Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroryhmän Kreikka-kokous päättyi tuloksettomana – velkahuojennuksista annettiin ympäripyöreitä lupauksia

Euroryhmän puheenjohtajan Jeroen Dijsselbloemin mukaan on selvää, että Kreikan velkataakkaan tulee puuttua. On epäselvää, mitä lainaohjelmaan kriittisesti suhtautuva Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ajatteli maanantain linjauksista.

Talous
 
FRANCOIS LENOIR
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.) oli tyytyväinen maanantain euroryhmään. Oikealla euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.
Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos (vas.) oli tyytyväinen maanantain euroryhmään. Oikealla euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem. Kuva: FRANCOIS LENOIR

Neuvottelut ylivelkaantuneen Kreikan lainaohjelmasta päättyivät maanantai-iltana Brysselissä käytännössä tuloksettomina, epätietoisiin tunnelmiin.

Joitain päätöksiä kyllä tehtiin, mutta niiden lopullinen kohtalo on yhä epäselvä. Seuraavan kahden viikon ajan Euroopan komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan keskuspankki (EKP) käyvät Kreikan kanssa teknisiä neuvotteluja maalta vaadittavista finanssipolitiikan kiristystoimista sekä sen velkataakasta.

Jos neuvotteluissa päästään yhteisymmärrykseen, Kreikka voi läpäistä lainaohjelmansa ensimmäisen väliarvion toukokuun 24. päivänä euroryhmässä. Sen seurauksena maa voisi saada runsaan viiden miljardin euron rahoituserän, jonka avulla se selviäisi tulevien kuukausien lainamaksuistaan.

”Olen varovaisen optimistinen sen suhteen, että seuraavan kahden viikon aikana paketti saadaan kasaan”, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kommentoi puhelimitse kokouksen jälkeen.

Aiemmin maanantaina Stubb sanoi, että toukokuun lopun euroryhmä alkaa olla viimeisiä hetkiä päästä sopuun Kreikan lainaohjelmasta ennen Britannian EU-kansanäänestystä 23. kesäkuuta. Vaikeiden Kreikka-neuvottelujen pelätään antavan lisäpontta EU-eroa kannattavalle leirille, joten keskustelut halutaan rauhoittaa äänestyksen alla.

Maanantain neuvottelujen merkittävin tieto oli kenties se, että eurovaltiot suostuivat höllentämään Kreikalta vaadittavien, 3,6 miljardin euron ehdollisten menoleikkausten ja veronkiristysten ehtoja.

Ehdolliset toimet astuisivat voimaan, jos Kreikan lainakoroista puhdistettu julkistalouden ylijäämä ei nousisi 3,5 prosenttiin vuodesta 2018 alkaen. 3,5 prosenttia on vaatimus, joka sisältyy Kreikan elokuussa solmimaan, 86 miljardin euron lainaohjelmaan. Käytännössä se tarkoittaa erittäin kireää finanssipolitiikkaa.

Euroryhmän päätöksen mukaan Kreikan ei tarvitse sinetöidä mahdollisia finanssipoliittisia kiristyksiä lakiteitse. Toisin sanoen pääministeri Alexis Tsiprasin ei tarvitse viedä niitä parlamentin äänestykseen, mikä voi olla pelastus erittäin pienen enemmistön omaavalle hallitukselle.

Hallitus on jo nyt hiuskarvan varassa. Kreikan parlamentti hyväksyi varhain maanantaiaamuna runsaan 5 miljardin euron arvosta menoleikkauksia ja veronkiristyksiä. Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat mieltään toimia vastaan Ateenassa ja Thessalonikissa.

Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos kehui uutistoimistojen mukaan maanantain kokousta erinomaiseksi. Sen lisäksi että velkojat taipuivat Kreikalta vaadittavissa lisätoimissa Tsakalotos oli tyytyväinen, että kokouksessa keskusteltiin velkahuojennuksista.

Euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem kertoi lehdistötilaisuudessa uskovansa, että Kreikan velkataakka tarvitsee jonkinlaista helpotusta.

Dijsselbloemin mukaan maanantaina sovittiin, että Kreikan kanssa keskustellaan lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin ratkaisuista maan velkataakkaan. Käytännössä kyse olisi joukkolainojen takaisinmaksuaikojen pidennyksistä ja korkojen pienennyksistä. Osa huojennuksista tulisi kyseeseen aikaisintaan vuonna 2018.

Tarkempia tietoja mahdollisista velkahuojennuksista Dijsselbloem ei kertonut. Maanantai-iltana oli epäselvää, mitä Kreikan lainaohjelmaan kriittisesti suhtautuva IMF ajatteli euroryhmän suunnitelmista.

IMF pitää Kreikalta vaadittuja ylijäämätavoitteita epärealistisen suurina. Se on vaatinut sekä tavoitteiden höllentämistä että velkahuojennuksia ehtona Kreikan rahoitukseen osallistumiselle.

Dijsselbloem sanoi lehdistölle, ettei osaa arvioida, tuleeko IMF olemaan tyytyväinen maanantain linjauksiin.

”Se riippuu siitä, mitä sovimme toukokuun lopulla”, Dijsselbloem kertoi.

”Emme voi jatkaa ilman IMF:ää, niin moni valtio vaatii sen olevan mukana.”

Dijsselbloemin mukaan velkahuojennuksista sopiminen ei ole ehto sille, että Kreikka läpäisee ensimmäisen väliarvionsa ja saa seuraavan rahoituserän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat