valtava arvovaltatappio niille politiikoille, jotka olivat saarnanneet kiihkeimmin euron autuuden puolesta. Toki euroalueen rakenteelliset ongelmat olivat olleet tiedossa jo 1990-luvun lopusta saakka.

Keväällä 2010 vahvistui konkreettisesti se, että talous- ja rahaliitto ei ollut toiminut niin kuin sen olisi pitänyt. Yksi keskeisiä uskomuksia oli, että talous- ja rahaliiton piti tasoittaa jäsenvaltioiden välisiä eroja työn tuottavuudessa. Toisin kävi.

Pitkään jatkuneen nousukauden aikana monet valtiot lykkäsivät rakenteellisia talousuudistuksiaan. Monissa valtioissa kansalaisten hyvinvointia ja talouskasvua rahoitettiin keinotekoisesti kestämättömällä velkaantumisella. Euroon liittymisen takia monien valtioiden varainhankinta halpeni. Ja kun varainhankinta markkinoilta kriisin kärjistymisen jälkeen kallistui voimakkaasti, haavoittuvimmat valtiot olivat romahtamaisillaan.

Finanssipolitiikka tarkoittaa julkisen talouden tulojen ja menojen säätelyä kokonaiskysyntään vaikuttamisessa. Kokonaiskysyntä muodostuu yksityisten kulutusmenojen, yksityisten investointien, julkisten kulutusmenojen, julkisten investointien ja nettoviennin yhteenlasketusta määrästä.

Syyskuussa 2008 yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers meni konkurssiin, mikä kärjisti edellisenä vuonna alkaneen rahoitusmarkkinoiden kriisin. Konkurssin jälkeen maailmantalous suistui raiteiltaan. Suomessa bruttokansantuote supistui 8,3 prosenttia vuonna 2009.

EU päätti jo marraskuussa 2008 aloittaa 200 miljardin euron elvytyksen, jolla pyrittiin lisäämään kokonaiskysyntää.

Tulokset olivat verraten laihoja. Jos elvytys ei auttanut, pitäisikö sen sijaan alkaa korjata talouden rakenteita, joilla työn tuottavuutta saataisiin parannettua? Lisäksi kriisin luonne oli muuttunut nopeasti: välitön uhka oli Etelä-Euroopan valtioiden varojen loppuminen.

Varoituksista huolimatta päättäjät valitsivat finanssipolitiikan kiristämisen, jota puolsivat komission ennusteet talouskasvun jatkumisesta. Valitettavasti ennusteet olivat aivan liian myönteisiä.

Finanssipolitiikan kiristäminen oli merkittävä syy siihen, että vuonna 2012 euroalue vajosi uuteen taantumaan. Velkaantuminen lisääntyi ja vuonna 2013 euroalueen työttömyysaste kohosi ensi kerran 12 prosenttiin.

Valtaosa taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että finanssipolitiikan kiristäminen oli liianvoimakasta. Pankkisääntelyn tiukentaminen samaan aikaan lisäsi ongelmia: pankit joutuivat supistamaan lainanantoaan, vaikka suhdanne olisi edellyttänyt lisäämistä.

Pelon ja epäluulon lamauttamilla markkinoilla yhdellä puheenvuorolla voi olla toisinaan suuria vaikutuksia.

Poliitikkojen puheet ja toimet eivät rauhoittaneet markkinoita kuin tilapäisesti. Keväällä 2012 monissa pankeissa laadittiin jo suunnitelmia sen varalle, että euroalue hajoaisi.

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi piti yhden merkittävimmistä puheistaan Lontoossa heinäkuussa 2012. Hän ilmoitti keskuspankin ryhtyvän kaikkiin tarvittaviin toimiin euron suojelemiseksi. EKP tehosti Draghin viestiä ilmoittamalla uusista poikkeustoimista syyskuussa.

Viimein markkinat rauhoittuivat, mutta kriisi ei ollut ohitse.

Kuuden vuoden aikana Brysselissä on järjestetty satoja kokouksia ja puhelinneuvotteluita.

Lopputuloksena on ollut unettomia öitä, hampaattomia päätöksiä ja poliittisella jargonilla koristeltuja tiedotteita, joita ministerit ja virkamiehet eivät ole aina osanneet tulkita.

Euroalue on silti kehittynyt jonkin verran paremmaksi.

Talouspoliittista yhteistyötä ja valvontaa on lisätty. Pankkiunionin pitäisi estää se, että valtiot eivät ole pankkien perimmäisiä pelastajia vaan myös osakkeenomistajat pannaan vastuuseen.

Edistys on kuitenkin ollut hidasta. Siksi EKP on joutunut ottamaan käyttöönsä historiansa järeimmät poikkeustoimet.

Ei siis ihme, että kaksi viikkoa sitten pääjohtaja Draghi ilmoitti napakasti, että muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta rahapolitiikka on ollut neljän vuoden kuluessa ainoaa politiikkaa, joka on tukenut talouskasvua.

Yksi asia kuuden vuoden piinan aikana on varmistunut. Euron hajoaminen ei ole enää yhtä todennäköistä kuin kriisin pahimmassa vaiheessa.

Monet ongelmat ovat silti ratkaisematta. Suurin niistä on nilkuttava talouskasvu.

Francois Lenoir / Reuters
Ensimmäinen hätärahoitus. Kreikan valtiovarainministeri Giorgos Papakonstantinou (vas.) ja euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Brysselissä 2. toukokuuta 2010.
Ensimmäinen hätärahoitus. Kreikan valtiovarainministeri Giorgos Papakonstantinou (vas.) ja euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker Brysselissä 2. toukokuuta 2010.

 

Kreikka on yhä suurissa vaikeuksissa

Ylivelkaantunut Kreikka on kärjistäen samassa pisteessä kuin kuusi vuotta sitten: talous ei kasva, suurtyöttömyys rasittaa julkista taloutta ja valtio on täysin riippuvainen Euroopan vakausmekanismin rahoituksesta.

Kerta toisensa jälkeen eurovaltiot ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat vaatineet Kreikalta epärealistisia taloudellisia uudistuksia. Vastaavasti useat Kreikan hallitukset ovat kerta toisensa jälkeen jättäneet lupaamansa uudistukset toteuttamatta.

Keskeinen ongelma Kreikassa on laajalle levinnyt korruptio ja veronkierto, joka on mädättänyt yhteiskuntaa jo vuosikymmeniä. Virkamiehet, yritykset, yhteisöt sekä kansalaiset laittavat oman etunsa koko yhteiskunnan edun edelle.

Palveluksia vastaan tehdään erilaisia laittomia ja oikeusvaltioon kuulumattomia vastapalveluksia, joissa häviäjänä on yhteiskunta. Monet kreikkalaiset ovat raivoissaan poliitikoille, jotka eivät ole kitkeneet ongelmia.

Euroalueen valtiovarainministerit keskustelevat Kreikan taloudesta ja hätärahoituksesta maanantaina.

Sanomalehti Financial Timesin mukaan IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde lähetti perjantaina kaikille eurovaltioiden valtiovarainministereille kirjeen, jossa hän vaatii niukkuuspolitiikan keskeyttämistä ja lainojen uudelleenjärjestelyä.

Elokuussa 2015 eurovaltioiden omistama Euroopan vakausmekanismi lupasi Kreikalle uuden 86 miljardin euron hätärahoituksen. Rahoituksen määrä riippuu siitä, millaisella osuudella IMF mahdollisesti osallistuu rahoittamiseen.

Toistaiseksi IMF on kieltäytynyt rahoittamisesta. IMF:n mielestä mielestä Kreikan lainaehtoja pitäisi huojentaa. Lisäksi se pitää eurovaltioiden Kreikalle sanelemia vaatimuksia taloudelle haitallisina.

Kreikan suurimpia velkojia ovat Euroopan rahoitusvakausväline, eurovaltiot ja IMF. Viime vuonna julkisen talouden velka oli 311 miljardia euroa eli 177 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

 

Aikajana: Vastuu kriisin ratkaisusta siirtyi poliitikoilta keskuspankille

2010

Toukokuun alussa eurovaltiot lupaavat Kreikalle kahdenvälisinä lainoina 80 miljardia euroa ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 30 miljardia euroa.

Viikkoa myöhemmin 9. toukokuutta EU-valtioiden valtiovarainministerit ilmoittavat 750 miljardin euron vakautusjärjestelmästä ja Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) perustamisesta. ERVV ottaa eurovaltioiden takausten turvin markkinoilta lainaa ja kanavoi sen eteenpäin hätärahoitusta tarvitseville eurovaltioille.

ERVV voi antaa hätärahoitusta 440 miljardia euroa, IMF 250 miljardia euroa ja komission alaisuudessa toimiva Euroopan rahoituksenvakausmekanismi (ERVM) 60 miljardia euroa.

Marraskuun lopussa Irlannille myönnetään 67,5 miljardin euron hätälaina.

Joulukuussa Eurooppa-neuvosto päättää Euroopan vakausmekanismin (EVM) perustamisesta. Se on julkisoikeudellinen rahoituslaitos, johon eurovaltiot sitoutuvat maksamaan pääomaa yhteensä 700 miljardia euroa. Suomen osuus enimmäispääomasta on 12,6 miljardia euroa.

 

2011

Maaliskuussa päätetään taloudellisen yhteistyön ja valvonnan lisäämisestä. Koordinaatiolla vahvistetaan julkisen talouden tasapainon noudattamista.

Huhtikuussa Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksiköllä 1,25 prosenttiin.

Toukokuussa Portugalille myönnetään 78 miljardin euron hätärahoitus. Heinäkuussa EKP nostaa ohjauskorkoaan uudestaan 0,25 prosenttiyksiköllä 1,50 prosenttiin. Sittemmin ohjauskorkoa lasketaan marraskuussa ja joulukuussa.

Joulukuussa EKP antaa liikepankeille lainaa edullisilla ehdoilla 489 miljardin euron arvosta. Sama operaatio toistetaan maaliskuussa 2012, jolloin lainoja annetaan 530 miljardin euron arvosta.

 

2012

Maaliskuussa ERVV antaa Kreikalle 131 miljardin euron hätälainan ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF 28 miljardin euron lainan.

Useissa euroalueen liikepankeissa laaditaan hätäsuunnitelmia siltä varalta, että talous- ja rahaliitto hajoaa.

Kesäkuussa euroalueen valtiovarainministerin päättävät pankkiunionin perustamisesta ja annetaan EVM:lle mahdollisuus pääomittaa suoraan pankkeja.

Heinäkuussa ERVV myöntää Espanjalle 100 miljardin euron hätärahoituksen.

Syyskuussa Euroopan keskuspankki kertoo olevansa valmis ostamaan markkinoilta kriisivaltioiden joukkolainoja, jos ne pyytävät ensiksi hätärahoitusta eurovaltioiden hätärahoitusyhtiöiltä.

 

2013

Huhtikuussa Kyproselle myönnetään 10 miljardin euron hätälaina.

 

2014

Kesäkuussa EKP päättää ensimmäisenä suurena keskuspankkina maailmassa asettaa talletuskoron negatiiviseksi.

Lisäksi se laskee ohjauskoron ennätyksellisen matalalle 0,05 prosenttiin.

 

2015

Maaliskuussa EKP aloittaa historiallisen rahapoliittisen elvytyksen. Koskaan aikaisemmin EKP ei ole ostanut markkinoilta kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja.

Heinäkuussa eurovaltiot kieltäytyvät pidentämästä Kreikan toista lainaohjelmaa.

Elokuussa ne päättävät, että EVM voi antaa Kreikalle 86 miljardin euron hätälainan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat