Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisäpiirin kaupat päivänvaloon – samalla rangaistukset sisäpiiritiedon väärinkäytöstä kovenevat tuntuvasti

EU-uudistus lisää tiedon määrää, mutta uhkaa heikentää sen laatua.

Talous
 
Pete Aarre-Ahtio / IS
Helsingin pörssi huhtikuussa 2016.
Helsingin pörssi huhtikuussa 2016. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS
Fakta

Näin sisäpiiritiedottaminen muuttuu

 Yhtiön on tiedotettava johdon tai tämän lähipiirin kaupoista pörssitiedotteella kolmen päivän sisällä.

 Johdolle 30 päivän

kaupankäyntikielto ennen jokaista osavuosituloksen julkaisua.

 Rangaistukset kovenevat. Sisäpiirikaupasta voi koitua yritykselle jopa 15 miljoonan euron seuraamusmaksu. Törkeästä tiedottamisrikoksesta enimmäisrangaistus olisi neljä vuotta vankeutta.

Pörssiyhtiöiden on jatkossa kerrottava johdon ja sen lähipiirin osakekaupoista paljon nykyistä ahkerammin. Muutoksen taustalla oleva EU-asetus antaa sijoittajille ja valvojille aiempaa ajantasaisemman kuvan yksittäisistä kaupoista, mutta vaikeuttaa tiedonsaantia kokonaisomistuksesta.

Heinäkuussa voimaan tuleva EU:n markkinoiden väärinkäyttöasetus tuo isoja muutoksia sisäpiirin kaupankäynnin julkisuutta koskevaan lainsäädäntöön.

Nykyisin pörssiyhtiöt ylläpitävät verkkosivuillaan ajantasaista sisäpiirirekisteriä, josta käyvät ilmi hallituksen ja johtoryhmän omistukset yhtiössä. Jatkossa yhtiöiden on kerrottava sisäpiirin jokaisesta kaupasta pörssitiedotteella. Velvollisuus laajenee myös johdon lähipiiriin eli lähimpiin sukulaisiin sekä yhtiöihin, joissa johdon jäsenellä on enemmistöomistus tai johtoasema.

Samalla rangaistukset sisäpiiritiedon väärinkäytöstä kovenevat tuntuvasti.

Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen näkee uudistuksessa sekä hyvää että huonoa. Sijoittajille johdon osakeostot ovat tärkeää markkinatietoa, joka nyt tulee paremmin esiin.

”Sijoittajilla on jo kauan ollut nyrkkisääntö, että myy kun pääomistaja myy, osta kun pääomistaja ostaa. Ajatus on, että isot omistajat tuntevat yhtiön muita paremmin”, Lahtinen sanoo.

Toisaalta Lahtinen kiittelee nykyistä sisäpiirirekisteriä ja on huolissaan siitä, että kokonaiskuva johdon omistuksista korvautuu kasalla tiedotteita yksittäisistä kaupoista. Juuri näin uudistuksessa on käymässä, sillä asetus ei edellytä yhtiöitä raportoimaan sisäpiirin kokonaisomistuksia.

Täysin piiloon omistukset eivät siirry, sillä pörssiyhtiöiden noudattaman hallinnointikoodin mukaan ylimmän johdon omistuksista on raportoitava vuosikertomuksen yhteydessä. Lisäksi suomalaisten henkilöiden ajantasaiset omistustiedot ovat yhä julkisesti tarjolla Euroclearin ylläpitämässä rekisterissä.

”Lopputulos on samankaltainen kuin nyt. En pidä ongelmana ajantasaisen omistajatiedon selvittämistä, tosin tiedon hakija joutuu näkemään enemmän vaivaa”, sanoo keskuskauppakamarin lakimies Antti Turunen.

Hänen mukaansa uudistus ei paranna sisäpiirijulkisuutta, mutta raportoinnista aiheutuu yrityksille merkittäviä lisäkuluja. EU-asetuksen tarkoitus on yhdenmukaistaa nykyisin hyvin erilaiset käytännöt jäsenmaissa.

”Suomessa sisäpiiriin liittyvä avoimuus on ollut pitkään korkealla tasolla”, Turunen sanoo.

Osa yrityksistä pitää sisäpiiriomistukset nykyisin esillä myös keskitetyssä, Euroclearin ylläpitämässä Netsire-verkkopalvelussa. Uudistus voi johtaa palvelun kuihtumiseen.

”Jos johdon omistukset halutaan jatkossa julkistaa, yhtiön täytyy pyytää siihen henkilöiden lupa. Se ei perustu enää lainsäädäntöön”, sanoo Euroclearin liiketoiminnan kehitysjohtaja Jyrki Korhonen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat