Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja ajaa Ladalla läpi Venäjän: Uralin takana palavat raha ja kaasu

HS:n kirjeenvaihtajan Pekka Hakalan Lada-matka on edennyt Tjumeniin.

Talous
 
Pekka Hakala / HS
Vuoropäällikkö Jevgeni Afonenko ajaa Tjumenin ykkösvoimalaa täydellä teholla.
Vuoropäällikkö Jevgeni Afonenko ajaa Tjumenin ykkösvoimalaa täydellä teholla. Kuva: Pekka Hakala / HS
Fakta

Kahdeksan vuoden ohjelma

 Fortumilla on Länsi-Siperiassa kahdeksan pääosin maakaasua käyttävää sähkö- ja lämpövoimalaa, jotka yhtiö hankki vuonna 2008.

 Yhtiö sitoutui investointiohjelmaan, ja Venäjän hallitus on luvannut uudistetulla tekniikalla tuotetulle energialle takuuhinnan kymmeneksi vuodeksi.

 Yli kahden miljardin euron investointiohjelma saatiin tänä vuonna valmiiksi.

Laitosten teho on nostettu yli kaksinkertaiseksi.

Tjumen. Tšeljabinskin ulosmenotiellä matkalla kohti Tjumenia Ladan sivuikkunassa vilahtaa jotain tuttua: suuren betonirakennuksen kyljessä komeilee Fortumin vihreä tunnus.

Lyhenteisiin rakastuneet venäläiset käyttävät tuollaisesta laitoksesta nimeä Gres, joka tarkoitti neuvostoaikana valtion alueellista sähkövoimalaitosta. Tavallaan nimitys pitää edelleen paikkansa: laitos on Fortumin, jonka osakkeista 51 prosenttia kuuluu Suomen valtiolle.

Fortum on saanut päätökseen yli kahden miljardin investointiohjelmansa Uralin takaisiin voimalaitoksiin. Kahdeksan vuoden takaiset ostokset mukaan lukien rahaa on palanut täällä yhteensä 4,5 miljardia euroa.

Kaikki eivät ole hurranneet. Helsinkiä hieman suuremman Tjumenin kaupunginvaltuustossa tyrmisteltiin talvipakkasilla Fortumin lämmön- ja sähkönhintoja ja vaadittiin tuotantolaitosten kansallistamista. Fortum tuottaa suurimman osan kaupungin kaukolämmöstä.

Paikallisten lehtien mukaan kommunistiryhmä kyseli, onko ”nykyisessä ulkopoliittisessa tilanteessa oikein luovuttaa strategisesti tärkeitä energiakohteita ulkomaisen yhtiön käsiin”. Sananvaihdon kiihkeyteen saattoi vaikuttaa myös sisäpoliittinen tilanne: Venäjällä on vaalivuosi.

Pekka Hakala HS
Aluejohtaja Dmitri Petrikevitš.
Aluejohtaja Dmitri Petrikevitš.

”Tämmöisillä kommenteilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa”, Fortumin aluejohtaja Dmitri Petrikevitš puuskahtaa työhuoneessaan Tjumenin sähkö- ja lämpövoimala ykkösen hallintosiivessä. ”Meidän kaukolämmön energianhinnat ovat maan viiden halvimman joukossa ja paikoin halvimmat.”

”Mutta pitää muistaa, että meidän ja kuluttajan välillä on vielä lämmönjakeluyhtiöitä”, Petrikevitš sanoo ja jatkaa puoliksi tosissaan: ”Luulen, että nämä kommentit eivät ole loppujen lopuksi peräisin kaupungin asukkailta vaan kilpailijoiltamme.”

”On tiettyjä poliittisia puolueita, jotka vetoavat siihen äänestäjäkuntaan, joka ajattelee neuvostoliittolaisittain. Ne toistavat järjestelmällisesti sanaa ’kansallistaminen’, vaikka eivät siihen usko itsekään.”

Tjumen on hieman kummallinen kaupunki. Keskusta Turajoen varressa näyttää jonkinlaiselta Siperian Pariisilta, talot ovat kuosissa ja kadut kuopattomat. Mutta esimerkiksi naapurista Jekaterinburgista tutut, nousukasmaiset pilvenpiirtäjät puuttuvat. Kaupunkia katsellessa herää väistämättä epäilys, etteivät kaikki asiat ole Venäjällä päin seiniä.

”Teimme muuten vertailun Tjumenin ja Helsingin välillä”, Fortumin Petrikevitš kertoo. ”Selvisi semmoinen paradoksi, että loppusumma, jonka perhe maksaa asuntonsa lämmöstä, on kaupungeissa melkein sama. Vaikka Helsingissä tariffi on kolme kertaa korkeampi, siis yhden lämpöyksikön hinta.”

”Tämä liittyy ongelmiin lämmönjakelussa. Täällä on liikaa hävikkiä. Tehtiin teknisiä virheitä silloin, kun järjestelmä rakennettiin. On vuotoja, puutteellisia eristeitä ja niin edelleen. Toisin sanoen mahdollisuuksia tehokkuuden parantamiseen on valtavasti!”

Vikaa on Petrikevitšin mielestä myös kuluttajissa.

”Venäjällä ei yritetäkään säädellä huoneiston lämmitystä, vaan ihmiset jäähdyttävät asuntonsa aukomalla ikkunoita 30 asteen pakkasessa.”

Fortum tuottaa sähköä ja lämpöä pääasiassa kaasulla neljässä voimalassa Tšeljabinskissa, kahdessa voimalassa Tjumenissa ja lisäksi sillä on näissä kaupungeissa kaukolämmön siirtoa.

Petrikevitš myöntää, että raha-asioissa olisi parantamisen varaa: lama riivaa, pakotteet riivaavat ja heikko rupla syö euromääräisiä tuloja. Mutta voittoa ja kasvua Venäjän-yhtiö kuitenkin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hänen mukaansa tuotti.

Tjumenin ykkösvoimalan pääinsinööri Aleksei Zožev on ylpeä remontoidusta laitoksestaan. Ihmisiä automatisoidussa laitoksessa ei juuri näy, ja siisteys on suomalaisen meijerin tasoa. Leninin kipsiprofiili sentään on jätetty valvomon seinään muistuttamaan, että ”kommunismi on koko maan sähköistämistä”.

Kombivoimala käyttää sekä kaasu- että höyryturbiineja. Tämän tekniikan lisäämisestä fortumilaiset ovat polleita. Tehokkaampia ovat kuulemma enää ydinvoimalat.

Suurin ja kaunein Fortumin voimaloista sijaitsee yli tuhannen kilometrin päässä Tjumenista, Njaganskin kaasukentillä. ”Uuden sukupolven laitos”, Zožev hehkuttaa.

Tobolskissa sijaitsevasta voimalasta Fortum on vastikään luopunut: laitos toimittaa pääasiassa teollisuushöyryä öljy-yhtiö Siburin laitoksille, ja Siburille se myös myytiin.

Yksi kummallisuus Fortumin kahdeksan voimalan joukkoon on jäänyt: 1950-luvulla rakennettu Argajašskajan voimala. Se leipoo sähköä Majakin ydinjätteen käsittelylaitokselle ja lämpöä viereisen Ozjorskin kaupungin asukkaille.

 

Sarjan aiemmat osat:

Osa 1: HS osti Ladan – ”Kyllä sillä Vladivostokiin pääsee ja vielä takaisinkin”

Osa 2: Annikki Tähden kaipaama puisto rapistuu Viipurissa

Osa 3: Suojeleeko salaperäinen Tihvinän ikoni liikenteessä?

Osa 4: HS:n Lada sai ensimakua Venäjän maaseudun teistä: ”Ensin naurattaa, sitten renkaat jysähtävät puolen metrin rotkoon”

Osa 5: HS:n kirjeenvaihtaja matkaa Ladalla läpi Venäjän – vihreän kullan keskellä Kirovissa ravintolat on nimetty Ruokaloiksi

Osa 6: Pieni pala pahamaineisesta vankileirien saaristosta – HS:n kirjeenvaihtaja ehti Ladallaan Uralin länsirinteille

Osa 7: HS-Lada ylitti Uralin lähes 3000 kilometrin ajon jälkeen – öljynkulutus näyttää salaperäisesti vähentyneen

Osa 8: Siperian hulppeassa Jeltsin-keskuksessa ovat esillä presidentin suuret saavutukset – silitysrauta, pölynimuri ja videonauhuri

Osa 9: Tetšajoen varrella säteilymittari tärisee holtittomasti, mutta rannoilla kalastetaan yhä

Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Hyvin hyrisee! HS osti käytetyn Ladan, mutta pääseekö sillä Vladivostokiin ja takaisin?
Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala osti Pietarista kuusi vuotta vanhan perus-Ladan ja on lähdössä sen kanssa matkalle halki Venäjän. Yli 10 000 kilometrin matka Viipurista Vladivostokiin kestää arviolta 24 vuorokautta. Auton ostossa, rekisteröinnissä, remontoinnissa, katsastuksessa ja varustuksessa Pietarissa kului pari keväistä päivää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat