Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjällä toimivat suomalaisyritykset näkevät jo valoa – sitkeä pessimismi on vaihtunut positiivisiin näkymiin

Barometri Venäjän-kaupasta: Kielteisistä asioista mainintoja sai eniten venäläisyritysten rahapula.

Talous
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Tavaratalo Gum Moskovan Punaisella torilla maaliskuussa 2016.
Tavaratalo Gum Moskovan Punaisella torilla maaliskuussa 2016. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tuoreen barometrin mukaan Venäjällä toimivat suomalaisyritykset näkevät jo orastavaa piristymistä etenkin tulevaisuuden odotuksissa. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen perusjoukko on noin 700 Venäjän-kauppaa käyvää yritystä. Haastatteluja tehtiin noin 300 keväällä eli maalis-huhtikuussa.

Venäjän talouslama, pakotteet, öljyn alhainen hinta ja heikko ruplan kurssi sekä venäläisyritysten rahoitusvaikeudet supistivat Suomen ja Venäjän välistä kauppaa noin kolmanneksen viime vuona.

Yritysten odotukset Venäjän talouden kehityksestä eivät kuitenkaan ole aivan yhtä pessimistisiä kuin aiemmin. Yli puolet eli 52 prosenttia vastanneista uskoo Venäjän talouden kasvavan hieman tai pysyvän nykyisellään. Syksyllä talouden tasaantumiseen tai kasvuun uskovia oli alle kolmannes.

Liiketoiminta Venäjällä on yhä supistunut puolen vuoden aikana, mutta ei enää samaa tahtia kuin aiemmin. Odotukset ovat kääntyneet 1,5 vuoden pessimismin jälkeen selvästi positiivisiksi. Vastaajista 31 prosenttia odottaa kasvua seuraavan puolen vuoden aikana ja 47 prosenttia arvelee tilanteen pysyvän nykytasolla. Syksyllä kasvua odotti 21 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Vienti Venäjälle on vähentynyt puolessa vuodessa. Siitä raportoi 15 prosenttia yrityksistä eli sama määrä kuin edellisessä mittauksessa. Silti viennissäkin on havaittavissa lievää tasaantumista, sillä supistumisesta kertovien määrä on laskenut.

Pidemmällä aikavälillä eli vuosina 2012–2015 vienti on laskenut 44 prosenttia eli liki puoliintunut, ja Venäjä on enää viidenneksi tärkein vientimaa Suomelle.

East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo huomauttaa, että etenkin suuryritysten pessimismin taittumiseen on monta syytä. Esimerkiksi rupla on vahvistunut ja inflaatio laskenut huippulukemista, ja toisaalta palkat eivät ole enää alentuneet niin paljon kuin jokin aika sitten. Myös pääomapako on talttunut tuntuvasti verrattuna vuoteen 2014. Pulma Valon mukaan on se, etteivät venäläiset kuluta, vaan pitävät rahojaan tileillä.

Tuonti Venäjältä on puolen vuoden aikana pysynyt käytännössä samalla tasolla kuin edellisissä mittauksissa, mutta sen odotetaan kasvavan seuraavan puolivuotisjakson aikana. Eniten tuonnin odotetaan kasvavan kaupan ja teollisuuden yrityksissä. Suurimmat ja pienimmät yritykset odottavat tuonnin nousevan keskisuuria yrityksiä useammin.

Edellisen vuoden aikana tehdyt investoinnit ovat pysyneet viime syksyn lukemissa. Talouden tasaantuminen on kääntänyt myös yritysten investointiaikeet pieneen kasvuun. Joka viides yritys aikoo investoida seuraavan vuoden aikana. Tosin kohteena on tuotantolaitoksen sijaan useimmiten tytäryhtiö tai edustusto.

Valtaosa eli yli 60 prosenttia yrityksistä arvioi Venäjä-pakotteiden vaikuttaneen toimintaansa negatiivisesti. Vain muutamalle yritykselle tilanteella on ollut joitakin positiivisia vaikutuksia.

Kielteisistä asioista mainitaan useimmin venäläisten yritysten rahan puutteeseen liittyvät ongelmat. Myös ruplan kurssi ja sen vaikutukset hintoihin, heikko ostovoima ja kysyntä, asiakkaiden ja tiettyjen tuoteryhmien joutuminen pakotelistalle, protektionismi sekä negatiivinen ilmapiiri venäläisiä kohtaan hankaloittaa yritysten tilannetta.

”Ei pidä luulla, että pakotteiden poistamisella kauppasuhteet normalisoituisivat yhdessä yössä”, arvioi Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Vuori uskoo, että EU päätyy jonkinlaiseen kompromissiin päättäessään kesäkuun aikana pakotteiden jatkamisesta.

Vuori muistuttaa EU-sanktioiden lisäksi Venäjän vastapakotteista, jotka ovat vaikuttaneet etenkin elintarviketeollisuuteen. Venäjälle siirrettyä tuotantoa ei hevin palauteta.

Venäjän-kaupan barometritutkimusta on tehty vuodesta 2002 asti, yhteensä 29 kertaa. Nyt tutkimus tehtiin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin, East Officen, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Keskuskauppakamarin yhteistyönä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat